قیمت نان واقعی شود و یارانه به مردم برسد

گروه بازرگانی و کشاورزی
کدخبر: 537339
رییس بنیاد ملی گندم‌کاران ایران اعلام کرد که ۷۶ درصد مطالبات گندم‌کاران هنوز پرداخت نشده و پرداخت‌ها با تاخیر چند ماهه ادامه دارد.
قیمت نان واقعی شود و یارانه به مردم برسد

جهان صنعت– حمیدرضا رستگار، رییس اتاق اصناف تهران با حضور در میز اقتصادی صدا و سیما در سخنانی صریح اعلام کرد: مشکل اصلی از همان ابتدا از جایی آغاز شد که اجازه ندادند نان با قیمت واقعی به دست مردم برسد و اکنون نه مردم راضی هستند، نه نانوایان و نه حتی دولت.
وی با اشاره به رویه قانونی قیمت‌گذاری در سایر صنوف افزود: در تمام اصناف، ضریب سود قانونی طبق آنالیز قیمت نهایتا توسط سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان تصویب می‌شود اما در مورد نان این روند نادیده گرفته شده و قیمت به شکل یارانه‌ای و غیرواقعی باقی مانده است.
رییس اتاق اصناف تهران تاکید کرد: با وجود نرخ تورم، افزایش هزینه‌های کارگری و سایر مخارج، باید توجه کرد که هزینه نانوایان از سایر صنوف مستثنا نیست. متاسفانه دولت نرخ‌هایی را که ما پس از آنالیز دقیق ارائه کرده‌ایم، نمی‌پذیرد و به‌صورت دستوری نرخ‌هایی غیرواقعی را اعمال می‌کند.
رستگار افزود: کارشناسانی داریم که ذی‌نفع نیستند و فرآیند قیمت‌گذاری را بر مبنای واقعیات اقتصادی انجام می‌دهند. نقش‌آفرینی اتحادیه‌ها و اتاق‌های اصناف به ‌شدت تضعیف شده و این برخلاف اصل ۴۴ قانون اساسی و تاکیدات رهبری در خصوص واگذاری امور اقتصادی به بخش خصوصی است.
وی با اشاره به ساختار مدیریتی موجود در صنعت نان گفت: در حوزه نان سنتی و حجیم، سه اتحادیه مسوول هستند اما تصمیم‌گیری‌ها از دست این نهادها خارج شده و سامانه‌ای به نام نانی‌نو جایگزین آنها شده، این در حالی است که اساسا باید کار صنفی به صنف سپرده شود و اتحادیه‌ها پاسخگو باشند.
رستگار با اشاره به تفاوت نرخ‌ها در نانوایی‌های مختلف تصریح کرد: امروز وقتی به نانوایی‌های مختلف می‌رویم، با قیمت‌های متفاوتی مواجه می‌شویم. این آشفتگی نتیجه عدم پذیرش نظرات کارشناسی اتحادیه‌ها و اجرای سیاست‌های سرکوب نرخ است.
وی ادامه داد: در حال حاضر اتحادیه‌ها هیچ نقشی در تعیین سهمیه آرد ندارند و این وظیفه به سامانه نانی‌نو و سایر نهادهای دولتی واگذار شده است. این در حالی است که باور داریم مدیریت واحد توزیع، تولید، طبخ، قیمت‌گذاری و نظارت باید در اختیار اصناف و اتحادیه‌ها باشد. ورود چند دستگاه باعث تداخل در مسوولیت‌ها و ضعف در اجرای وظایف شده است.
رییس اتاق اصناف استان تهران اظهار داشت: علت اصلی تخلفات نانوایی‌ها، یکی قیمت‌گذاری دستوری است و دیگری چند نرخی بودن آرد. این وضعیت مانع شکل‌گیری رقابت سالم برای تولید نان با‌کیفیت و قیمت مناسب می‌شود.
او تاکید کرد: وقتی نرخ نان غیرواقعی بوده، طبیعی است که برخی نانوایان برای جبران هزینه‌ها به کاهش وزن نان یا دیگر روش‌ها روی بیاورند. تضمین می‌کنیم که اگر مسوولیت به اتحادیه‌ها واگذار شود، نظارت بهتری صورت خواهد گرفت و تخلفات کاهش می‌یابد.
رستگار با بیان اینکه کیفیت نان نیز به یکی از دغدغه‌های جدی مردم تبدیل شده است، گفت: برخی نان‌هایی که امروز تولید می‌شوند، نه‌تنها غیرقابل مصرف هستند، بلکه باعث اتلاف و دورریز می‌شوند و کیفیت نان مستقیم با سلامت مردم مرتبط است.
وی خاطرنشان کرد: ضروری است که نقش اتحادیه‌ها به‌ عنوان نمایندگان بخش خصوصی به رسمیت شناخته شود. تعیین سهمیه آرد، نظارت بر تولید و تعیین نرخ باید در اختیار اتحادیه‌ها باشد، نه سامانه نانی‌نو و نهادهای دیگر. رستگار تاکید کرد: بارها اعلام کرده‌ایم که اگر متولی واحد و پاسخگو برای سامانه نانی‌نو مشخص و این مسوولیت به اتحادیه‌ها واگذار شود، کارآمدی و شفافیت بیشتری حاصل خواهد شد. چندگانگی در تصمیم‌گیری فقط موجب سردرگمی و نارضایتی خواهد بود.
وی در پایان با ارائه راهکاری برای حل بحران موجود گفت: بهترین پیشنهاد ما حذف قیمت‌گذاری دستوری و تخصیص مستقیم یارانه به مردم است. واگذاری اختیار تعیین نرخ به استان‌ها نیز می‌تواند چالش‌برانگیز باشد و به بی‌ثباتی قیمت‌ها دامن بزند.

منبع: مهر

وب گردی