گندم با خون دل راهی شد

جهان صنعت_فصل برداشت گندم در استان سمنان آغاز شد و مراکز خرید تضمینی هم یکی بعد از دیگر در حال بازگشایی هستند تا میزبان خوشههای طلایی گندمکاران استان باشند؛ گندمی که در سال زراعی جاری یعنی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ با خون دل کشاورزان آبیاری شد. کمبود آب در بسیاری نقاط استان به خصوص گرمسار و آرادان و قطعیهای برق کشاورزان را بیش از هر زمان دیگری در سال زراعی جاری اذیت کرد و سبب بروز مشکلات عدیده برایشان در استان سمنان شد. کشاورزانی که میگویند در حقشان اجحاف شده زیرا در دیگر استانهای کشور اینچنین قطعی همه روزه چاههای کشاورزی اتفاق نمیافتد.
چالش کشاورزان
قطعیهای شش تا ۱۰ساعته برق در برخی موارد کشاورزان و گندمکاران را کلافه و صدای اعتراض آنها را بلند کرد تا جایی که خانه کشاورز، اتاق بازرگانی کشاورزی و تشکلهای صنفی و … همه دست به اعتراض برداشته و نامههایی را نیز راهی مقامات کشوری کردند زیرا مقامات استان سمنان پاسخ درستی به موضوع نمیدادند و قطعی برق را کشوری میدانستند.
کشاورزان امسال گندمهایشان را با خون دل آبیاری کردند زیرا آن زمانی که باید به گندم آب میدادند، چاههای کشاورزی در برهههای شش الی ۱۰ساعتی قطع بودند و آبی به گندمزارهای استان نمیرسید و امروز همین کشاورزان عقیده دارند که محصولشان از سال قبل به مراتب کمتر و کمکیفیتتر خواهد بود.
حرفها به جایی نمیرسد
عطاالله هاشمی، رییس بنیاد ملی گندمکاران ایران یکی از کسانی بود که بارها و بارها درباره تغییر قیمت ۲۰هزار و ۵۰۰تومانی چانهزنی کرد اما حرف او هم به جایی نرسید. هاشمی با بیان اینکه هزینههای گندمکاران روزانه در حال افزایش است، گفت: ما خواستار این بودیم که کف قیمت خرید تضمینی گندم سالجاری ۲۴هزار تومان باشد وگرنه کشاورزان رغبتی به تحویل گندم خود به مراکز خرید تضمینی نخواهند داشت.
وی همچنین به دولت هشدار داده در صورتی که به حرف کشاورزان گوش نکند کشاورزان دیگر رغبتی برای ادامه کار و تحویل گندمهایشان ندارند در نتیجه برای نان مردم باید گندم را از کشورهای دیگر وارد کرد و این همان موضوعی است که اصلا دولت نمیخواهد به آن تن بدهد.
قطعی برق و کمبود آب و حالا قیمت پایین خرید تضمینی گندم، کشاورزان را کلافه کرده است. بسیاریشان میگویند که دیگر گندم نمیکارند اما این کشاورزان همانهایی هستند که سال قبل هم میگفتند که دیگر گندم نمیکارند بنابراین به نظر میرسد که کشاورزان چارهای هم جز کاشت گندم ندارند اما دولت از این وضعیت کمال استفاده یا همان سوءاستفاده را کرده و نمیگذارد قیمت تضمینی گندم بالا برود. از سوی دیگر حتی در قطع برق چاهها هم تجدیدنظر نمیکند تا حداقل یک جا دست کشاورز را گرفته باشد.
بحران کمآبی
زرینکمر، کشاورز گرمساری هم در گفتوگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه آب نخوردن گندمها به واسطه نبود آب در گرمسار و قطعی برق در برخی دیگر نقاط استان ضررهای هنگفتی به کشاورزان وارد کرده است، بیان کرد: گندم تا دو آب نخورد، دانهبندی در آن انجام نخواهد شد و تا انتهای برداشت محصول هم دیگر این خوشه، گندم بشو نخواهد بود.
زرین کمر با بیان اینکه گندم باید آب بخورد که دانه بدهد و تنها ۲۰درصد از گندمهای گرمساریها امسال آب خورد، افزود: وضعیت خوشههای گندم به علت کم آبی و قطعی برق بسیار اسفناک بوده و مشکلات عدیدهای را برای کشاورزان گرمساری پدید آورده است که میخواهیم مسوولان به آنها رسیدگی کنند.
انحصار دولتی
یک کارشناس کشاورزی در گفتوگو با خبرنگار بازار ضمن بیان اینکه نبود رقابت سبب شده تا انحصار گندم در دست دولت باشد در نتیجه اگر دولت امسال بگوید ۲۰هزار و ۵۰۰تومان در صورتی که میداند هزینههای گندمکاران و زندگیشان و گرانیها و خرج زندگی فرزندان کشاورزان و… همگی دو برابر شده، برای گندمکار چاره دیگری وجود ندارد.
ناصر آقامیرزایی با بیان اینکه انحصار خرید گندم در دست دولت است و در زمان برداشت محصول حتی سالهاست که دولت جابهجا کردن گندم بین شهرستانها و استانها را هم ممنوع میکند تا کشاورز عملا هیچ راه دیگری جز فروش آن به دولت نداشته باشد، تاکید کرد: در این شرایط در واقع خریدار هرچه بگوید باید همان موضوع اعمال شود کمااینکه هر سال کشاورزان در اینباره اعتراض دارند و هیچ وقت صدایشان به گوش کسی نمیرسد.
کمپین اعتراض به قیمت
آقامیرزایی با بیان اینکه امسال حتی کمپینی برای اعتراض به قیمت گندم ایجاد شد و کشاورزان بر این عقیده بودند که گندم زیر ۳۰ و ۳۲هزار تومان برایشان ضرر است، تاکید کرد: به واقع هم همین است زیرا اگر شما هزینههای تولید یک کیلوگرم گندم را از آب و کود و کارگر و حملونقل و کمباین و… در نظر بگیرید غیرممکن است که تولید هر کیلوگرم گندم برای شما زیر ۳۰هزار تومان در بیاید بنابراین کشاورزان بیراه نمیگویند مشکل دولت اینجاست که او حتی پول خرید همان ۱۵هزار تومان را هم ندارد و در نتیجه به افزایش قیمت تن نمیدهد.
این کارشناس اقتصادی همچنین گفت: ۲۹ فروردین ماه سالجاری کمپینی نیز با هدف اعتراض به قیمت ۲۰هزار و ۵۰۰ تومانی گندم در کشورمان راهاندازی شد که امضاهای آن در نزدیک به یک ماه حتی از ۲هزار و ۵۰۰ نفر هم عبور نکرد تا نشان دهد که کشاورزان تا چه اندازه فاقد رسانه و تریبون و توان حرف زدن و قدرت چانهزنی هستند و در مقابل برخی اصناف که اگر یکمیلیون تومان واریزیشان کم و زیاد شود آنچنان بوق و کرنایی میکنند که دولت در دو ساعت عقبنشینی کند!