صنعتگران چرخ اقتصاد را میگردانند

فاطمه رحیمی– دیدار هیاترییسه اتاق ایران با رییسجمهوری که شامگاه یکشنبه برگزار شد و طبق گزارشها حدود سه ساعت به طول انجامید. عمده مباحث این جلسه حول و محور بسته حمایتی دولت برای واحدهای صنعتی جهت جبران شوکهای وارده ناشی از جنگ تحمیلی ۱۲روزه قرار داشت.
سخنان رییسجمهور
دکتر مسعود پزشکیان، رییسجمهور کشور در این نشست گفت: دولت خود را موظف به حمایت از شما میداند و نخستین گام در این مسیر، پرهیز از ایجاد موانع و حرکت در مسیر تسهیل امور شماست.
رییسجمهور با بیان اینکه با همراهی تولیدکنندگان، صنعتگران و اصناف، میتوان بازار و اقتصاد را بهدرستی مدیریت کرد، اظهار داشت: اگر این تعامل شکل گیرد، هیچ قدرتی یارای متوقف کردن حرکت کشور را نخواهد داشت.
پزشکیان به تلاشها و اقدامات بینالمللی دولت برای تسهیل امور تجار و بازرگانان نیز اشاره کرد و گفت: از نخستین روزهای آغاز به کار دولت، بر توسعه روابط با کشورهای منطقه و جهان اسلام تاکید و ارتباطات مستمری با سران کشورهای همسایه در راستای تسهیل تبادلات اقتصادی و رفع موانع تجاری داشتهایم و این مسیر را ادامه خواهیم داد.
رییسجمهور خطاب به اعضای اتاق بازرگانی تصریح کرد: دولت، شما را در کنار خود میبیند و شما نیز دولت را نه در برابر خود، بلکه همراه و پشتیبان خود بدانید. همه ما باید در مسیر اعتلا و سربلندی ایران عزیز، با کمک یکدیگر تلاش کنیم.
پزشکیان با تجلیل از ایستادگی و خدمات خالصانه فعالان بخشخصوصی در مقطع جنگ تحمیلی ۱۲روزه، این تلاشها را از مؤلفههای بنیادین در حفظ و تقویت سرمایه اجتماعی کشور برشمرد.
اهمیت سرمایه اجتماعی
رییسجمهور با تاکید بر اهمیت سرمایه اجتماعی بهعنوان پشتوانهای حیاتی برای نظام و کشور، خاطرنشان کرد: یکی از موضوعاتی که با تمام وجود به آن باور دارم، مساله سرمایه اجتماعی است. در روزهای اخیر، این سرمایه ارزشمند به شکلی بینظیر تبلور داشت و اگر این پشتوانه مردمی نبود، کشور با بحرانهای جدی مواجه میشد.
پزشکیان با تاکید بر اینکه تمام تلاش ما در طول یک سال گذشته، معطوف به جلوگیری از فرسایش این سرمایه و تقویت آن بوده است، تصریح کرد: در این راستا از هر اقدام تنشزا و ضداجتماعی پرهیز و برای رفع اختلافات و حفظ کرامت مردم ایران، فارغ از جنسیت، قومیت، مذهب و نژاد تلاش کردهایم.
رییسجمهور رمز موفقیت کشور در عبور از بحرانها را در همافزایی ارکان جامعه و پیوند مؤثر میان مردم و حاکمیت دانست و تصریح کرد: دولت با تمام توان در پی میدان دادن به مردم و جلب مشارکت آنان در اداره امور کشور است. در همین راستا، جلسات متعددی درباره مدیریت محلهمحور برگزار شده و با واگذاری اختیارات به استانداریها و فرمانداریها در چارچوب قوانین کشور، درصددیم مردم را در فرآیند تصمیمگیری و تصمیمسازی شریک کنیم.
پزشکیان، تحریک مردم به آشوب را یکی از برنامههای اصلی دشمن در جنگ ۱۲روزه اخیر عنوان کرد و گفت: دشمنان گمان میکردند با حمله نظامی، مردم را به خیابانها خواهند کشاند، اما این ملت فهیم و وقتشناس، با وجود برخی گلایهها با حضور خود در صحنه، تمام محاسبات بدخواهان را برهم زدند و نشان دادند که در روزهای سخت، پشتیبان کشور هستند؛ ما هر چه از این مردم عزیز قدردانی کنیم و هر چه برای آنان تلاش کنیم، کم است.
حفظ و مراقبت از همبستگی ملی
رییسجمهور همچنین بر لزوم حفظ و مراقبت از همبستگی ملی تاکید کرد و افزود: رسانه ملی و تریبونهای رسمی باید نهایت دقت را داشته باشند که هیچ سخن یا حرکتی وحدت ملت را خدشهدار نکند. همانگونه که رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند، پیروزی اخیر متعلق به همه ۹۰میلیون ایرانی است، نه یک جناح یا گروه خاص و امروز، حفظ وحدت و همدلی موجود، یک اولویت اساسی برای ماست.
صمد حسنزاده، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در گفتوگو با پایگاه خبری اتاق ایرانآنلاین گفت: در این نشست که وزرای اقتصادی از جمله وزرای صمت، امور اقتصادی و دارایی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین رییس کل بانک مرکزی حضور داشتند، درباره بسته حمایتی دولت تبادلنظر صورت گرفت.
حسنزاده با بیان اینکه هیاترییسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در جریان چارچوب بسته حمایتی دولت از واحدهای صنعتی قرار گرفت، افزود: هیاترییسه اتاق ایران نیز ضمن حمایت از این بسته حمایتی، دیدگاههای خود را در زمینه اثربخشتر اجرا شدن این بسته حمایتی اعلام کردند.
مشمول واحدهای تولیدی کوچک و متوسط
رییس اتاق ایران تاکید کرد: بخشخصوصی اعتقاد دارد که این بسته حمایتی علاوه بر صنایع بزرگ، شامل حال واحدهای تولیدی کوچک و متوسط در تمامی اقشار جامعه نیز بشود و با هدف حفظ اشتغال این واحدها، نگاه ویژه به آنها صورت گیرد.
او با بیان اینکه در این نشست از همدلی و انسجام مردم، دولت و بخشخصوصی با یکدیگر به عنوان یک سرمایه بزرگ برای کشور نام برده شد، بیان داشت: از رییسجمهور محترم درخواست شد که این سرمایه اجتماعی و روحیه همدلی و همکاری در کشور حفظ شود.
حسنزاده افزایش مشارکت مردمی در اقتصاد را ضامن حفظ و تقویت انسجام ایجاد شده دانست و ابراز امیدواری کرد، دولت بتواند با بهرهگیری بیشتر از ظرفیت مردم و بخشخصوصی، گامهای اثربخشی برای توسعه و آبادانی کشور بردارد.
آمادگی دولت برای به کارگیری ظرفیت بخشخصوصی
او خاطرنشان کرد: توصیههای بخشخصوصی به منظور جلوگیری از نوسانات در بازار سرمایه، به رییسجمهور و تیم اقتصادی دولت ارائه شد.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: در نتیجه این نشست، آمادگی و علاقه دولت برای بهکارگیری بیشتر ظرفیت بخشخصوصی قابل درک بود.
در پایان این نشست، از وحدت و انسجام ملی آحاد مردم که در این ایام شکل گرفت، قدردانی و تاکید شد که از این فرصت همدلی و انسجام ملی در جهت تقویت سرمایه اجتماعی بهویژه همگرایی در حل مشکلات اقتصادی مردم هوشمندانه عمل شود.
راهگشا بخش تولید کشور
محمدرضا بهرامن، نایبرییس اتاق ایران در تشریح جزئیات دیدار هیاترییسه اتاق ایران با رییسجمهور و وزرای صمت، امور اقتصادی و دارایی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی، رییس کل بانک مرکزی و رییس دفتر رییسجمهوری، گفت: در این دیدار تاکید شد که از ظرفیتهای اجتماعی و فضای همدلی ایجاد شده در کشور پس از جنگ تحمیلی ۱۲روزه بتوانیم بهره بگیریم و مشکلات تولید را مرتفع نماییم.
نایبرییس اتاق ایران افزود: وزیر صمت در این نشست درباره بسته حمایتی وزارت صمت برای حمایت از واحدهای صنعتی که شامل ۴۸مورد است، توضیحاتی ارائه داد و اعضای هیاترییسه اتاق ایران نیز پیشنهاداتی برای بهرهگیری هر چه بهتر از بسته ارائه کردند. همچنین تاکید شد در اجرای این بسته حمایتی، برای جلوگیری از مشکلات واحدهای تولیدی کوچک و متوسط، دقت لازم به خرج داده شود.
بهرامن با قدردانی از وزیر صمت به خاطر طراحی بسته حمایتی برای واحدهای صنعتی جهت جبران شوکهای وارده ناشی از جنگ تحمیلی ۱۲روزه، اظهار کرد: این بسته حمایتی، بسته جامعی است و میتواند برای بخش تولید در کشور راهگشا باشد.
گفتوگوهای موثر
بهرامن از گفتوگو بین اعضای هیاترییسه اتاق ایران و رییسجمهور و وزرای اقتصادی در زمینههایی نظیر موضوعات ارزی، نقدینگی واحدهای تولیدی، مسائل بیمه، چکهای برگشتی فعالان اقتصادی و واحدهای تولیدی و… به عنوان دیگر محورهای مورد بحث در این نشست یاد کرد و افزود: چارچوب گفتوگوها ناظر بر همکاری متقابل دولت و بخشخصوصی به منظور جبران آسیبهای ناشی از تنشهای اخیر و تداوم پرقدرت حرکت توسعه اقتصادی در کشور بود.
او افزود: رییسجمهور و وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره عملکرد گمرکات کشور توضیحاتی ارائه کردند و مطرح شد که در این روزها تخلیه بار از گمرکات به صورت مطلوب انجام شده است. تاکید بر این بود که در آینده نیز بوروکراسیهای اداری به حداقل برسد تا شاهد رسوب در گمرکات نباشیم.
همراهی بین بخشخصوصی و دولت در جنگ تحمیلی
نایبرییس اتاق ایران با بیان اینکه در این نشست، همراهی بین بخشخصوصی و دولت در جنگ تحمیلی اخیر به عنوان یکی از جلوههای امیدبخش در این دوران نام برده شد؛ خاطرنشان کرد: مهمترین تاکید رییسجمهور این بود که بخشخصوصی در تصمیمسازیها حضور داشته باشد و قرارگیری ظرفیتهای بخشخصوصی برای حل مسائل در کنار دولت تداوم داشته باشد.
بهرامن از تبادل نظر درباره ساماندهی بازار سرمایه و بورس به عنوان محور دیگر گفتوگو بین هیاترییسه اتاق ایران و رییسجمهور و اعضای اقتصادی کابینه نام برد و ابراز امیدواری کرد: در روزهای آتی تمهیدات لازم برای کنترلهای روانی و تخصصی بازار سرمایه و بورس دیده شود تا صاحبان سرمایه در بورس آسیب نبینند.
برنامهریزیهای مشترک
پیام باقری، نایبرییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: ضمن گفتوگو پیرامون مسائل اقتصادی با تمرکز بر جنگ تحمیلی ۱۲روزه، تاکید شد که برنامهریزیهای مشترکی بین دولت و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران شکل بگیرد تا بتوانیم در مدیریت شرایط اقتصادی کشور و مدیریت آثار و تبعات جنگ تحمیلی اخیر، موفقتر عمل کنیم.
باقری با بیان اینکه پیام اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در دیدار با رییسجمهور، همراهی کامل با دولت بود؛ تاکید کرد: همانگونه که بخشخصوصی در دوره جنگ تحمیلی اخیر نشان داد، در کنار دولت قرار دارد و تلاش میکنیم ظرفیتهای اتاقهای بازرگانی را برای مدیریت هر چه بهتر اقتصاد کشور در شرایط کنونی به کار بگیریم.
نایبرییس اتاق ایران، بیشترین تمرکز نشست هیاترییسه اتاق ایران با رییسجمهور و اعضای اقتصادی کابینه چهاردهم را ناظر بر بررسی بسته حمایتی دولت دانست و گفت: بسته حمایتی دولت، یک بسته جامع و کامل است. از رییسجمهور خواسته شد تا این بسته حمایتی به صورت کامل و در اسرع وقت ابلاغ شود تا فعالان اقتصادی هر چه سریعتر بتوانند از مزایا و فرصتهای این بسته بهرهمند شوند.
رویکرد رییسجمهور و اعضای اقتصادی دولت
پیام باقری در تشریح رویکرد رییسجمهور و اعضای اقتصادی دولت که در نشست پزشکیان با هیاترییسه اتاق ایران حضور داشتهاند، بیان داشت: اینکه اتاق ایران از همان روز اول به صورت موثر ظرفیتهای شبکه خود را به میدان آورد، مورد تمجید قرار گرفت. رییسجمهور و وزرای اقتصادی در بیاناتشان حمایت کاملی از فعالان اقتصادی و بخشخصوصی در حوزههای مختلف تولید و خدمات و زنجیره اقتصادی کشور داشتند.
او افزود: جنگ تحمیلی اخیر، اهمیت استفاده از ظرفیتهای بخشخصوصی را به بروز و ظهور رساند و تکیه بر ظرفیتهای بخشخصوصی در شبکههای تولید و توزیع بهخصوص در تامین کالاهای اساسی مورد نیاز مردم به خوبی دیده شد. این میتواند نقطه اثر جدی باشد که باید به ظرفیتهای بخشخصوصی تکیه شود و دولت از مداخله در اقتصاد فاصله بگیرد و به امر نظارت و سیاستگذاری متمرکز شود.
مهمترین خواسته رییسجمهور از بخشخصوصی
نایبرییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران تاکید کرد: بخشخصوصی در همه این سالها ظرفیتهای خود را برای توسعه کشور بسیج کرده و هیچ وقت کوتاهی نکرده است تا اختلالی در وضعیت کشور به وجود نیاید. بخشخصوصی در دوره جنگ تحمیلی اخیر نیز بیش از هر زمان دیگری، نشان داد که چطور بخشخصوصی میتواند برای اداره اقتصاد کشور به خصوص در شرایط بحرانی کمک کند.
پیام باقری در پاسخ به این سوال که مهمترین خواسته رییسجمهور از بخشخصوصی چه بود؛ بیان داشت: خواسته رییسجمهور این بود که فعالان اقتصادی در کنار دولت باشند و این همراهی ادامه پیدا کند. دولت و بخشخصوصی ظرفیتهای خود را بههم گره بزنند تا جریان و چرخه اقتصاد روان پیش برود.
تجربههای جنگ تحمیلی
کیوان کاشفی، عضو هیاترییسه اتاق ایران با اشاره به جلسه سه ساعته رییسجمهور با هیاترییسه اتاق ایران، گفت: در این نشست، همفکری سازندهای برای مهار نوسانات بازار سرمایه صورت گرفت.
وی گفت: در این نشست سه ساعته، اصلیترین موضوعاتی که مورد بحث قرار گرفت، ناظر بر تجربههایی بود که در جنگ تحمیلی اخیر در حوزه اقتصادی حاصل شد.
عضو هیاترییسه اتاق ایران افزود: در این نشست درباره حوزههایی که لازم است دولت و بخشخصوصی بیشتر با یکدیگر همکاری داشته باشند، گفتوگو شد تا بحرانهایی مانند جنگ اخیر، باعث اختلال در واحدهای تولیدی و شبکه پخش نشود. جمعبندی دیدار اعضای هیاترییسه اتاق ایران با رییسجمهور این بود که هر چه بخشخصوصی را بیشتر تقویت کنیم، حاشیه امن بیشتری خواهیم داشت. کاشفی درباره گفتوگوهای صورت گرفته در زمینه بسته حمایتی دولت از صنایع نیز بیان داشت: توصیههای بخشخصوصی در زمینه اجرای موارد این بسته حمایتی به رییسجمهور و وزرای اقتصادی منتقل شد تا عملیاتی شدن این بسته بتواند در بازتوانی واحدهای تولیدی و اقتصادی، اثربخشی لازم داشته باشد. همچنین تاکید شد که این بسته کامل و همهجانبهنگر باشد و زودتر هم نهایی و ابلاغ شود.
همفکری سازنده
او به همفکری سازنده در این نشست برای مهار نوسانات بازار سرمایه اشاره کرد و ابراز امیدواری کرد: ظرف دو روز آینده با ورود بانک مرکزی و حمایت از بازار شاهد اجرای تدابیر و وضعیت بهتر در بازار سرمایه باشیم و کمک کنیم فضای ملتهبی که وجود دارد، با اطمینانی که به سرمایهگذاران داده میشود، به یک وضعیت تعادلی برسد و فضای روانی کنترل شود.
کیوان کاشفی در پایان گفت: رییسجمهور در صحبتهای خود نشان داد که روی بخشخصوصی حساب ویژهای میکند و آن را گرهگشا میداند. رییسجمهور اعتقاد دارد که هر قدر بخشخصوصی قویتر شود، دغدغههای دولت هم کمتر میشود.