آیا عدالت در توزیع بنزین برقرار میشود؟

جهان صنعت– از ابتدای هفته طرح انتقال آزمایشی سهمیه سوخت از کارت سوخت به کارت بانکی کلید خورد؛ طرحی که در گام نخست در یکی از جایگاههای سوخت به صورت محدود و پایلوت اجرایی شده و قرار است بعد از بررسی کامل ایرادات احتمالی، به تدریج توسعه پیدا کند، با این حال مجلسیها میگویند که پروسه اجرا شدن آن در سراسر کشور زمانبر است.
طرح انتقال سهمیه سوخت از کارت سوخت به کارت بانکی که با هدف این طرح تسهیل فرآیند سوختگیری، افزایش شفافیت توزیع، کاهش قاچاق سوخت و همچنین حذف تدریجی کارتهای اضطراری جایگاهها در حال اجراست، قرار است تا زمان نهایی شدن آن، کارتهای سوخت جایگاهها همچنان فعال باقی بماند.
به گفته عباس باصفا، مدیر سامانه هوشمند سوخت با اجرای این طرح، سوختگیری تنها محدود به کارت سوخت نخواهد بود و افراد میتوانند از طریق کارت بانکی، اپلیکیشن موبایل یا حتی رمزهای موقت (توکن) اقدام به دریافت سهمیه خود کنند. این تنوع ابزارهای سوختگیری در فاز آزمایشی کمک میکند تا مدل نهایی با در نظر گرفتن نیاز اقشار مختلف، ازجمله افرادی که دسترسی به گوشی هوشمند ندارند، طراحی شود.
از منظر قانونی هم این پروژه بر مبنای بندهایی از قانون بودجه ۱۴۰۴ آغاز شده و مجلس دولت را موظف کرده تا پایان تیرماه امسال، فاز آزمایشی طرح را به سرانجام برساند. پس از آن، در صورت موفقیتآمیز بودن اجرای اولیه، زیرساختها برای اجرای سراسری فراهم خواهد شد.
نکته مهمی که بارها از سوی مسوولان تاکید شده، عدم تغییر در میزان و قیمت سهمیه سوخت است. چه در قالب کارت سوخت و چه در قالب کارت بانکی، سهمیه ماهانه بنزین به روال گذشته تخصیص مییابد و هرگونه تغییر در این بخش منوط به تصمیم دولت و مجلس خواهد بود.
در حالی که دولت امیدوار است این طرح به نتایج قابل قبولی برسد، رمضانعلی سنگدوینی، نایبرییس کمیسیون انرژی مجلس در این رابطه به ایلنا گفته از آنجا که روزانه بین ۱۳۰ تا ۱۵۰میلیون لیتر بنزین در کشور توزیع میشود و به مصرف میرسد و برای دریافت سوخت از کارت سوخت استفاده میشود، بنابراین تغییر این رویه و استفاده از کارت بانکی زمان میبرد.
او با اشاره به جلسه کمیسیون انرژی در مورد استفاده از کارت بانکی به جای کارت سوخت برای سوختگیری اظهار داشت: این پروژه در یکی از پمپ بنزینهای استان تهران انجام شد اما نیاز به زیرساخت لازم دارد، ضمن اینکه پروسه انتقال از کارت سوخت به کارت بانکی باید طی شود.
به گفته وی، دستگاههای امنیتی و سیستم بانکی باید برای این تغییرات نظارت و کنترل لازم را داشته باشند و زیرساخت و شرایط لازم فراهم شود. این برنامه باید در دستگاههای دولتی و بخش خصوصی به طور کامل تشریح شود و کار مرحله به مرحله جلو برود. ممکن است کسی غیر از مالک خودرو از آن استفاده کند که برای این موضوع نیز باید تمهیدات لازم اندیشیده شود. باید به مرحلهای برسیم که برای مصرفکننده مشکلی پیش نیاید. سنگدوینی تاکید کرد: باید بررسی لازم صورت گیرد که سیستم موجود چقدر پاسخگو است و چه اقدامات جدیدی باید انجام شود. باید برآورد هزینه ریالی و ارزی صورت گیرد و منابع مالی تامین شود.
او بر این باور است که این پروژه بر این اساس اجرا میشود که سوخت به عدالت توزیع شود و به کسی که خودرو ندارد تا حدی کمک کند ضمن اینکه از مسیر کارت بانکی کنترل و نظارت بیشتری صورت خواهد گرفت. در حال حاضر ممکن است دارنده خودرو و کارت سوخت، کارت خود را در اختیار دیگران قرار دهد اما در مورد کارت بانکی به این شکل نیست و اوضاع ساماندهی خواهد شد و امکان نقل و انتقال سوخت وجود نخواهد داشت.
این نماینده مجلس تاکید کرد: سیستم توزیع سوخت سالها با قدمت بالا فعال بوده و اکنون تغییر آن زمانبر است اکنون با توجه به اینکه قرار است از کارت بانکی استفاده شود باید به لحاظ ایمنی و پشتیبانی در شرایط مطلوبی باشد تا مشکلی برای مردم ایجاد نشود و از هک احتمالی جلوگیری شود.
او اطمینان داد که قطعا نظارت لازم صورت میگیرد و دلالبازی نخواهیم داشت. ما در این پروژه به این سمت میرویم که به همه با عدالت سوخت تعلق گیرد و این اقدام درگاهی باشد تا کسی که سوخت نیاز ندارد بتواند به دیگران بفروشد. برای اجرای این پروژه باید زیرساخت فراهم شود.