روند افزایشی بهای گوشت قرمز؛ چالشها و اقدامات دولت برای تنظیم بازار
جهان صنعت، روند رو به رشد بهای گوشت قرمز در سالهای اخیر شدت گرفته است. بهای این محصول مهم و اثرگذار بر تامین امنیت غذایی خانوار، در سال جاری نیز رشد قابلتوجهی داشته است. دلایل متعددی برای رشد قیمت گوشت در بازار عنوان میشود که از جمله مهمترین آنها باید به «خشکسالی و کاهش تولید علوفه»، «عدم تخصیص ارز برای واردات نهاده دامی»، «اخراج گسترده اتباع افغانستانی یا کارگر ارزان در تولید واحدهای دامداری» و همچنین «بیتوجهی به واردات گوشت متناسب با نیاز بازار داخلی» اشاره کرد.
با رکوردشکنیهای قیمت گوشت در بازار شاهد اقدامات دولت برای واردات گوشت با هدف تنظیم بازار داخلی بودهایم. از آنجا که ارز ارزان به واردات این گوشت اختصاص مییابد، بهای آن در بازار داخلی مناسبتر خواهد بود.
با این وجود فعالان صنعت دام نسبت به عدم تخصیص ارز برای واردات نهادههای دامی گلایه دارند. حتی با ورود گوشت منجمد با قیمت مصوب نیز، همچنان بهای گوشت برای مصرف خانوار بالا است؛ همین موضوع نیز زمینه کاهش سرانه مصرف گوشت قرمز را در ایران فراهم کرده است.
در ماههای گذشته شاهد شدت گرفتن التهاب در بازار خرید و فروش گوشت بودهایم؛ تاجاییکه گوشت قرمز در قصابیها در رنج قیمتی یک تا دو میلیون تومان بهازای هر کیلوگرم به فروش رسید.
آغاز عرضه گوشت منجمد
در روزهای گذشته شاهد آغاز عرضه گوشت منجمد وارداتی در میادین تهران بودیم. گوشتهای وارداتی از کشورهایی مانند روسیه، استرالیا و مغولستان وارد شده و با قیمت کمتر از ۶۰۰ هزار تومان عرضه میشود. هماکنون روزانه حدود ۲۰۰ تن گوشت در فروشگاههای زنجیرهای عرضه میشود.
نیاز بازار داخلی به گوشت قرمز وارداتی سالانه حدود ۲۰۰ هزار تن برآورد میشود، درحالیکه در نیمه نخست امسال میزان واردات گوشت قرمز به حدود ۳۰ هزار تن کاهش یافته است. عدم واردات گوشت قرمز متناسب با نیاز بازار داخلی یکی از دلایلی است که تعادل بازار گوشت قرمز را بر هم زده است.
تولید نهاده دامی در سال جاری ۱۰ میلیون تن کاهش یافته است. خشکسالی و کاهش ۴۰ درصدی بارندگی، تولید نهادههای دامی کشور شامل علوفه مرتعی، علوفه مزرعهای، بقایای زراعی و جو را کاهش داده است.
افزایش قیمت نهاده های دامی
در سال جاری قیمت جو و ذرت مصرفی سه برابر و بهای کاه چهار برابر شده است. دامدار یا دسترسی به نهاده دامی ندارد یا باید آن را با قیمت چندبرابری خریداری کند. نبود ارز برای واردات نهادههای دامی از دیگر چالشهای اساسی است. خروج کارگران اتباع افغانستانی نیز بهمنزله رشد هزینه تمامشده تولید بود.
در حال حاضر قیمت هر کیلوگرم گوساله زنده ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار تومان، لاشه ۶۰۰ هزار تومان و گوشت بیاستخوان ۶۵۰ تا ۷۰۰ هزار تومان است. آزاد گفت: فاصله قیمت توزیع گوشت تا بهایی که به مصرفکننده فروخته میشود، بالا است. سودی که در واردات گوشت و ارز ارزان است، در تولید نیست و واردات گوشت برای افراد خاص سوددهی بالاتری دارد.
روند رو به رشد بهای گوشت قرمز به افت سرانه مصرف این محصول در کشور منتهی میشود. علیرضا رئیسی، معاون وقت بهداشت وزارت بهداشت، سرانه مصرف گوشت را در کشور روزانه ۳۵ گرم عنوان کرد، درحالیکه باید برابر ۷۵ گرم باشد.
دنیای اقتصاد
