یارانه گوشت حذف شد

جهان صنعت– سازمان برنامه و بودجه بهتازگی تصمیم به حذف ارز ترجیحی گوشت قرمز و خارجکردن این محصول از دسته کالاهای اساسی یارانهای گرفته است، هرچند این موضوع مورد اعتراض معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته، بهطوریکه شهرزاد مشیری در بازدید سرزده رییسجمهور از وزارت جهاد کشاورزی، گلایه خود را در این ارتباط به رییسجمهور اعلام کرد و از تاثیر این اتفاق بر امنیت غذایی کشور سخن گفت.
وضعیت اختصاص ارز برای واردات برخی کالاهای اساسی از جمله همین گوشت قرمز بهعهده سازمان برنامه و بودجه است، معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی از این موضوع به عنوان نبود تفکیک صحیح وظایف میان وزارت جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه یاد کرده اظهار داشت: تعیین اقلام کالای اساسی، از جمله تخممرغ نطفهدار یا گوشت گرم، به وزارت جهاد سپرده نشده است و امسال برخی از آنها از فهرست کالاهای اساسی خارج شدهاند درحالیکه همچنان تاثیر مستقیم بر امنیت غذایی دارند.
بر اساس این گزارش، در حالی تصمیم به حذف ارز ترجیحی گوشت گرفته شده است که هنوز برنامه جامعی برای تولید گوشت قرمز گوسفندی همتراز با قیمتهای جهانی در کشور وجود ندارد، بهطوریکه با مقایسه گوشت قرمز تولید داخل با نمونههای خارجی، همچنان شاهد تفاوت معنادار قیمتها هستیم. درحالیکه قیمت هر کیلوگرم گوشت گرم گوسفندی بهصورت لاشه در کشور به معادل ۹ یورو رسیده است، قطعات گوشت گوسفندی سرد با توجه به کشور مبدا واردات، از ۵ تا ۵/۸یورو قیمتگذاری میشوند و قیمت لاشه گوشت گوسفندی گرم بین ۷ تا ۵/۸یورو است.
همزمان با تغییر نرخ ارز مرجع واردات، احتمال افزایش بیشتر قیمت گوشت قرمز در بازار وجود دارد و این محصول در کشورمان با قیمتهایی بهمراتب بالاتر از قیمت جهانی در سفره مردم قرار خواهد گرفت. با توجه به نگرانیهایی که از سوی وزارت جهاد کشاورزی درباره تامین امنیت غذایی مطرح شده است، شاید منطقیتر بود که برای کاهش تخصیص ارز به واردات این محصول، مکانیزمی ترکیبی شامل ارز ترجیحی و توافقی در نظر گرفته میشد تا تولیدکننده داخلی نیز برای افزایش بهرهوری و کاهش قیمت تمامشده تلاش کند.
قیمت هر کیلوگرم گوشت گرم تنظیم بازار بهصورت مخلوط ۳۱۵هزار تومان بود، مسوولان مربوطه پیشبینی کردهاند که در صورت واردات با ارز ترکیبی، نرخ این محصول به ۵۰۰هزار تومان افزایش یابد، با این حال، سناریوی قیمت گوشت قرمز با ارز آزاد هنوز مشخص نیست و باید منتظر ماند و دید که دولت چه برنامههایی برای تنظیم بازار این محصول پس از حذف ارز ترجیحی دارد.
منبع: تسنیم