حال ناخوش نفت

جهان صنعت– در اولین روز معاملات دومین هفته از آتشبس ایران و رژیم صهیونیستی قیمت نفت در حالی در معاملات روز دوشنبه بازارهای جهانی گارد کاهشی گرفت که ریسکهای ژئوپلیتیکی در خاورمیانه و احتمال افزایش تولید اوپکپلاس در ماه آگوست، دورنمای عرضه بالاتر را در بحبوحه عدم قطعیت مداوم در مورد چشمانداز تقاضای جهانی، تقویت کرده است.
دوشنبه قیمت معاملات آتی نفت برنت با ۱۳سنت معادل ۱۹/۰درصد کاهش، به ۶۷دلار و ۶۴سنت در هر بشکه رسید. قرارداد فعالتر برای سپتامبر با ۱۸سنت کاهش، ۶۶دلار و ۶۲سنت بود. قیمت نفت وستتگزاس اینترمدیت آمریکا با ۳۲سنت معادل ۴۹/۰درصد کاهش، به ۶۵دلار و ۲۰سنت در هر بشکه رسید. هر دو شاخص بازار جهانی نفت، هفته گذشته، بزرگترین کاهش هفتگی خود را از مارس سال ۲۰۲۳ ثبت کردند اما در ژوئن، بیش از ۵درصد افزایش داشتهاند که دومین رشد ماهانه متوالی است.موسسه آکسفورد اکونومی سه سناریوی شوک عرضه نفت را در مدل اقتصاد جهانیاش، مدلسازی کرده است.تشدید تحریمها یا شوک خفیف که خوشبینانهترین سناریو است، نمایش قدرت نظامی رژیم صهیونیستی و واکنش کنترلشده ایران، فضایی برای بازگشت آرام به بازدارندگی متقابل را ایجاد میکند. با این وجود، حتی این نتیجه میتواند منجر به برقراری تحریمهای شدیدتر غرب علیه ایران و کاهش تولید نفت ایران در حدود یک درصد از عرضه جهانی نفت شود. نفت برنت احتمالا حدود ۷۵دلار در هر بشکه باقی خواهد ماند؛ تقریبا ۶دلار بالاتر از پیشبینی فعلی که تورم جهانی را برای مدت طولانیتری اندکی بالاتر نگه میدارد.
قطع کامل صادرات نفت ایران (شوک متوسط)
اگر حملات تلافیجویانه ادامه یابد و صادرات نفت ایران متوقف شود، عرضه جهانی نفت ۴درصد کاهش خواهد یافت و احتمالا قیمت نفت برنت تا سال۲۰۲۶ به ۹۰دلار در هر بشکه نزدیک خواهد شد. رشد جهانی ضربه خفیفی خواهد خورد- در این مدل تولید ناخالص داخلی جهانی ۲/۰درصد کاهش مییابد- اما درد واقعی در تورم بالاتر احساس خواهد شد. تورم ایالاتمتحده میتواند به ۵/۴درصد افزایش یابد که به صورت بالقوه کاهش نرخ بهره از سوی فدرالرزرو ایالاتمتحده را تا سال ۲۰۲۶ به تاخیر میاندازد.سناریوی دوم که بسته شدن تنگه هرمز (شوک شدید)، شدیدترین سناریو خواهد بود. حدود یکسوم از کل نفت دریایی از این گلوگاه عبور میکند و بسته شدن تنگه باعث توقف صادرات نفت از کویت و قطر شده و صادرات از عراق، امارات متحده عربی، عمان و عربستان سعودی را محدود میکند. این امر قیمت نفت برنت را به ۱۳۰دلار در هر بشکه افزایش خواهد داد. تورم میتواند در ایالاتمتحده به ۶درصد و در منطقه یورو به حدود ۴درصد برسد. اگرچه بانکهای مرکزی ممکن است در برابر افزایش نرخ بهره مقاومت کنند اما مطمئنا تصمیم میگیرند که کاهش نرخ بهره را به تاخیر انداخته و امیدها برای تسهیل سیاستهای پولی در سال جاری را نابود کنند.درگیری ایران و رژیم صهیونیستی لایه دیگری از شکنندگی را به محیط اقتصاد کلان جهانی میافزاید و هرگونه وخامت قابل توجه در شرایط عرضه نفت، تورم را افزایش داده، درآمدهای واقعی را تضعیف کرده و زمان و میزان تسهیل پولی در اقتصادهای عمده را تغییر میدهد.
در نامطلوبترین سناریو، تولید ناخالص داخلی جهان در سال۲۰۲۶ حدود ۳/۰درصد کمتر از سطح پایه فعلی خواهد بود، در حالی که رشد تولید ناخالص داخلی را در سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ تا ۱/۰درصد کاهش میدهد. ضربه به فعالیتهای اقتصادی برای ایالاتمتحده و منطقه یورو کمی بیشتر خواهد بود و رشد تولید ناخالص داخلی در سال آینده به ترتیب ۴/۰درصد و ۵/۰درصد کمتر از پیشبینیهای سطح پایه خواهد بود.
جنگ ۱۲روزه میان ایران و رژیم صهیونیستی که با تعرض نظامی این رژیم در ۱۳ژوئن آغاز شد، قیمت نفت برنت را افزایش داد و پس از اقدام تجاوزکارانه آمریکا در بمباران تاسیسات هستهای ایران، نفت برنت به بالای ۸۰دلار در هر بشکه صعود کرد اما پس از اعلام آتشبس، به ۶۷دلار در هر بشکه کاهش یافت.
تشدید تنش نظامی بین رژیم صهیونیستی و ایران، هراس از یک درگیری بزرگ در خاورمیانه را تجدید کرده است که پیامدهای قابل توجهی برای بازارهای نفت و چشمانداز اقتصادی جهانی دارد. اگرچه تاکنون از یک شوک نفتی تمامعیار در سمت عرضه جلوگیری شده اما خطر آن همچنان محتمل است.
چهار نماینده اوپکپلاس به رویترز گفتند: این گروه قرار است تولید خود را در ماه آگوست به میزان ۴۱۱هزار بشکه در روز افزایش دهدکه مشابه افزایش تولید تصویب شده در ماههای مه، ژوئن و جولای است. نشست وزیران اوپکپلاس در ششم جولای برگزار میشود و این پنجمین افزایش ماهانه از زمان شروع کاهش تولید این گروه در ماه آوریل خواهد بود.