قرنطینه خانگی را جدی بگیرید!

جهانصنعت– در شرایطی که سایه ویروس کرونا همچنان بر سلامت جهانی سنگینی میکند، ایران با موجی خفیف اما پیوسته از ابتلا به این بیماری مواجه است. برخلاف دورههای پرتلاطم گذشته، این بار بیمارستانها با هجوم بیماران روبهرو نیستند اما جریان مداوم مراجعات به مراکز درمانی نشاندهنده حضور فعال ویروس در جامعه است. با استناد به آخرین اخبار و آمار منتشرشده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، طی هفتههای اخیر شاهد افزایش خفیف موارد ابتلا به ویروس کرونا بودهایم و نرخ ابتلا به کووید۱۹ از حدود ۵/۲درصد به ۴ تا ۵درصد عفونتهای تنفسی سرپایی رسیده که نشاندهنده روندی آرام اما مداوم در شیوع این ویروس است. هرچند این موج نسبت به دورههای قبلی شدت کمتری دارد و بیمارستانها با هجوم گسترده بیماران مواجه نیستند اما حضور مداوم بیماران در مراکز درمانی، لزوم هوشیاری و رعایت پروتکلهای بهداشتی را بیش از پیش برجسته میکند. برای مهار این موج جدید رعایت برخی از اصول ساده همچون استفاده از ماسک در مکانهای شلوغ، حیاتی و ضروری است. البته گروههای پرخطر مانند سالمندان و افراد دارای بیماریهای زمینهای باید بیش از دیگران مراقب باشند و در صورت بروز علائم، سریعا به مراکز درمانی مراجعه کنند. پزشکان بر این باورند که در حال حاضر اگر فردی به این ویروس مبتلا شد و سرفههای شدید داشت، به گونهای که تنگینفس به طور قابل توجهی او را تحت تاثیر قرار داد، باید فورا به پزشک مراجعه کند. این توصیه نهتنها برای کرونا، بلکه برای تمامی عفونتهای تنفسی صدق میکند زیرا افراد آسیبپذیر ازجمله سالمندان، بیماران مزمن تنفسی و افرادی با ضعف سیستم ایمنی بیشتر در معرض خطر قرار دارند. تنها توصیه من به این افراد، رعایت آداب تنفسی و استفاده از ماسک در مکانهای تجمعی است. کسانی که دچار عفونتهای تنفسی همراه با سرفههای طولانیمدت میشوند، باید حتما به پزشک مراجعه کنند. بر این اساس علیرضا رییسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت و درمان در نامهای خطاب به دانشگاههای علوم پزشکی، با اشاره به روند صعودی ابتلا به ویروس کرونا و تداوم گردش ویروسهای تنفسی در کشور، خواستار تشدید اقدامات مراقبتی، استفاده مستمر از ماسک در فضاهای بسته، پایش اماکن تجمعی و آموزش عمومی و تخصصی برای پیشگیری از بیماریهای حاد تنفسی شد. در نامه علیرضا رییسی آمده است: «با وجود اعلام پایان وضعیت اضطراری بیماری کرونا از سوی سازمان جهانی بهداشت، رصدهای صورتگرفته در سامانههای دیدهوری و مراقبت غیردیدهوری کشور حاکی از افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا در هفتههای اخیر است، همچنین روند گردش ویروسهای تنفسی در کشور همچنان ادامه دارد.»
موج آرام اما پایدار
دکتر ایرج خسرونیا، رییس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران در اینباره گفت: خوشبختانه در این موج تعداد زیادی درگیر نشدهاند اما فعلا یک روند مداوم در جریان است که سبب میشود مراکز درمانی شاهد و پذیرای مراجعه مبتلایان باشند. در حال حاضر شاید از هر صد نفر، یک الی دو نفر به عفونت مبتلا شده باشند، ولی حتی در این شرایط آرام هم احتیاط و پیشگیری حرف اول را میزند چراکه این ویروس به شدت واگیردار بوده و با حضور فرد ناقل در یک جمعیت ممکن است همه اعضا آلوده شوند. هرچند موج کنونی بیماری در مقایسه با دورههای اوج گذشته شدت کمتری دارد اما افزایش تدریجی موارد ابتلا، بهویژه در محیطهای پرتردد مانند مدارس و دانشگاهها، زنگ هشداری برای تشدید اقدامات پیشگیرانه است. وی افزود: باز بودن مراکز تحصیل مانند مدرسه و دانشگاه و وجود افراد در فضاهای بسته نیز تا حد زیادی زنجیره شیوع ویروس را فعال نگه میدارد و آن را تشدید میکند، بنابراین ضروری است دانشآموزان و دانشجویان مراقبت حداکثری را به عمل آورند تا ضمن جلوگیری از ابتلای فردی، خطر انتقال ویروس به محیط خانه و… را نیز به حداقل برسانند. از طرفی مسافرتهای بهاره هم از علل شیوع بیماری در این مقطع هستند و اماکنی چون فرودگاهها یا داخل هواپیما، اتوبوس و… ممکن است بیشتر آلوده به ویروس باشند. دکتر ایرج خسرونیا ادامه داد: نامه وزارت بهداشت و درمان به دانشگاههای علوم پزشکی کشور نیز با اشاره به این موضوع، بر ضرورت اقدامات پیشگیرانه، مانند استفاده از ماسک در فضای سرپوشیده، تاکید دارد. این دستور به منزله تلاش برای مهار ویروس پیش از تبدیل شدن به چالشی بزرگتر است. هوشیاری جمعی، بهویژه در میان گروههای آسیبپذیر، مانند سالمندان و افراد با بیماریهای زمینهای، نقش کلیدی در قطع زنجیره انتقال و حفظ سلامت عمومی ایفا میکند. رییس جامعه پزشکان متخصص داخلی کشور در این راستا بیان میکند: استفاده صحیح از ماسک، ضدعفونی کردن منظم دستها و اجتناب از لمس سطوح آلوده اقداماتی هستند که همواره برای جلوگیری از ابتلا به بیماری توصیه میشوند. در حال حاضر جای نگرانی به خصوصی وجود ندارد و بدیهی است که اگر اصول بهداشتی به درستی رعایت شود و رفتارهایی چون دست دادن، در آغوش گرفتن و روبوسی تا حد ممکن صورت نگیرد، میتوان شرایط را کنترل کرد. ضمن اینکه توصیه میشود طی این ایام در صورت ابتلای خود یا نزدیکان به بیماری، از عیادت نیز پرهیز شود تا ریسک انتشار ویروس به صفر برسد.
وی افزود: درمان بیماری در این سطح به سهولت امکانپذیر و مصرف داروهای سرماخوردگی برای این منظور رایج است ولی اگر بیماری شدت گرفت و به سرفههای طولانیمدت یا ناراحتیهای ریوی و تنفسی منتج شد، مراجعه به پزشک و حتی بستری در بیمارستان جهت درمان لازم است. آخرین اطلاعات موجود نشان میدهد که با سویه جدیدی مواجه نیستیم و این احتمال وجود دارد که سویه شایع در کشور یکی از زیرسویههای اومیکرون باشد اما اظهارنظر قطعی نیازمند بررسی بیشتر است. این متخصص در رابطه با شدت بیماری و علائم بالینی ویروس توضیح داد: ویروس علاوه بر سیستم تنفسی فوقانی، دستگاه گوارش را نیز هدف قرار میدهد. از همین رو مراقبت حداکثری برای گروههای حساس، اعم از بیماران قلبی و بهویژه تنفسی، سالمندان، زنان باردار و افرادی با ضعف سیستم ایمنی بیشتر در معرض خطر قرار دارند، بسیار حیاتی و مراجعه به پزشک در مراحل ابتدایی بیماری ضروری است.
خسرونیا بیان کرد: علائم عمومی بیماری همانند گذشته شامل گلودرد و احتقان، خستگی، تب و لرز، بدندرد، سردرد، آبریزش بینی، عطسه و سرفههای خشک است. در برخی موارد هم علائم گوارشی چون تهوع و استفراغ محتمل است. به طور کل، تفاوتهای قابل توجهی در نوع علائم نسبت به سویههای قبلی مشاهده نشده است. تزریق دوز یادآور واکسن نیز به ایمنی بدن کمک میکند، به شرطی که واکسنها سالم و معتبر باشند.
مراجعه به دکتر و قرنطینه خانگی را جدی بگیریم
مسعود مردانی، فوق تخصص بیماریهای عفونی گفت: سویه جدیدی از کرونا شناسایی نشده و تمام موارد ابتلای فعلی مربوط به سویههای پیشین است اما افزایش تعداد بیماران میتواند زنگ خطری برای حوزه بهداشت و درمان باشد. عموما افزایش میزان مبتلایان به عفونتهای تنفسی در ماههای فروردین و اردیبهشت اتفاق میافتد اما از آنجایی که ویروس کرونا هنوز هم به طور کامل برای ما شناخته شده نیست باید احتیاط لازم در این زمینه را انجام دهیم. وی افزود: بیش از همه افرادی که دارای بیماری زمینهای هستند باید مراقب باشند چراکه امکان ابتلای این افراد بسیار بیشتر از دیگران است؛ هشدارهایی که درباره استفاده از ماسک، عدم حضور در فضاهای بسته، پرجمعیت و… برای بیماران خاص و افراد دارای بیماری زمینهای باید جدی گرفته شود. متاسفانه افرادی که مبتلا میشوند مساله را جدی نمیگیرند، در حالی که هر کدام از آنها میتوانند به راحتی ۱۰فرد سالم را درگیر بیماری کنند. مراجعه به دکتر و قرنطینه خانگی تا زمانی که فرد دیگر ناقل نباشد، امری ضروری است. این فوقتخصص بیماریهای عفونی اظهار داشت: مسافرتهایی که افراد در فروردینماه انجام دادهاند هم در افزایش تعداد مبتلایان نقش بهسزایی دارد. متاسفانه از آنجایی که ما عادت به رعایت پروتکلهای بهداشتی نداریم بعد از هر تعطیلی و سفرهای خارجی و داخلی افراد تبدیل به ناقل میشوند و این بیماری را گسترش میدهند. کرونا همچنان در همه جای دنیا وجود دارد هر چند از وضعیت اضطرار خارج شده است اما در ایران به دلیل عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی هر از گاهی با افزایش ناگهانی مبتلایان مواجه میشویم.
مردانی با اشاره به اینکه عموما افراد سعی دارند بیماری خود را سهل و آسان جلوه بدهند از انجام آزمایشهایی که دکتر برای آنها تجویز میکند سر باز میزنند، گفت: باید انجام آزمایش پیسیآر (PCR) را جدی بگیریم. با این آزمایش مشخص میشود که فرد به کرونا مبتلا است یا خیر. در این صورت قطعا داروها و درمان او با یک فرد مبتلا به آنفلوآنزا یا هر ویروس دیگری متفاوت خواهد بود.
وی افزود: دوره این بیماری بین پنج تا شش روز است. در این مدت افراد باید از حاضر شدن در محل کار و مکانهایی که ازدحام دارد، پرهیز کنند. استفاده از ماسک هم بسیار مهم است. حتی برای افراد سالم که در سطح جامعه تردد میکنند، استفاده از ماسک ضروری است. اگر میخواهیم به روزهای تلخ ورود کرونا به کشور باز نگردیم باید توصیهها و هشدارها را جدی بگیریم.