میدان گازی خیام توسعه مییابد

جهان صنعت– از امضای قرارداد توسعه میدان گازی خیام تا دستور آغاز حفاری در میدان گازی رودسر، از امضای تفاهمنامههایی با دانشبنیانها تا خبرهایی که از توسعه بخشهای پاییندست صنعت نفت حکایت داشت، ماحصل بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی بود؛ نمایشگاهی که با پیام حمایت از بخش خصوصی و با حضور گسترده آنها این امیدواری را ایجاد کرد که دولت چهاردهم میخواهد کنار بخش خصوصی بایستد.
بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی که از روز پنجشنبه ۱۸اردیبهشت آغاز شد، روز گذشته با امضای چندین قرارداد برای توسعه بخشهای مختلف صنعت نفت مابین دولت و بخش خصوصی به پایان رسید.
مهمترین آنها قرارداد طرح توسعه میدانهای گازی گردان و پازن میان شرکت ملی نفت ایران و سه شرکت داخلی بود که با حضور حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران بین این شرکت و سه شرکت داخلی امضا شد.
این قرارداد ۲۰ساله با هدف برداشت حداکثری از منابع گازی، اشتغالزایی در مناطق کمتر توسعهیافته و تامین پایدار خوراک پالایشگاههای جنوبی، به ارزش ۹۴۸میلیون دلار بین شرکت ملی نفت ایران و مشارکت گروه باختر، هلدینگ پتروفرهنگ و انرژی گسترهانا به امضا رسید.
طبق برآوردهای انجامشده، در طول دوره اجرای این طرح قرار است ۱۷۹میلیارد و ۵۰۰میلیون مترمکعب گاز و ۵۸میلیون و ۱۹۰هزار بشکه میعانات گازی تولید شود.
خبر مهم دیگر، امضای تفاهمنامه توسعه میدان گازی خیام با هدف سرمایهگذاری ۴۵۰میلیون دلاری بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت فرزانگان انرژی پارس در حاشیه آخرین روز بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی نفت امضا شد.
این تفاهمنامه با هدف برداشت حداکثری از منابع گازی، ایجاد اشتغال در استان هرمزگان و توسعه زیرساختهای اجتماعی و اقتصادی این منطقه امضا شده و مقدار سرمایهگذاری مورد نیاز برای توسعه این میدان ۴۵۰میلیون دلار برآورد شده است.
میدان گازی خیام با حجم درجای ۴۶۰۰میلیارد فوتمکعب گاز و ۳۷۰میلیون بشکه میعانات، ظرفیت تولید روزانه ۱۰میلیون مترمکعب گاز و ۲۰هزار بشکه میعانات را دارد.
قرارداد دیگر برای بازیافت پسماندهای آلی بین مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی و شرکت کاشف صنعت ماهشهر با حضور حسن عباسزاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و محمدرضا مطیری، مدیرعامل سازمان منظقه ویژه اقتصادی پتروشیمی و فرشاد کاشفی، شرکت کاشف صنعت ماهشهر امضا شد که براساس این قرارداد مقرر شد طرح بازیافت پسماندهای آلی با ظرفیت بازیافت سالانه بالغ بر ۲۵هزار تن پسماند آلی با پیشبینی سرمایهگذاری ۸۲۰میلیارد ریال در سایت۱ منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی (ماهشهر) اجرا شود.
تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی، توسعه صنایع پاییندستی پتروشیمی، توسعه صنایع زیستمحیطی منطقه و بهرهگیری از ظرفیتها و تقویت مشارکت بخش خصوصی ازجمله اهداف این قرارداد به شمار میرود.
تفاهمنامه دیگر برای تولید کود کامل ماکرو(NPK) و تولید پلیاستال بود که بین شرکت ملی صنایع پتروشیمی و محمدرضا مطیری، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه پتروشیمی و اوغور اوزیگیت، مدیرعامل پتروشیمی رازی برای تفاهمنامه تولید کود کامل ماکرو (NPK) به امضا رسید. این طرح با ظرفیت تولید سالانه ۲۵۰هزار تن با سرمایهگذاری ۳۶۰میلیارد ریال در سایت۵ منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی اجرا میشود. هدف از این طرح، تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی، مقابله با شرایط تحریم و دستیابی به خودکفایی و همچنین بهرهگیری از ظرفیتها و تقویت مشارکت بخش خصوصی است که برآورد میشود به طور مستقیم برای ۱۵۰نفر شغل ایجاد کند.
پژوهشگاه صنعت نفت و قرارگاه خاتمالانبیا(ص) هم در حاشیه سومین روز بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، با هدف همکاری در توسعه فناوریهای بالادست نفت و گاز تفاهمنامه همکاری امضا کردند. این تفاهمنامه با هدف همکاری در توسعه فناوریهای بالادستی در حوزه نفت و گاز، به امضای عظیم کلانتریاصل، رییس پژوهشگاه صنعت نفت و سردار سرتیپ پاسدار عبدالرضا عابد، فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا رسید.