تولید داخل گوشت قرمز رشد کرد؛ واردات همچنان در دستور کار | حمایت از دام داخلی راه حل واقعی است

جهان صنعت، اگرچه خودکفایی در تولید گوشت قرمز و بی نیازی از واردات این محصول پروتئینی در دستور کار دولت چهاردهم است اما در شرایط کنونی حدود ۱۰ درصد از گوشت مورد نیاز کشور از طریق واردات تامین می شود؛ از این رو چندی پیش رئیس شورای تامین دام کشور از برنامه دولت برای واردات گوشت از کشورهایی چون پاکستان و هند خبر داده بود.
منصور پوریان با بیان اینکه افزایش قیمت گوشت در بازار به دلیل عواملی چون کمبود نهاده های دولتی و بالا رفتن قیمت نهاده های آزاد در بازار بوده است، این خبر را داد که از ابتدای امسال تاکنون ۷ هزار راس دام کشتاری از مبداء پاکستان و حدود ۳۰ هزارتن گوشت منجمد به کشور وارد شده است.
وی این نکته را مطرح کرد که دولت برای تنظیم بازار داخلی تصمیم دارد برنامه واردات حدود ۱۳۵ هزار تن گوشت منجمد، ۷۰ هزار تن گوشت گرم گوساله و گوسفندی و ۴۰ هزار تن دام زنده را در دستور کار داشته باشد که در مجموع بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار تن است که می تواند تاثیر مطلوبی بر بازار داشته باشد.
پوریان جمعیت دام سبک کشور را حدود ۶۸ میلیون رأس عنوان کرد و گفت: ایران یکی از چهار قدرت تولید دام سبک در جهان است بنابراین حمایت از صنعت دامداری و برنامه ریزی منسجم برای توسعه پرواربندی و حمایت از تولید داخلی کلید رسیدن به خودکفایی در تولید گوشت قرمز است، زیرا اگر تولید کننده ما در شرایط بد قرار بگیرد می تواند سرمایه خود را به بخش های دیگر منتقل کند.
با این وجود، تولیدکنندگان، کمبود نهاده دامی را مشکل اساسی تولید می دانند و بر این باورند در صورتی که نهاده مورد نیاز تامین شود، می توان به جای واردات، به تولید داخل متکی بود؛ شهرزاد مشیری معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی درباره آخرین وضعیت تامین نهاده های دامی گفته است: در حال حاضر ۴۰ درصد خرید نهاده های دامی در بازارگاه به صورت توافقی و ۶۰ درصد به صورت نقدی انجام می شود.
ایران بهترین دام های سبک و سنگین را در اختیار دارد
درباره مشکلات تولیدکنندگان دام کشور و اینکه چرا قیمت گوشت قرمز در هفته های اخیر در بازار مصرف افزایش داشته است، با مجتبی عالی مدیرعامل اتحادیه تعاونی های کشاورزی دامداران به گفت و گو نشستیم؛ وی معتقد است که برای تنظیم بازار گوشت کشور باید تولید داخلی تقویت شود زیرا دامداران ما بهترین دام سبک و سنگین کشور را دارند اما کمک های لازم به بخش تولید نمی شود.
وی با انتقاد از اینکه برخی راهکار تنظیم بازار گوشت قرمز را واردات می دانند در حالی که این کار به تولید ضربه می زند، یادآور شد: سال گذشته یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون یورو ارز برای واردات گوشت از کشور خارج شد که این میزان واردات نه تنها سفره مردم را تامین نکرد بلکه تاثیری روی بازار گوشت قرمز نداشت.
مدیرعامل اتحادیه تعاونی های کشاورزی دامداران تاکید کرد: دامداران ایرانی با استفاده از فناوری روز و ژنتیک برتر در تولید گوشت و شیر پیشرو هستند اما به دلیل نبود حمایت کافی از سوی دولت و واردات بیرویه صنعت دامداری داخلی با خطر نابودی روبرو شده است.
این فعال صنعت گوشت قرمز با بیان اینکه گوشت وارداتی به دست مردم نمی رسد بلکه پس از ورود به کشور نصیب فروشگاه ها و رستوران های بزرگ می شود، تصریح کرد: اگر تامین و تنظیم بازار گوشت به تشکل های تولیدی واگذار شود، تولید داخلی نیز تقویت شده و با مدیریت بازار، این محصول با کمترین قیمت تمام شده از مزرعه تا سفره تامین خواهد شد.
وی یکی از مشکلات صنعت دامداری را تکیه بر واردات برای تنظیم بازار داخلی عنوان کرد و افزود: این کار سبب شده تا بخش عمده دامداران سبک و سنگین کشور ورشکست شده و امکان پرواربندی را نداشته باشند.
انحصار واردات نهادههای دامی، تولید را زمین گیر کرده است
مدیرعامل اتحادیه تعاونی های کشاورزی دامداران با تاکید بر اینکه مشکل تامین نهادههای دامی مورد نیاز برای تولید پابرجاست، گفت: اکنون برای پرواربندی نهاده مورد نیاز در کشور نیست به طور مثال در پی بروز مشکل برای کامیونداران کرایه حمل افزایش یافت که بر افزایش قیمت تمام شده گوشت اثرگذار است.
عالی به بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر توجه به سفره مردم و تنظیم بازار کالاهای اساسی مورد نیاز خانواده ها استناد کرد و گفت: ایشان تمام نکات را حساب شده و دقیق درباره کالاهای اساسی اعلام کردند و از این رو منتظر هستیم که دولت برنامه های خود را برای حمایت از تولید داخل اعلام کند.
وی با تاکید بر اینکه هیچ تولیدکنندهای واردات گوشت انجام نمی دهد، اظهار داشت: تولیدکنندگان می دانند که این اقدام خیانت به کشور و تولید داخلی و صنعت دامی است.
وی درباره ادعاهایی مبنی گران فروشی و احتکار دام زنده و گوشت از سوی دامداران گفت: دامداران به دنبال گران فروشی و احتکار نیستند زیرا این کالا قابلیت احتکار ندارد.
افزایش ۲ برابری نهاده ها از ابتدای سال تاکنون
عالی به افزایش دو برابری نهاده های دامی از ابتدای سال تاکنون اشاره کرد و افزود: قیمت هر کیلوگرم جو باید با نرخ ۱۰ تا ۱۱ هزارتومان به دست تولیدکنندگان برسد اما قیمت هر کیلوگرم جو بازار ۲۵ هزارتومان است که در قیمت تمام شده گوشت قرمز اثرگذار است.
وی ادامه داد: نهاده دامی باید در سامانه بازارگاه عرضه شود، بنابراین اگر دامداری به دنبال پرورش و افزایش تعداد دام هایش باشد اجازه دریافت نهاده دامی با قیمت مناسب را بیش از آنچه که تعیین شده ندارد بنابراین این مابه التفاوت در جیب دلالان و واسطه گران و بازارگردان ها و مافیا می رود که قدرت زیادی دارند.
مدیرعامل اتحادیه تعاونی های کشاورزی دامداران تامین امنیت غذایی کشور را برای تولید کنندگان با اهمیت دانست و گفت: اگر بخشی از مابه التفاوت خروج ارز برای واردات گوشت به تولید داخلی اختصاص یابد، به طور حتم با تقویت تولید، گوشت مورد نیاز کشور تامین می شود و نیازی به واردات بی رویه نخواهیم داشت.
به گفته وی، اکنون اتحادیه تعاونی های کشاورزی دامداران دارای هزار و ۲۰۰ عضو و ۳۴ اتحادیه استانی است.
بر اساس آخرین آمار سرشماری بخش کشاورزی، تعداد دام های سبک کشور ۵۳ میلیون و ۱۵ هزار راس شامل ۳۹ میلیون و ۲۲۸ هزار راس گوسفند و بره و ۱۳ میلیون و ۷۸۷ هزار راس بز و بزغاله است و ۷۷ درصد از دام های سبک توسط بهره بردارانی نگهداری می شود که حداقل ۵۰ راس گوسفند و بز دارند.
همچنین تعداد گاوها و گوساله ها ۵ میلیون و ۱۴۷ هزار راس، تعداد گاومیش ها و بچه گامیش ها ۱۴۹ هزار راس و شترها و بچه شترها ۱۸۷ هزار نفر بوده است؛ تعداد گاوها و گکوساله ها ی اصیل یک میلیون و ۶۹۵ هزار راس نژاد آمیخته ۲ میلوین و ۱۰۱ هزار راس و نژاد بومی یک میلیون و ۳۵۱ هزار راس بود.
۶۴ درصد از گاوها و گوساله ها در کشور توسط بهره بردارانی نگهداری می شود که حداقل ۲۰ راس از این نوع دام دارند.
افزایش ۲۸ درصدی تولید گوشت قرمز در مرداد ماه
بر اساس جدیدترین اطلاعات مرکز آمار ایران، در مرداد ماه امسال در مجموع ۴۲ هزار و ۳۳۵ تن انواع گوشت قرمز در کشتارگاههای رسمی کشور عرضه شد که گوشت گاو و گوساله با ۲۴٬۴۱۰ تن (۵۷.۶۶ درصد) از وزن کل گوشت قرمز عرضهشده را به خود اختصاص داده است. گوشت گوسفند و بره با ۱۴٬۲۲۹ تن، بز و بزغاله با ۲٬۷۵۲ تن، و سایر انواع دام با ۹۴۴ تن، بهترتیب ۳۳.۶۱ درصد، ۶.۵۰ درصد و ۲.۲۳ درصد از وزن کل گوشت قرمز عرضهشده را به خود اختصاص دادهاند.
مقایسه عملکرد کشتارگاههای رسمی کشور در مرداد ۱۴۰۴ با ماه مشابه سال ۱۴۰۳ نشاندهنده افزایش ۲۸ درصدی مقدار عرضه گوشت قرمز در کشتارگاههای رسمی کشور است؛ مقدار تولید گوشت در مرداد ۱۴۰۴ نسبت به ماه مشابه سال ۱۴۰۳ برای گوسفند و بره ۲۹ درصد، برای بز و بزغاله ۴ درصد، برای گاو و گوساله ۳۲ درصد، برای گاومیش و بچهگاومیش ۵۹ درصد و برای شتر و بچهشتر ۳ درصد افزایش داشته است.
همچنین نتایج حاصل از این طرح آمارگیری نشان میدهد که مقدار عرضه گوشت قرمز در کشتارگاههای رسمی کشور در مرداد ۱۴۰۴ نسبت به ماه قبل (تیر) در حدود ۷ درصد افزایش داشته است.
بررسی نتایج حاصل از سایر طرحهای آمارگیری در زیربخش دام نشان میدهد که بخشی از کشتار دام، بهویژه دام سبک، در خارج از کشتارگاههای رسمی انجام میشود، که آمار مربوط به این نوع کشتار در این طرح لحاظ نشده است.
منبع: ایرنا