گزارش تحقیقی نیویورک تایمز از طولانی شدن جنگ غزه؛

پشت پرده بقای نتانیاهو

گروه بین الملل
کدخبر: 544711
نیویورک‌تایمز گزارش داد که بنیامین نتانیاهو با نادیده گرفتن هشدارهای امنیتی و حفظ حمایت احزاب راست‌گرا، توانسته است جایگاه سیاسی خود را در طول جنگ غزه تقویت کند.
پشت پرده بقای نتانیاهو

جهان صنعت – روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارشی مدعی شده، وقتی حماس در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ به اسرائیل حمله کرد و جنگ در نوار غزه آغاز شد، نتانیاهو در ضعیف‌ترین وضعیت قرار داشت و دوران سیاسی او تمام شده به نظر می‌رسید اما اکنون پس از نزدیک به دو سال جنگ همچنان ادامه دارد و نخست‌وزیر اسرائیل به قدرت داخلی کم‌نظیری دست یافته است.

 نتانیاهو چه کرد؟

به گزارش یورونیوز، نیویورک‌تایمز در گزارش تحقیقی مفصلی که ظرف شش ماه نگاشته شده با بررسی جزئیاتی که تاکنون منتشر نشده، به روایت داستان پشت‌پرده بقای سیاسی بنیامین نتانیاهو و چگونگی تقویت جایگاه او همزمان با تداوم جنگ پرداخته است.

این گزارش خواننده را از بیمارستان محل بستری نتانیاهو در جولای ۲۰۲۳ به خانه‌اش دقایقی پس از آغاز حملات هفتم اکتبر و سپس به مقر اصلی ارتش رژیم صهیونیستی، چندین مذاکره آتش‌بس و جلسات کابینه در سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ می‌برد.

این روزنامه آمریکایی در این گزارش از طریق مصاحبه با بیش از ۱۱۰ مقام صهیونیستی، ایالات‌متحده و کشورهای عربی و همچنین بررسی ده‌ها سند دولتی و منابع دیگر، نشان داده است که اقدامات نتانیاهو چگونه در ابتدا رژیم صهیونیستی را در برابر حملات هفتم اکتبر آسیب‌پذیر کرد و سپس به تداوم و گسترش جنگ دامن زد.

از بیمارستان تا جنگ

هنگامی که بنیامین نتانیاهو در جولای ۲۰۲۳ در بیمارستان بستری بود، یکی از مقامات عالی‌رتبه ارتش ارزیابی اطلاعاتی نگران‌کننده‌ای به او ارائه کرد. بنابراین ارزیابی، دشمنان رژیم صهیونیستی، از جمله حماس با مشاهده بی‌ثباتی داخلی رژیم صهیونیستی ناشی از طرح بحث‌برانگیز نتانیاهو برای تضعیف قوه قضاییه، برای حمله آماده می‌شدند.

با این حال، نتانیاهو این گزارش و هشدارهای مشابه را نادیده گرفت و دولت او قانون محدودکننده قدرت قوه قضاییه را تنها چند ساعت بعد تصویب کرد. تصویب این لایحه به ناآرامی‌های بیشتری در سرزمین‌های اشغالی منجر شد. دو روز بعد، رهبران حماس با مشاهده آشوب‌های داخلی رژیم صهیونیستی، تصمیم گرفتند زمان مناسب برای اجرای حمله‌ از پیش برنامه‌ریزی ‌شده فرارسیده است.

نتانیاهو تنها چند دقیقه پس از آغاز حملات هفتم اکتبر در بحرانی‌ترین زمان کارنامه سیاسی‌ خود تلاش برای حفظ جایگاه را آغاز کرد. او در یکی از نخستین تماس‌های تلفنی آن روز گفت: در ارزیابی‌های اطلاعاتی چیزی نمی‌بینم. این نخستین اقدام نخست‌وزیر اسرائیل برای شانه‌خالی کردن از تقصیر و نمود اولیه راهبرد او برای نجات سیاسی از طریق مقصر جلوه دادن مقامات ارشد اطلاعاتی و نظامی بود. همچنان که نبرد در جنوب رژیم صهیونیستی در جریان بود، تیم نتانیاهو با برگزاری جلسه توجیهی برای چهره‌های شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های همسو، به آنها گفت که مقامات عالی‌رتبه ارتش مسوول این شکست تاریخی اسرائیل بودند.

این تیم با توقف ضبط رسمی جلسات نظامی نتانیاهو و بازرسی مقامات عالی‌رتبه نظامی چون هرتزی ‌هالوی، رییس ستاد ارتش برای یافتن میکروفون‌های مخفی همزمان تلاش کرد از افشای مکالمات دردسرساز نتانیاهو جلوگیری کند. تیم نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در ادامه‌ جنگ به مسوولان بایگانی دستور داد تا سوابق رسمی نخستین تماس‌های تلفنی صبح هفتم اکتبر را تغییر دهند.

آنها سپس با دور زدن نظام سانسور ارتش رژیم صهیونیستی، یک سند محرمانه را به رسانه‌ خارجی درز دادند تا اعتبار منتقدان نتانیاهو، از جمله خانواده‌های گروگان‌ها را که همچنان در غزه بودند، تضعیف کنند.

بنیامین نتانیاهو همچنین در ساعات اولیه پیشنهاد رهبر اپوزیسیون مبنی بر تشکیل دولت وحدت ملی را رد کرد و ترجیح داد با افراطی‌ترین احزاب راست باقی بماند؛ زیرا احتمال بیشتری وجود داشت که آنها پس از پایان جنگ، او را در قدرت نگه دارند. این تصمیم باعث شد که نتانیاهو در طول جنگ، به‌ویژه در مورد مذاکره یا آتش‌بس با حماس درگیر خواسته‌های راستگرایان افراطی شود.

هر بار که بارقه امیدی به آتش‌بس پدیدار می‌شد، نتانیاهو ناگهان اهداف نظامی‌ را که پیش‌تر بی‌اهمیت به نظر می‌آمدند و حتی مقامات ارشد نظامی نیز گفته بودند که این اهداف ارزش ندارند را برجسته می‌کرد. این اتفاق در چند مورد از جمله تصرف رفح در جنوب و همچنین مرز نوار غزه و مصر اتفاق افتاد.

بنابر این گزارش، رهبران سعودی در مذاکرات فشرده می ۲۰۲۴ با آمریکایی‌ها گفتند که به شرط پایان جنگ غزه، دریافت امتیازاتی از آمریکا و آغاز روند به رسمیت شناختن کشور فلسطین از سوی رژیم صهیونیستی، آماده‌ عادی‌سازی روابط با این رژیم هستند. محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان در نشستی با جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی جو بایدن، رییس‌جمهوری وقت آمریکا گفت: بیایید این کار را تمام کنیم.

مخالفت نتانیاهو با این مسیر، یکی از موارد تنش‌زا میان او و دولت جو بایدن بود. در دسامبر ۲۰۲۳، با افزایش تلفات غیرنظامیان در غزه، بایدن در تماس با نتانیاهو به‌شدت عصبانی شد و ناگهان تماس را قطع کرد. ماه‌ها بعد در حالی که مذاکرات آتش‌بس متوقف شده بود، مقامات آمریکایی به نظرسنجی‌هایی اشاره کردند که نشان می‌داد بیش از ۵۰‌درصد اسرائیلی‌ها به جای جنگ خواهان توافق آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها هستند. نتانیاهو در پاسخ به این موضوع گفت: اما نه ۵۰‌درصد از رای‌دهندگان به من.

بنیامین نتانیاهو در آغاز جنگ تلاش کرد از گسترش درگیری به جنگ تمام‌عیار با حزب‌الله و ایران جلوگیری کند. او حمله‌ای بزرگ به حزب‌الله را در روزهای نخست جنگ لغو و از تشدید غیرقابل  ‌کنترل تنش با ایران پرهیز کرد اما نزدیک به یک سال بعد، موفقیت‌های غیرمنتظره‌ اطلاعاتی منجر به کشته ‌شدن چند فرمانده ارشد حزب‌الله شد. نتانیاهو که اکنون جسورتر شده بود، دستور ترور رهبر حزب‌الله و حمله به پایگاه‌های اصلی آن در جنوب لبنان را صادر کرد. بعد از آن وی وارد درگیری مستقیم با ایران شد و به ادعای روزنامه نیویورک‌تایمز به نقطه‌ اوج دوران سیاسی‌اش تبدیل شد.

وب گردی