نیاز به تجدید سرمایهگذاری در حوزه دانشبنیان
در حوزه دانشبنیان موفق شدیم طی ۱۰سال گذشته یک اکوسیستم پویا برای نوآوری و فناوری را پایهگذاری کنیم و درحال حاضر شرکتها موفق شدند محصولاتی را به شیوه موفقیتآمیزی به بازار عرضه کنند و با وجود تمام محدودیتها به بازار بینالمللی نیز راه بیابند؛ اقدامی که میدانیم با وجود موانع فعلی تا چه اندازه دشوار است. در انتهای تمام مسیری که تا به امروز آمدهایم به نقطهای رسیدهایم که در آن برای ادامه مسیر و همچنین رفتن به سطوح بالاتر نیاز به سرمایهگذاری شدیدا احساس میشود.
موضوعی که تمام فعالان حوزه دانشبنیانها یکصدا درباره آن گلهمند هستند بحث مالکیتها در پرتو رقابتهاست؛ چالشی که باعث میشود بسیاری از شرکتهایی که موفق به خلق و تولید یک محصول خاص شدهاند از ترس نبود مالکیت معنوی فناوری خود را معرفی نکرده و اقدام به ثبت آن نکنند.
مشکل دیگر رقابت شرکتهای نیمهدولتی با بخشخصوصی است؛ مشخصا بخشخصوصی نسبتبه این شرکتها منابع و امکانات بسیار کمتری دارد و هنگامی که در عرصه رقابت با آنها قرار میگیرد یکییکی مزیتهایش را از دست میدهد و در نهایت از صحنه حذف میشود. نباید بگذاریم چنین رقابت نابرابری شکل بگیرد. ما شکلهای شبه دولتی داریم که مستقیما وابسته به بخشی از دولت هستند و دسترسی آنها به منابع مالی محدودیتی ندارد و ما باید از جلوگیری شکل گرفتن یک رقابت ناجوانمردانه میانه این دسته شرکتها و دانشبنیانهای حقیقی جلوگیری کنیم.
حتی بزرگترین شرکتهای دانشبنیان نیز این روزها برای ادامه مسیر و ارتقای آن نیازمند سرمایهگذاری مجدد و تامین اعتبار هستند. لازم به ذکر است که این شرکتها در دوران فعالیت خود توانستهاند یک زیرساخت هرچند محدود را ایجاد کنند اما از آنجا که گاه استقبال از محصولاتشان بالا بوده است و اکنون باید این زیرساخت را ارتقا دهند چرا که زیرساختهای قبلی دیگر جوابگو نیاز امروز بازار نیست.
در پایان لازم است اشارهای به بحثهایی که این روزها در جریان است شود؛ مشخصا برداشته شدن تحریمها و ورود به عرصه جهانی دغدغه هر فعال بخشخصوصی در هر حوزهای است اما نباید فراموش کنیم دانشبنیانهای ما با سختی فراوان و در محدودیتهای شدید موفق به شکلگیری یک زیستبوم آسیبپذیر اما بومی شدهاند. این زیستبوم در حال حاضر توانایی رقابت با شرکتهای بینالمللی را ندارد پس باید شرایط را بهگونهای مهیا سازیم که شرکتهای ما کمکم بتوانند به ایفای نقش خود در عرصه بینالملل بپردازند و صنایع داخلی در این میان قربانی نشوند.
مریم تاجآبادیابراهیمی، نایبرییس کمیسیون کسبوکارهای نوین و دانشبنیان اتاق ایران