در نشست شورای گفت‌وگو دولت و بخش خصوصی استان کرمانشاه بررسی شد:

چالش بزرگ صنعت دامداری

گروه بازرگانی و کشاورزی
کدخبر: 544191
در نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی کرمانشاه، چالش‌های صنعت دامداری بررسی و پیشنهاداتی برای احیای ظرفیت دامپروری ارائه شد.
چالش بزرگ صنعت دامداری

جهان صنعت– در نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان کرمانشاه، ضمن بررسی مسائل و مشکلات حوزه دام استان، پیشنهاد‌هایی برای احیای ظرفیت دامپروری ارائه شد. به گزارش روابط عمومی اتاق کرمانشاه، استان کرمانشاه به‌عنوان یکی از قطب‌های مهم دامپروری کشور، از ظرفیت‌های گسترده‌ای در تولید محصولات دامی برخوردار است. جامعه عشایری این استان، به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین تولیدکنندگان محصولات دامی، نقشی کلیدی در اقتصاد منطقه ایفا می‌کند. حمایت هدفمند از این قشر و بهبود زیرساخت‌های مرتبط با زندگی و فعالیت‌های تولیدی آنان، می‌تواند زمینه‌ساز توسعه پایدار در مناطق عشایری و افزایش تولیدات دامی در استان باشد.

براساس آمار ارائه شده در نود و چهارمین نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان کرمانشاه، این استان دارای چهار‌میلیون و ۶۵۰‌هزار رأس دام است که از این میزان، بیش از سه‌میلیون و ۱۵۰‌هزار رأس به دام سبک و ۲۷۴‌هزار رأس به دام سنگین اختصاص دارد. جامعه عشایری استان بالغ‌بر ۷۹‌هزار و ۲۰۰ نفر بوده و در اختیار خود، ۵/۱‌میلیون رأس دام را نگهداری می‌کنند.

چالش‌های پیش‌ روی تولید دام در استان

در ادامه این جلسه، چالش‌های اساسی پیش‌ روی بخش تولید دام در استان مورد واکاوی قرار گرفت. ازجمله مهم‌ترین این معضلات، می‌توان به نبود حمایت مؤثر از سوی نهادهای مسوول، دشواری در تامین نهاده‌های دامی به دنبال آزادسازی قیمت‌ها و حذف ارز ترجیحی، تصرف چراگاه‌های سنتی عشایر استان در استان‌های ایلام و خوزستان، ممانعت از صدور مجوز حمل دام میان استان‌ها و شهرستان‌های داخلی کرمانشاه و همچنین استمرار ممنوعیت صادرات دام اشاره کرد.

پیشنهاد‌هایی برای احیای ظرفیت دامپروری

در راستای برون‌رفت از این وضعیت، پیشنهاد‌هایی نیز در جلسه مطرح شد. ازجمله، لزوم انجام رایزنی‌های مؤثر توسط استانداری و اداره امور عشایری استان با مقامات استان‌های ایلام و خوزستان به‌منظور بازپس‌گیری چراگاه‌های سنتی عشایر کرمانشاه؛ مشارکت اتحادیه دام در فرآیند تصمیم‌سازی پیرامون صادرات دام؛ ایجاد پایانه صادراتی دام در استان با بهره‌گیری از سوابق همکاری اتحادیه دام و شرکت کویتی الواوان در سنوات گذشته؛ اجرای طرح سامان‌دهی تامین گوشت قرمز شهر کرمانشاه؛ پیاده‌سازی الگوی تلفیق دام سبک سوری و دام بومی استان با هدف تولید صادرات‌محور و اصلاح نژاد؛ صدور مجوزهای لازم برای حمل دام به سایر استان‌ها با توجه به مازاد تولید در فصول بهار و پاییز و مستثنی شدن اراضی درجه‌یک کشاورزی از محدودیت تغییر کاربری در طرح‌های دامپروری، ازجمله موارد مطرح‌شده بود.

چالش‌های میدان دام کرمانشاه؛ از زمین تا سلامت عمومی

مسائل و چالش‌های پیرامون میدان دام کرمانشاه نیز بخش دیگری از دستور کار جلسه را به خود اختصاص داد. در این بخش، فعالیت قصابی‌های فاقد مجوز و کنار خیابانی (کشتار ممنوع) که ضمن خدشه به جایگاه کشتارگاه رسمی، سلامت عمومی شهر را نیز تهدید می‌کند؛ عدم واگذاری زمین جهت احداث میدان دام با گذشت بیش از ۱۵ سال از سوی اداره راه‌وشهرسازی؛ و نبود تخصیص آب برای ۲۰واحد دامی مستقر در محدوده میدان دام، به‌عنوان مسائل اساسی مورد طرح قرار گرفت.

راهکارهایی برای ساماندهی میدان دام

برای بهبود وضعیت میدان دام نیز پیشنهاداتی ارائه شد. ازجمله، جمع‌آوری و ساماندهی مراکز نگهداری، خرید، فروش و کشتار دام در سطح شهر کرمانشاه؛ تسریع در واگذاری زمین برای احداث میدان دام پس از گذشت بیش از یک دهه و تامین آب مورد نیاز میدان دام از طریق پروژه انتقال آب‌گاوشان به گروه صنعتی مدلل یا بهره‌برداری از منابع آبرسانی مجتمع‌های روستایی سیمینه یا قمشه.

دام و دامپروری؛ ظرفیت راهبردی در توسعه اقتصادی استان

در ادامه این نشست استاندار کرمانشاه با تاکید بر ضرورت توسعه دامپروری استان به‌ویژه با رویکرد صادرات‌محور، گفت: این امر می‌تواند به عنوان یک اولویت اساسی در راستای تقویت اقتصاد منطقه مطرح شود.

منوچهر حبیبی با اشاره به ظرفیت ۵/۴‌میلیون واحد دامی در استان، تاکید کرد: این ظرفیت عظیم می‌تواند در توسعه اقتصادی، اشتغالزایی و تامین امنیت غذایی استان نقشی کلیدی ایفا کند.

وی افزود: وجود ۸۰‌هزار نفر جمعیت عشایری در استان کرمانشاه تیز یک فرصت استراتژیک در این حوزه است که می‌تواند مسیر توسعه را شتاب دهد.

حبیبی گفت: در حال حاضر استان کرمانشاه بیش از ۵۰‌درصد گوشت قرمز مورد نیاز خود را تولید می‌کند که این ظرفیت، بستر مناسبی برای صادرات و خلق ارزش‌افزوده اقتصادی فراهم می‌سازد.

استاندار کرمانشاه با تاکید بر لزوم معرفی و تقویت نژادهای دام بومی به‌ویژه نژاد گوسفند سنجابی گفت: باید با نگاه صادرات‌محور، روی معرفی این نژاد بیشتر کار کنیم و نباید اجازه دهیم جایگاه این نژاد تضعیف شود، بلکه باید آن را به‌عنوان برند تقویت کنیم.

حبیبی با اشاره به اهمیت راه‌اندازی پایانه صادراتی دام زنده، این موضوع را یکی از محورهای کلیدی توسعه اقتصادی استان دانست و اظهار کرد: با توجه به موقعیت جغرافیایی، نزدیکی به مرز و کیفیت بالای دام در کرمانشاه، ایجاد این پایانه می‌تواند انگیزه‌ای برای ورود سرمایه‌گذاران و فعالان این حوزه باشد.

این مطالبه جدی هم‌اکنون از سوی اتحادیه دامداران مطرح شده و لازم است اداره‌کل اقتصاد و امور دارایی سازمان صنعت، معدن و تجارت و سازمان توسعه تجارت برای عملیاتی شدن آن همکاری کنند.

وی از اتحادیه دامداران خواست به عنوان متولی پروژه، پیگیری‌های لازم را انجام دهند و خاطرنشان کرد: سود این طرح باید مستقیما به نفع دامداران و فعالان این بخش باشد.

کشتارگاه‌های سنتی و چالش‌های آن

استاندار کرمانشاه با انتقاد از وضعیت فعلی کشتارگاه‌های دام در استان گفت: در شأن استان نیست که کشتارگاه‌های ما هنوز سنتی باشد و باید با همکاری دستگاه‌هایی مانند دامپزشکی، بهداشت، شهرداری و بخش خصوصی، وضعیت بهداشتی و خدماتی این مراکز ارتقا یابد.

وی با اشاره به جمعیت دو میلیونی استان و بالا بودن سرانه مصرف گوشت در کرمانشاه، نظارت کیفی و رعایت پروتکل‌های بهداشتی را ضروری دانست و افزود: باید از کشتار غیرمجاز دام جلوگیری شود و این امر تنها با ایجاد کشتارگاه‌های صنعتی، مدرن و با کیفیت محقق می‌شود.

استاندار کرمانشاه با حمایت از طرح پیشنهادی اتحادیه دام در خصوص ساماندهی تامین گوشت قرمز، گفت: «در این زمینه باید شفافیت در فرآیند تامین، کنترل قیمت، رصد لحظه‌ای و بهبود سطح بهداشت لحاظ شود. پیشنهاد می‌کنم این طرح در ستاد تنظیم بازار استان نیز بررسی و نهایی شود.

در ادامه جلسه، به روند تعیین قیمت زمین برای احداث میدان دام نیز اشاره شد.

استاندار کرمانشاه با انتقاد از افزایش چندبرابری قیمت کارشناسی زمین این طرح، گفت: باید کار کارشناسی منطقی و با نگاه خدمت عمومی انجام شود؛ قیمت‌گذاری زمین برای چنین طرح‌هایی نباید با هدف کسب سود شخصی باشد. ما به دنبال ایجاد زیرساختی برای ارائه خدمات به مردم هستیم و نه کسب درآمد از فروش زمین.

استاندار کرمانشاه در خصوص تخصیص آب به ۲۰ واحد دامی در مناطق گرمسیری از آب منطقه‌ای خواست که با اولویت و با توجه به درخواست‌های اتحادیه و مجموعه‌های ذی‌ربط، همکاری لازم را داشته باشد.

وی بر ساماندهی قصابی‌های غیرمجاز با همکاری فرمانداران و شهرداران تاکید و بیان کرد: باید نظارت بر فعالیت این واحدها تشدید شود تا دیگر شاهد فعالیت‌های غیرمجاز در معابر و خیابان‌ها نباشیم.

حبیبی با بیان اینکه اتحادیه‌های دام باید در تصمیم‌گیری‌ها حضور مؤثر داشته باشند، گفت: هر تصمیمی که در حوزه دام و دامپروری اتخاذ می‌شود، باید با حضور و نظر اتحادیه بخش خصوصی باشد زیرا این فعالان نه‌تنها در دل میدان هستند، بلکه تخصص و تجربه کافی دارند.

وی افزود: بخش خصوصی باید تقویت شود، ما اگر این بخش را توانمند کنیم، کار دولت نیز آسان‌تر خواهد شد و اصل ۴۴ قانون اساسی نیز صراحتا بر واگذاری کارها به بخش خصوصی تاکید دارد.

حبیبی با قدردانی از نقطه‌نظرات کارشناسی حاضران ابراز امیدواری کرد که خروجی این نشست، گامی مؤثر در مسیر تولید و توسعه حوزه دام و دامپروری استان باشد.

وب گردی