ضرورت واگذاری ذخیره‌سازی مرکبات به بخش‌خصوصی

گروه بازرگانی و کشاورزی
کدخبر: 547353
فعالان اقتصادی خواستار واگذاری ذخیره‌سازی مرکبات به بخش خصوصی و بررسی دقیق نیازهای کشور به این محصول شدند تا با برنامه‌ریزی مناسب، صادرات و تولید داخلی بهبود یابد.
ضرورت واگذاری ذخیره‌سازی مرکبات به بخش‌خصوصی

جهان صنعت– میز مرکبات استان ساری به ریاست علی تقی‌پور رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ساری با حضور فعالان اقتصادی در بخش تولید، صادرات و ذخیره‌سازی مرکبات، مدیرکل جهاد کشاورزی، ناظر گمرکات، نمایندگانی از بانک‌های کشاورزی و ملی و همچنین از دیگر دستگاه‌های مربوط در سالن کنفرانس اتاق ساری تشکیل جلسه داد. رییس‌جلسه با اشاره به جنگ تحمیلی ۱۲‌روزه و تبعات آن در بخش اقتصادی و نظر به اینکه از ابتدای سال‌جاری تاکنون با توجه به شرایط پیش آمده، همچنین تعطیلات نوروز و مراسمات ملی و مذهبی، بخش‌خصوصی تنها ۳۰‌روز فعالیت داشته است، از دولت خواست که با این بخش همگام و همراه بوده و آرایش اقتصادی در کنار آرایش نظامی اتخاذ شود.

وی با اشاره به نقش غیرقابل انکار مازندران در تامین امنیت غذایی، از مرکبات به عنوان یک کالای استراتژیک در کشور که حجم بالایی از آن در مازندران تولید می‌شود سخن گفت و یادآور شد: طی چند ماه آینده آغاز برداشت مرکبات از باغات استان را خواهیم داشت و نیاز است تا از همین حالا به فکر رفع دغدغه‌های باغداران، سورتینگ‌داران و صادرکنندگان باشیم.

علی تقی‌پور خواستار مشخص‌شدن دقیق میزان مرکبات مورد نیاز کشور و حجم ذخیره‌سازی آن از سوی دولت شد تا بخش‌خصوصی بتواند با برنامه‌ریزی مناسب علاوه بر تامین مرکبات داخلی و ذخیره استراتژیک، صادرات را هم مدنظر داشته باشد. رییس اتاق ساری با اعلام اینکه به زودی نشستی را با مسوولان بخش‌خصوصی و دولتی چند استان خواهیم داشت، بر این نکته تاکید داشت که «درب صادرات نباید بسته شود؛ اگر صادرات متوقف شود، رشد اقتصادی کشور کاهش می‌یابد.» وی همچنین از دولت خواست که بحث ذخیره‌سازی مرکبات را به بخش‌خصوصی بسپارد ضمن آنکه گفت اگر دولت برنامه ذخیره‌سازی دارد اعلام کند و اشاره داشت به تولید ۵/‌۳‌میلیون تن مرکبات در مازندران که برابر گزارش جهاد کشاورزی استان، ۵۲درصد مرکبات کشور را شامل می‌شود و بالطبع نیز تجربیات موفقی در تولید، برداشت، توزیع، ذخیره‌سازی و صادرات در این استان به دست آمده است.

رییس اتاق ساری اشاره‌ای هم به این موضوع داشت که شاید برای پرتقال تعرفه و عوارض بگذارند و آن را کمی نگران‌کننده توصیف کرد. تقی‌پور همچنین به تسهیلات اندک در بخش کشاورزی اشاره داشت که نسبت به تسهیلات در بخش خدمات به میزان قابل‌توجهی پایین‌تر است و خواستار افزایش میزان اعتبارات در این بخش شد. وی با اشاره به اینکه ۱۵ آبان‌ماه امسال همانند سال گذشته برای برداشت مرکبات زمان مناسبی است، اعلام کرد که با این حال به نشست تخصصی درباره زمانبندی نهایی برداشت مرکبات نیاز داریم.

مدیرکل جهاد کشاورزی مازندران با تاکید بر ورود به فصل برداشت مرکبات با سیاستگذاری صحیح اظهار داشت باید واقعیت موجود را بپذیریم و عنوان کرد باید به این سوالات پاسخ داده شود که چه محدودیت‌هایی بر مرکبات اعمال می‌شود، هزینه تمام‌شده چقدر است، نظام عرضه و تنظیم بازار چگونه باید مدیریت شود، سیاست‌های ما در صادرات، بحث گواهی قرنطینه، ثبت سفارش گمرکی، بحث رنگ‌آوری، حجم پیش‌بینی برای صادرات، سازوکارهای صادرات در خصوص کارت‌های بازرگانی، برندینگ محصولات و همچنین صادرات دریایی چگونه باشد.

بابک مومنی اضافه کرد: حداقل یک ماه پیش از برداشت مرکبات باید تکلیف مواردی که عنوان شده مشخص شود و نباید حل چالش‌ها با فصل برداشت همزمان باشد چون هرچه دغدغه‌ها بیشتر باشد کارها باکیفیت کمتری انجام می‌شود بنابراین نیاز داریم که تمامی سازوکارها را در یک «بسته جامع مرکبات در سطح ملی» ارائه کنیم.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به نوسانات تولید کیوی در سال‌های گذشته و امسال نیز در محصول مرکبات که ناشی از عوامل و شرایط اقلیمی است، اعلام کرد: باوجود اینکه وضعیت متفاوت تولید را در شهرستان‌ها و حتی باغ‌ها می‌بینیم اما شرایط نگران‌کننده نیست و جای امیدواری دارد. هادی باقری با بیان اینکه بازدیدهای میدانی از باغات به صورت مستمر انجام شد، اعلام کرد که پیش‌بینی می‌شود محصول باکیفیت و سالم‌تری را به نسبت سال قبل داشته باشیم ضمن آنکه باغداران در رابطه با تغذیه باغات و سبد کودی باید جدی‌تر وارد عمل شوند و در باغاتی که انبارداری صورت می‌گیرد و همچنین در سورتینگ‌ها دقت کافی در جهت کاهش ضایعات اعمال شود.

معاون توسعه و بازرگانی جهاد کشاورزی مازندران معتقد است تاکید میز صادرات و مرکبات مازندران بر آن باشد که صادرات مرکبات با افزایش ۲۰‌درصدی نسبت به سال گذشته همراه شود. سید محمد جعفری با بیان اینکه ارزشگذاری در حوزه مرکبات باید همانند ارزشگذاری و تلاش برای ارزآورری در حوزه کیوی باشد، این را هم گفت که میزان تولید نباید صادرات را تحت‌الشعاع قرار بدهد.

بهمن احمدی، رییس اتحادیه صادرکنندگان مازندران نیز اظهار کرد که اگر دولت بازار مرکبات را مدیریت و تعهدی را در تنظیم بازار و ذخیره‌سازی مرکبات ایجاد کند، صادرات بیشتری خواهیم داشت.

وی از امکانات زیربنایی در بخش کشتیرانی انتقاد کرد و گفت: با توجه به اهمیت صادرات از مسیر دریا انتظار می‌رود که ناوگان حمل‌ونقل دریایی تجهیزات خود را در راستای تحقق برنامه‌های صادراتی کشور به‌روز و متناسب‌سازی کند.

امیر جمشیدی ناظر گمرکات مازندران اعلام کرد که اگر از سال گذشته مشکلی در مسیر صادرات مرکبات وجود داشته و در سال‌جاری نیز مطالبات و انتظاراتی در بخش گمرک محل نظر است، اعلام شود تا فعالان اقتصادی با خاطری آسوده به تجارت بپردازند. نماینده اداره‌کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای مازندران نیز اعلام کرد که زمان حمل‌ونقل مرکبات و درخواست‌های بخش‌خصوصی از این اداره‌کل حداقل یک‌ماه پیش از آغاز برداشت مرکبات جهت تسهیل در جابه‌جایی این محصول اعلام شود.

توجه به بازار و رقبای تجاری به ویژه ترکیه و مصر، توجه به تولید محصول باکیفیت و برداشت در زمان مناسب، توجه به ذائقه بازار هدف، مدیریت و به حداقل رساندن ضایعات مرکبات، تجهیز ناوگان دریایی جهت صادرات مرکبات، تعیین‌تکلیف میزان مصرف داخلی، ذخیره‌سازی و صادرات مرکبات تا پیش از مهرماه و فراهم آوردن تسهیلاتی جهت تامین کود و تغذیه مناسب و مورد نیاز ازجمله مواردی بود که فعالان اقتصادی در میز مرکبات مازندران عنوان کردند.

منبع: اتاق ایران آنلاین

وب گردی