امیدواری برای بورس در دل رکود صنایع!
نوید خیرخواه
با وجود گذراندن دورهای کوتاه از تنشهای منطقهای و جنگ ۱۲روزه در انتهای خرداد، گزارشهای مالی بهار ۱۴۰۴ نشان میدهد که اغلب صنایع کشور عملکرد نسبتا قابل قبولی داشتهاند. این واقعیت که نرخ ارز توافقی به سطحی واقعیتر رسید، زمینهساز رشد درآمد شرکتها در مقایسه با بهار سال قبل شده و تا حد زیادی توانسته به بهبود فضای کسبوکار کمک کند.
در میان بخشهای صنعتی، پتروشیمیها که بخش مهمی از زنجیره تولید را تشکیل میدهند، عملکرد مثبت و مستحکمی داشتهاند. بهویژه شرکتهایی که در حوزه خوراک مایع و فرآیندهای پاییندستی فعالیت میکنند، توانستهاند شرایط مناسبی ایجاد کنند. در زنجیره آهن و فولاد وضعیت برای تولیدکنندگان زغالسنگ و سنگآهن نسبت به سایر بخشها بهتر بوده است. با این حال فولادسازان با چالشهایی همچون افت قیمتهای جهانی و افزایش هزینه انرژی مواجه بودهاند. پالایشگاهها نیز از جهش نرخ ارز و افزایش کرکاسپرد بهرهمند شدهاند و گزارشهای آنها نویددهنده عملکرد خوب در فصل جاری است. در بخشهای مصرفیتر نظیر شویندهها، شیمیاییها و روانکارها، گزارشها به شکل پراکنده و نماد به نماد متفاوت بوده و لازم است سرمایهگذاران با دقت بیشتری به این صنایع نگاه کنند. صنعت تایرسازی نیز شرایطی متنوع دارد در حالی که برخی شرکتها رشد درآمدی داشتهاند، وضعیت کلی در این صنعت یکدست نیست.
صنعت سیمان که در بهار شاهد رقابت شدید و رشد درآمد بوده، احتمالا جایگاه خود را به عنوان یکی از صنایع پررونق حفظ خواهد کرد. از سوی دیگر صنعت دارویی با وجود محدودیتهای سرمایه در گردش، نسبت به بهار سال قبل وضعیت بهتری پیدا کرده و روند سودآوری بهتری را تجربه میکند. در حوزه کشاورزی نیز افزایش قیمت شیر توانسته بخشی از زیانهای گذشته را جبران کند و صنایع غذایی وابسته مثل لبنیات و شیرینیجات با روند رو به رشدی همراه شدهاند. برخلاف این صنایع، گروه قطعهسازی همچنان شرایط چندان مطلوبی ندارد و تنها برخی شرکتها توانستهاند گزارشهای مناسبی ارائه دهند. در بخش حملونقل اما وضعیت مثبت است و چه در حملونقل زمینی و چه دریایی، روند سودآوری رو به بهبود است، همچنین صنعت برق و نیروگاهها به دلیل افزایش درآمد و بهرهوری، از گزینههای جذاب سرمایهگذاری باقی ماندهاند.
شاید بهتر است بگوییم که با وجود ریسکها و عدم قطعیتهای ناشی از تحولات سیاسی و اقتصادی، بهار۱۴۰۴ سیگنالهای امیدوارکنندهای از سوی صنایع مهم کشور برای بازار سرمایه ارسال شده است.چالشهای اصلی همچنان شامل میزان تاثیرگذاری سیاستهای کلان و واکنش روانی فعالان بازار است اما واقعیت این است که بازار سرمایه باوجود تمامی مشکلات، سقوط شاخصها، نبود حمایتها و حتی بعضا رانتهای اطلاعاتی هنوز هم ظرفیت رشد و بهبود خود را حفظ کرده است.