جهان‌صنعت کاهش 1۷درصدی تولید خودرو در 3ماهه نخست امسال را بررسي كرد:

بهار سخت خودروسازان

گروه صنعت
کدخبر: 544246
صنعت خودروی ایران در بهار امسال با رکود چشمگیری مواجه شد. آمارهای رسمی نشان می‌دهد سه خودروساز بزرگ کشور شامل ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو در سه‌ماه نخست سال‌جاری تنها 192725دستگاه خودرو تولید کرده‌اند.
بهار سخت خودروسازان

جهان‌صنعت – صنعت خودروی ایران در بهار امسال با رکود چشمگیری مواجه شد. آمارهای رسمی نشان می‌دهد سه خودروساز بزرگ کشور شامل ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو در سه‌ماه نخست سال‌جاری تنها ۱۹۲۷۲۵دستگاه خودرو تولید کرده‌اند که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته (۲۳۲۰۱۵دستگاه) کاهشی ۹/‏۱۶‌درصدی را ثبت کرده است. این افت تولید معادل ۳۹۲۹۰دستگاه کمتر از سال گذشته است و عوامل متعددی از جمله حادثه بندر شهید رجایی (نابودی بخشی از قطعات وارداتی)، مشکلات انرژی و تاثیرات جنگ تحمیلی اخیر در خردادماه در آن نقش داشته‌اند.

رکود صنعت خودرو ایران در بهار امسال حاصل همزمانی چند عامل ساختاری و مقطعی بوده که به کاهش ۹/۱۶‌درصدی تولید خودرو در سه ماه نخست سال انجامیده است. این کاهش نشان‌دهنده فشارهای جدی بر بدنه صنعت خودرو کشور است.

یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار ناترازی انرژی به‌ویژه در تامین برق و گاز برای واحدهای صنعتی بوده است. با افزایش مصرف خانگی در فصل بهار و اولویت‌دهی به مصارف عمومی، بسیاری از کارخانه‌های قطعه‌سازی و خطوط تولید خودروسازان با خاموشی‌های مقطعی یا افت فشار گاز مواجه شدند که روند تولید را کند کرد یا به تعویق انداخت.

عامل مهم دیگر جنگ تحمیلی اخیر در خردادماه است که نه‌تنها سبب بی‌ثباتی روانی و اقتصادی شد بلکه تامین قطعات از برخی مبادی وارداتی را نیز با مشکل مواجه کرد. در همین راستا حادثه بندر شهید رجایی و نابودی بخشی از قطعات وارداتی، زنجیره تامین خودروسازان را مختل و برخی خطوط مونتاژ را عملا متوقف کرد.

از سوی دیگر تعطیلات نوروز در فروردین‌ماه، هر سال بخشی از ظرفیت تولید را به‌طور سنتی کاهش می‌دهد اما امسال طولانی شدن این تعطیلات در برخی بخش‌های دولتی و نیمه‌دولتی، اثر بیشتری بر روند تولید گذاشت و بازگشت به ظرفیت عادی را به تعویق انداخت.

مجموع این عوامل نشان می‌دهد رکود بهار۱۴۰۴ صرفا ناشی از ناکارآمدی در تولید نبوده بلکه ترکیبی از بحران‌های زیرساختی، تحولات سیاسی و رخدادهای پیش‌بینی‌نشده بوده که نیازمند سیاستگذاری‌های هماهنگ برای عبور از آن است.

اگرچه در فروردین و اردیبهشت روند تولید رشد ۵/‏۱ تا ۶/‏۳‌درصدی داشت اما سقوط تولید در خردادماه این دستاوردها را کمرنگ کرده است. ایران‌خودرو با رشد ۱/‏۰‌درصدی تقریبا بدون تغییر مانده اما سایپا و پارس‌خودرو به‌ترتیب ۵/‏۲۶‌درصد و ۵/‏۲۷‌درصد کاهش تولید داشته‌اند. تمرکز بر مدل‌های پرفروش مانند پژو و سورن در ایران‌خودرو و خانواده X200 در سایپا نیز نتوانست از افت کلی جلوگیری کند. به‌نظر می‌رسد صنعت خودروی ایران همچنان دچار چالش‌های داخلی و خارجی شده است و بهبود آن نیازمند راهکارهای اساسی در این راستاست.

کاهش ۳۹‌هزاری تولید خودرو

سه خودروساز بزرگ کشور از ابتدای امسال تا پایان خردادماه در مجموع ۱۹۲‌هزار و ۷۲۵ دستگاه خودرو تولید کردند که نسبت‌به مدت مشابه سال گذشته ۳۹‌هزار و ۲۹۰دستگاه کاهش داشته است.

به گزارش ایرنا، براساس آخرین اطلاعات منتشرشده از سوی سه شرکت بزرگ خودروساز ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو، در سه‌ماهه نخست امسال در مجموع ۱۹۲‌هزار و ۷۲۵ دستگاه خودروی سواری از سوی این سه خودروساز تولید شده است، این در حالی است که سال گذشته در همین مدت ۲۳۲‌هزار و ۱۵ دستگاه خودرو تولید و روانه بازار شده بود.

تعداد خودروهای تولیدی امسال نسبت‌به مدت مشابه سال گذشته نشانگر کاهش ۹/‏۱۶‌درصدی است که این کاهش به‌خاطر شرایط مختلف از جمله از بین رفتن بخشی از محموله قطعات وارداتی خودرو در حادثه بندر شهیدرجایی، ناترازی انرژی و البته شرایط ناشی از جنگ تحمیلی اخیر در هفته پایانی خردادماه بوده است.

بررسی وضعیت سه خودروساز بزرگ کشور در فروردین‌ماه امسال نشان می‌دهد که میزان تولید آنها رشد ۵/‏۱‌درصدی داشت یعنی ۷۸۷دستگاه بیشتر نسبت‌به فروردین سال گذشته خودرو تولید کردند؛ آنها در ماه‌های فروردین و اردیبهشت نیز در مجموع ۱۳۷‌هزار و ۳۳۷دستگاه خودرو تولید کردند که این آمار نسبت‌به مدت مشابه سال گذشته که ۱۳۲‌هزار و ۴۹۷دستگاه بود، رشد ۶/‏۳‌درصدی را به‌همراه داشت اما در خرداد این روند نزولی شد.

تولید ۱۱۸‌هزار محصول در شرکت ایران‌خودرو

بررسی عملکرد شرکت ایران‌خودرو در سامانه کدال نشان می‌دهد که در این شرکت طی سه‌ماه امسال ۱۱۸‌هزار و ۱۲۸دستگاه انواع خودرو تولید شده است که این رقم نسبت‌به مدت مشابه سال گذشته که ۱۱۷‌هزار و ۹۵۴دستگاه خودرو بود، کمتر از یک‌درصد رشد تولید داشته است.

امسال این شرکت خودروساز موفق به تولید ۱۷۴خودرو بیشتر نسبت‌به مدت مشابه سال گذشته شده است، هرچند این شرکت خودروساز در فروردین و اردیبهشت امسال نیز با رشد ۳/‏۲۶‌درصدی همراه بود.

براساس گزارش ایران‌خودرو در سامانه کدال، گروه پژو ۳۶‌هزار و ۸۸۰دستگاه، خودروی سورن ۳۳‌هزار و ۴۶دستگاه، خودروی دنا ۱۸‌هزار و ۵۶۲دستگاه، خودروی تارا ۱۸‌هزار و ۵۲۶دستگاه، خودروی رانا‌ هزار و ۸۷۰ دستگاه، خودروی ‌هایما چهار‌ هزار و ۶۰۳دستگاه و سایر محصولات چهار‌هزار و ۴۶۷دستگاه را تولید کرده است.بیشترین سهم تولید خودروی شرکت ایران‌خودرو در گروه خودرویی پژو با ۳۶‌هزار و ۸۸۰دستگاه و گروه سورن با ۳۳‌هزار و ۴۶دستگاه ثبت شده است. کمترین میزان تولید نیز به خودروی رانا با ‌هزار و ۸۷۰دستگاه اختصاص دارد.

میزان خودروهای تجاری‌نشده این شرکت، در سه‌ماه امسال ۵۷۸ دستگاه ثبت شده، این در حالی است که سال گذشته در همین مدت زمان، چهار‌ هزار و ۵۶۶دستگاه بوده است.

تولید ۵۶‌هزار دستگاه خودرو در شرکت سایپا

بررسی وضعیت تولید خودروی شرکت سایپا در سامانه کدال نشان می‌دهد که این شرکت خودرویی در سه‌ماهه امسال ۵۶‌هزار و ۵۲۷دستگاه تولید کرده که نسبت‌به مدت مشابه سال گذشته که ۸۹‌هزار و ۱۱۹دستگاه بود، کاهش ۳۲‌هزار و ۵۹۲دستگاه خودرویی را به ثبت رسانده است.

این شرکت خودرویی در مجموع ماه‌های فروردین، اردیبهشت و خرداد با کاهش تولید ۵/‏۲۶‌درصدی روبه‌رو بوده است.

تمرکز تولید در این شرکت خودروساز بیشتر روی خودروهای با حاشیه سود بالاتر است که شامل محصولات خانوادهX200 شامل تیبا، کوئیک و سایناست.

کمترین سهم تولید نیز به محصولات خانواده چانگان با چهارهزار و ۵۰۳دستگاه اختصاص دارد هرچند تعداد خودروهای تولیدشده این شرکت در مدت مشابه سال گذشته حدود ۶‌هزار دستگاه بوده است.

طبق گزارش سامانه کدال از شرکت سایپا، در سه‌ماه نخست امسال هشت‌هزار و ۳۰۶دستگاه خودروی شاهین، چهار‌هزار و ۵۰۳دستگاه چانگان و ۳۵‌هزار و ۲۳۲دستگاه گروه X200(تیبا، کوئیک و ساینا) تولید شده است.

تولید وانت۱۵۱ نیز در سه‌ماه امسال به حدود هفت‌هزار و ۹۱۱دستگاه رسید که این رقم نسبت‌به سه‌ماه مشابه سال گذشته که ۱۷‌هزار و ۵۰۹دستگاه بود، کاهش قابل‌توجهی را نشان می‌دهد.

تولید ۱۸‌هزار دستگاه خودرو در شرکت پارس‌خودرو

شرکت پارس‌خودرو یکی از شرکت‌های زیرمجموعه سایپاست که بررسی وضعیت این خودرو در سامانه کدال نشان می‌دهد که امسال ۱۸‌هزار و ۷۰دستگاه تولید کرده که نسبت‌به مدت مشابه سال گذشته ۶‌هزار و ۸۷۲دستگاه یعنی حدود ۵/۲۷‌درصد کسری تولید داشته است. بیشترین سهم تولید این شرکت در سه‌ماه امسال به خودروهای گروه Q200با ۱۵‌هزار و ۱۲۹دستگاه اختصاص دارد و در بخش خودروی سهند دو ‌هزار و ۷۳۴دستگاه تولید شده است.

شرکت پارس‌خودرو امسال اقدام به تولید نسخه مونتاژی کراس اوور چانگانCS35پلاس به‌نام

۴۲۱ P کرده است که خودروی ۴۲۱ Pهمان چانگانCS35پلاس است. این شرکت در سه‌ماه امسال ۲۰۷دستگاه از این مدل مونتاژ کرده است.

خودروهای فروش‌رفته این شرکت در سه ماه امسال حدود ۱۴‌هزار و ۸۳۶دستگاه ثبت شده است که این رقم در سه‌ماه اول سال گذشته حدود ۱۷‌هزار و ۱۵۵دستگاه بوده است.

بیشترین فروش به گروه Q200با ۱۳‌هزار و ۱۴۲دستگاه اختصاص دارد.

وب گردی