آیا ماچا همان چای سبز است؟ پاسخ یک متخصص تغذیه

سایت خوان
کدخبر: 557685
محبوبیت ماچا در ایران به‌ویژه در میان کافه‌های لوکس و فضای مجازی، آن را فراتر از یک نوشیدنی ساده به نماد سبک زندگی مدرن بدل کرده است. با این وجود، ماهیت اصلی ماچا همان چای سبز است که با روش خاصی در سایه رشد می‌کند.
آیا ماچا همان چای سبز است؟ پاسخ یک متخصص تغذیه

جهان صنعت، تصاویر لاته سبز، ماکیاتو، امریکانو، بستنی ماچا و دسر‌های زمردی‌رنگ با جذابیت بصری بالا، این روز‌ها فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی را پر کرده است. انگار چای سر صبح دیگر معنایی ندارد؛ اگر می‎خواهیم روزی متفاوت داشته باشیم، باید صبح‎مان را با یکی از این نوشیدنی‎ها شروع کنیم؛ نوشیدنی‎های لوکسی که حس خاص بودن را به مصرف‌کنندگان القا می‎کنند. گاهی هم این نوع محصولات آنقدر میان مردم محبوب می‎شوند که با افزایش قیمت یا کمبود روبه‌رو می‎شوند. به گفته دکتر عبدالرضا نوروزی، قیمت جهانی قهوه به دلیل افزایش مصرف ایرانی‎ها طی سه سال گذشته ۱۵ درصد گران‎تر شده است.

عبدالرضا نوروزی، متخصص تغذیه و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه قهوه یکی از قدیمی‎ترین نوشیدنی‎های تاریخ است، می‎گوید: «تاریخچه قهوه به حدود سه هزار سال پیش می‎رسد. قهوه از نظر نژادی دو دسته دارد؛ قهوه عربیکا که برای مناطق یمن و اتیوپی است و قهوه روبوستا که نژادی آمریکایی دارد. قهوه عربیکا معمولاً مزه شیرین‎تری دارد، اما اسیدیته وکافئین آن کمتر است. قهوه روبوستا تیره‌رنگ است و کافئین بیشتری دارد و به طور کلی قهوه ارزان‌قیمت‎تری است به این دلیل که هر درخت قهوه روبوستا سه‌ونیم برابر بیشتر از درخت قهوه عربیکا باردهی دارد.»

قهوه، نوشیدنی فراسودمند

دکتر نوروزی درباره فواید قهوه و چای می‎گوید: «اگر بخواهم به زبان ساده در مورد این دو نوشیدنی پرطرفدار بگویم، خداوند چای و قهوه را برای کمک به انسان‎ها آفریده است. برای اینکه انسان‎ها مداوم در حال تلاش و فعالیت هستند، نیاز به مصرف مواد و خوراکی‌ای دارند که انرژی کافی را تا پایان شب به آنها بدهد و چای و قهوه در بدن انسان مثل مواد انرژی‌زا و دوپینگ عمل می‎کند. مواد عمده تشکیل‌دهنده نوشیدنی قهوه، آب است و می‎تواند آب بدن انسان را تأمین کند. قهوه دارای مواد مغذی است که اثرات بسیاری در سلامتی افراد دارد؛ آنتی‌اکسیدان‎های قوی که برای خنثی‌سازی بدن از هوای آلوده و کمک به وضعیت قلب و عروق بسیار کارایی دارد. رنگ قهوه‎ای دانه‎های قهوه نشانه وجود آنتی‌اکسیدان است، به همین دلیل قهوه را به عنوان نوشیدنی فراسودمند نامگذاری می‎کنند.»

کافئین، ماده دیگر قهوه است که ضرورت مصرف آن را دوچندان می‎کند. این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در این‎باره توضیح می‎دهد: «کافئین ماده محرکی است که مغز انسان برای آن گیرنده دارد. وقتی قهوه مصرف می‎کنیم، گیرنده‎های مغز، کافئین را دریافت می‎کنند و همین فرآیند باعث می‎شود حس انرژی و آرامش بیشتری در سیستم عصبی ایجاد شود. همچنین نوشیدن قهوه با افزایش ضریب هوشیاری مغز و با تنگ‎تر شدن مردمک‎های چشم، سبب بینایی بهتر چشم هم می‎شود. اما همین انتقال انرژی می‎تواند سبب افزایش ضربان قلب و خون‎رسانی بیشتر به عضلات بدن شود. به همین دلیل برخی از مردم با خوردن قهوه می‎گویند دچار تپش قلب می‎شوند. این افراد نسبت به کافئین قهوه حساسیت دارند و توصیه می‎شود کمتر قهوه مصرف کنند.»

به گفته این متخصص تغذیه، بر اساس تحقیقات انجام شده، کمتر از ۱۰ درصد مردم دنیا نسبت به کافئین قهوه حساسیت دارند. البته ایرانی‎ها جزو نژادی هستند که حساسیت کمتری نسبت به قهوه نشان می‎دهند.

ماچا، چای سبز

از منوی کافه‌های لوکس تهران تا پست‌های اینستاگرامی و ویدیو‌های مجازی، ماچا نه‌تنها یک نوشیدنی، بلکه نمادی از سبک زندگی مدرن و سلامت‌محور شده، اما در واقعیت چای ماچا همان چای سبز است که در سایه رشد داده شده است.

این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره تبلیغات بلاگر‌ها از خواص این چای ژاپنی می‎گوید: «گیاه چای به شکل برگ است، با چیدن برگ‎ها و فرآیندی که روی آن انجام می‎شود، انواع چای شکل می‎گیرد. اگر فرآوری کمتری در برگ چای انجام شود، تبدیل به چای سبز می‎شود. حالا کشور ژاپن برخی از این برگ‎های چای را در سایه و با نور کم کشت می‎کند و به همین دلیل رشد کند و با بازدهی کمتری دارد. همین خصیصه سبب شده رنگ سبز خوشرنگی هم داشته باشد. با فرآیندی که روی این نوع برگ چای انجام می‎شود، پودر نرمی شکل می‎گیرد که حلال آب است و ژاپنی‎ها آن را «ماچا» می‎نامند و خواصش همان خواص چای سبز است.»

دکتر نوروزی با بیان اینکه این چای به دلیل کندی رشدی که دارد، گران‌قیمت است، می‎گوید: «۹۵ درصد چای که به عنوان ماچا در دسترس ماست، چای سبز خودمان است که رنگ خوراکی به آن اضافه می‎کنند تا سبزتر و شبیه چای ماچا ژاپنی به نظر برسد. اما به طور کلی ماچا به عنوان چای سبز برای سلامتی مفید است و حتی می‎توان همراه قهوه هم نوشید. اگر دیده می‎شود بلاگر‌ها به یکباره به سمت نوعی از نوشیدنی سوق پیدا می‎کنند، حتماً نفع اقتصادی برایشان دارد، اما طرف دیگر ماجرا مردمی هستند که به دنبال مزه‎های جدید و تنوع غذایی می‎گردند و به نوعی می‎خواهند برای فراغ از مشکلات کار و دغدغه‎های روزمره، تجربه جدیدی در خوردن یا نوشیدن کسب کنند. هیچ ایرادی ندارد، اما باید بدانند چای ماچا همان چای سبز است.»

ایران

وب گردی