بورس آرام میگیرد؟
محسن تقینژاد، کارشناس بازار سرمایه
از روزهای اول آبانماه سال گذشته با تغییر فضای کلی اقتصادی کشور و حضور دکتر همتی در راس وزارت اقتصاد، نشانههایی از رشد در بازار سرمایه پدیدار شد. صندوقهای اهرمی، در همان بازه، بازدهیهایی تا حدود ۱۲۰درصد را تجربه کردند؛ نقطه عطفی که زمینهساز رشد بسیاری از سهمها شد اما در اردیبهشت امسال، براساس تحلیلهای تکنیکالی، نشانههایی از واگرایی در نمودار صندوقهای اهرمی پدیدار شد. در آن زمان نرخ دلار نیما (مرکز مبادله) همچنان راکد بود و سقفی نمیزد. این نشانهها بهوضوح مشخص میکرد که یک افت در راه است.
صندوق اهرم در آن مقطع حوالی ۳۲۰۰تومان بود و صندوق موج نیز بالای ۳۰۰تومان معامله میشد. همان موقع پیشبینی میشد که هر دو صندوق باید اصلاح قیمتی داشته باشند و محدودههای هدف برای آنها حوالی ۲۶۰۰ و ۲۴۰۰تومان در نظر گرفته شد. این تحلیلها چند روز قبل از شروع جنگ تحقق یافت. در آن بازه به مخاطبان پیشنهاد شد که تنها یکسوم از آن ۲۰درصدی را که برای ورود به صندوقهای اهرمی در نظر داشتند به خرید اختصاص دهند تا در صورت ریزش بیشتر بازار، فرصت خرید پلهای همچنان حفظ شود.
پس از آن جنگ آغاز و بازار سرمایه چند روز پیدرپی با ریزشهای ۳ تا ۴درصدی مواجه شد اما حالا نشانههایی از بازگشت تدریجی اعتماد دیده میشود. بهطور خاص، صفهای فروش سنگین صندوقهای اهرمی (که قبلا ۲۰۰ تا ۳۰۰میلیون حجم داشتند) حالا به ۵۰ تا ۷۰میلیون سهم کاهش یافتهاند. این کاهش حجم صفهای فروش، نخستین علامت بهبود روانی بازار است.
نمودارهای تکنیکال نیز از کف رسیدن شاخصها حکایت دارند؛ محدودهای که پیشتر در مهر و آبان۱۴۰۱ نیز مشاهده شد و همانجا نیز بازار به کف خود رسیده بود بنابراین بهنظر میرسد که این روزها نهتنها زمان مناسبی برای فروش نیست بلکه حتی فرصتی برای ورود به بازار یا افزایش موقعیتهای خرید محسوب میشود. انتظار میرود شاخص مجدد به محدوده ۳میلیون واحد برسد و قیمت صندوقهایی مثل اهرم دوباره تا سطوح ۲۶۰۰ یا حتی ۳۰۰۰تومان رشد کنند.
از سوی دیگر از تاریخ ۱۶تیرماه یعنی درست زمانی که مسعود پزشکیان رییسجمهور شد، بازار طلا یک اصلاح نسبتا شدید را تجربه کرد. صندوقهای طلا حدود ۶درصد ریزش کردند و نرخ دلار به زیر ۶۰هزار تومان سقوط کرد. همان زمان تاکید شد که این ممکن است آخرین فرصتهای خرید در کف قیمتی طلا باشد. این پیشبینی نیز محقق شد و طلایی که ۳میلیون و ۳۰۰هزار تومان بود، تا پایان سال به ۸میلیون و ۴۰۰هزار تومان رسید که فراتر از پیشبینیها بود.
در فروردین پس از اعلام تمایل ترامپ به مذاکره با ایران و مهلت ۶۰ روزه، مذاکرات شروع شد. با انجام پنج دور مذاکره و افزایش امیدها، حباب صندوقهای طلا به محدوده منفی ۱۰درصد رسید. همان زمان هم بار دیگر اشاره شد که چه توافق حاصل شود چه نه، صندوقهای طلا مجددا سقفهای سال را خواهند دید. این روزها نیز رشد آرام و پیوسته صندوقهایی مثل گوهر و مثقال ادامه دارد. برخی موقعیتهای خریدی که در محدودههای زیر ۳۰هزار تومان (برای گوهر) و زیر ۵هزار تومان (برای مثقال) ایجاد شده بودند، حالا بخشی از سود خود را محقق کردهاند.
با این حال پیشبینی میشود در صورت موفقیت مذاکرات و عدم وقوع رخدادهای شدید سیاسی، کف قیمت طلا حوالی ۶میلیون تا ۶میلیون و ۳۰۰هزار تومان باقی بماند و اگر هم بخواهیم قیمتهایی پایینتر از این محدوده ببینیم، این کاهشها احتمالا بهصورت «شدوی قیمتی» خواهد بود یعنی ماندگاری طولانی نخواهند داشت و تنها یک فرصت خرید کوتاهمدت خواهند بود. اگر مذاکرات با شکست روبهرو شود یا مجدد تنشهای جنگی اوج بگیرند، امکان رسیدن به قیمتهایی بالاتر از ۸میلیون و ۴۰۰هزار تومان هم وجود دارد.