جهان‌صنعت تداوم بحران ناترازی انرژی را بررسی می‌کند:

شهرک‌های صنعتی در تنگنای قطعی برق

گروه صنعت
کدخبر: 535969
شهرک‌های صنعتی بیشترین فشار را از قطع برق تحمل می‌کنند و این موضوع باعث اختلال جدی در روند تولید و اشتغالزایی شده است.
شهرک‌های صنعتی در تنگنای قطعی برق

جهان‌صنعت‌– این روزها بیش از هر بخش دیگری حوزه صنعت است که با قطع برق مواجه است و در این میان شهرک‌های صنعتی بیشترین فشار را متحمل می‌شوند؛ به‌گونه‌ای که روال تولید در این شهرک‌های صنعتی با مشکل روبه‌رو شده است. این در حالی بود که تا پیش از این رییس‌جمهور و وزیر صنعت، معدن و تجارت در راستای حمایت از واحدهای صنعتی در برابر قطعی برق قول‌هایی داده بودند. کارشناسان این حوزه معتقد هستند که واحدهای صنعتی بیشترین میزان اشتغالزایی را ایجاد می‌کنند و تعطیلی این واحدها می‌تواند پیامدهای اقتصادی و اجتماعی وخیمی به‌‌دنبال داشته باشد.

مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران ضمن اشاره به محدودیت‌های اخیر برق در کشور، خواستار توجه ویژه به وضعیت شهرک‌های صنعتی شد و آنها را نهادهای اشتغالزای اجتماعی و اقتصادی خواند که قطع برق در آنها تبعات مستقیمی بر زندگی میلیون‌ها ایرانی خواهد داشت.

به گزارش ایسنا، با آغاز روزهای گرم سال و افزایش مصرف برق در بخش خانگی، مساله ناترازی انرژی در کشور بار دیگر به یکی از چالش‌های اساسی بدل شده است؛ در همین راستا، وزارت کشور چندی پیش اعلام کرده بود که که به‌دلیل تشدید بحران انرژی، برق صنایع انرژی‌بر نظیر فولاد و سیمان، با محدودیتی تا ۹۰‌درصد مواجه خواهد شد؛ تصمیمی که بناست از حدود یک هفته آینده به مرحله اجرا درآید.

این تصمیم اما با واکنش صریح و انتقادی سیدمحمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت همراه بود که آن را در تضاد کامل با تفاهمنامه اخیر وی با وزیر نیرو عنوان کرده بود و ضمن آن، از تضاد در تصمیم‌گیری میان نهادهای دولتی گلایه کرد. با این‌حال، وزیر صمت دو روز پس از اعلام اعتراض خود، گفت که با برنامه‌ریزی‌های جدید و هماهنگی‌هایی که با وزارت نیرو و وزارت کشور انجام شده، محدودیت‌های اعمال‌شده بر برق واحدهای صنعتی تا حد قابل‌توجهی کاهش خواهد یافت.

در همین رابطه، برای بررسی ابعاد و پیامدهای این تصمیم بر صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی،  رضا انصاری، مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران به بررسی ابعاد این موضوع و آسیب صنایع کوچک که تاب‌آروی کمتری هم نسبت به صنایع بزرگ دارند، پرداخت.

وی در واکنش به محدودیت‌های اخیر برق صنایع، تصریح کرد: اعمال این محدودیت‌ها در شهرک‌های صنعتی باید با نگاه دقیق‌تری همراه باشد. از چندی پیش و در واقع از اوایل اردیبهشت‌ماه، اعمال محدودیت‌هایی در شهرک‌های صنعتی داشتیم که به‌‌صورت هفتگی هم مورد پایش قرار می‌دهیم. به‌طور متوسط، در سطح کشور، میانگین اعمال محدودیت‌ها به‌‌صورت هفتگی حدود ۲۸۰مگاوات است. البته این محدودیت‌ها در استان‌ها یکسان نیست و براساس نیاز و شرایط هر منطقه متفاوت اعمال می‌شود.

مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران با استناد به آمار وزارت نیرو درباره میزان مصرف برق در شهرک‌های صنعتی تصریح کرد: مصرف برق شهرک‌های صنعتی حدود ۳هزار مگاوات است که حدود ۵/‏۴ تا ۵ درصد از مصرف کل برق کشور را شامل می‌شود. این در حالی است که شهرک‌های صنعتی برخلاف صنایع بزرگ، مصرف بالایی ندارند اما نقش حیاتی در اشتغال و معیشت مردم ایفا می‌کنند.

این معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ضمن تاکید بر نقش اجتماعی و اقتصادی شهرک‌های صنعتی افزود: این نهادها، نهادهای اشتغالزای کشور هستند. برای مثال در استان کم‌برخورداری همچون کرمانشاه، یک شهرک صنعتی ممکن است تنها ۵۰ تا ۶۰‌مگاوات برق مصرف کند اما بخش قابل‌توجهی از نیروی کار همان منطقه در آن مشغول به کار هستند. عملا زندگی بسیاری از مردم در این شهرک‌ها جریان دارد. بنابراین باید به آنها همانند بخش خانگی نگاه کرد.

انصاری تصریح کرد: اگر برق این شهرک‌ها قطع شود، تاب‌آوری آنها بسیار کمتر از بنگاه‌های بزرگ خواهد بود و بسیار سریع آثار منفی آن بر زندگی مردم نمایان می‌شود. در حال حاضر، حدود یک‌میلیون و ۱۰۰هزار نفر در شهرک‌های صنعتی کشور اشتغال دارند که با در نظر گرفتن میانگین چهار تا پنج‌نفر برای هر خانوار، حدود ۵/‏۴ تا ۵‌میلیون نفر تحت‌تاثیر مستقیم این موضوع قرار می‌گیرند.

مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ضمن اشاره به اینکه این بخش از اقتصاد کشور، کاملا خصوصی و مردمی است، گفت: این بخش، خصوصی واقعی است، نه دولتی یا حاکمیتی که بتواند از منابع عمومی حقوق بگیرد. اگر برق قطع شود. در حقیقت می‌توان گفت حتی یک روز یا چند ساعت قطعی برق در برخی استان‌ها، آسیب‌های جدی به این واحدها وارد خواهد کرد.

برنامه‌ریزی سازمان شهرک‌های صنعتی برای تامین برق پایدار

رییس هیات عامل عامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی در ادامه از برنامه این سازمان برای تامین برق پایدار از طریق منابع تجدیدپذیر خبر داد و گفت: از ابتدای امسال برنامه‌ریزی منسجمی در سراسر کشور آغاز کرده‌ایم تا برق مورد نیاز شهرک‌های صنعتی را از طریق انرژی خورشیدی تامین کنیم. به‌نظر ما این کار شدنی است و الگوهای جهانی هم این مسیر را تایید می‌کنند.

وی افزود: در کشورهای پیشرفته و حتی در شرق آسیا مانند چین، انرژی خورشیدی بخشی از سبد انرژی است. ما نیز در حال حاضر حدود ۲۵۰‌مگاوات قرارداد با سرمایه‌گذاران برای توسعه انرژی خورشیدی در شهرک‌های صنعتی منعقد کرده‌ایم. البته آنچه به بهره‌برداری رسیده هنوز پایین است اما روند رشد ادامه دارد.

انصاری ضمن اشاره به هدف‌گذاری این سازمان برای سال‌های آینده، اظهار کرد: در افق۱۴۰۵، برنامه‌ریزی کرده‌ایم که ۴۵ تا ۵۰‌‌درصد از برق مورد نیاز شهرک‌های صنعتی از طریق انرژی خورشیدی تامین شود. این هدف در حال پیگیری است و با پیشرفت‌های فنی و توجیه اقتصادی امیدواریم به آن دست پیدا کنیم.

قطعی برق تولیدکنندگان، فعالیت اقتصادی را غیرممکن کرده است

در این میان، هیات‌مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با انتشار بیانیه‌ای نگرانی خود را از بابت قطع گسترده برق واحدهای تولیدی اعلام کرد، این بیانیه به‌‌صورت نامه‌ای سرگشاده خطاب به مسعود پزشکیان، رییس‌جمهوری نوشته شده است.

به گزارش اتاق ایران، در بیانیه خانه صنعت، معدن و تجارت ایران که به‌‌صورت نامه‌ای سرگشاده خطاب به مسعود پزشکیان نوشته شده، آمده است: با توجه به افزایش غیرقابل‌قبول قطعی‌های برق بخش تولید که در عمل مزید بر تمامی گرفتاری‌ها و معضل‌های پایان‌ناپذیر تولیدکنندگان شده است، به‌سوی شرایطی پیش می‌رویم که فعالیت اقتصادی توجیه‌پذیر را غیرممکن می‌سازد.

در دنباله نامه هیات‌مدیره خانه صمت ایران، آمده است: انتظار داریم دولت محترم که حفظ امنیت اقتصادی، غذایی و سرمایه‌گذاری را به‌‌عنوان دغدغه‌ای مهم و حیاتی برای کشور می‌پذیرد، بر این باور است که غیرقابل‌تحمل شدن و ادامه وضع فعلی منجر به بر هم خوردن تعادل امنیتی کشور می‌شود.

نویسندگان این بیانیه همچنین با مخاطب قرار دادن رییس دولت چهاردهم اینطور متذکر شده‌اند: باید به‌‌طور جدی تمامی وجهه همت خود را بر این قرار دهد که با اقتدار و هوشمندانه، بوروکراسی ناکارآمد و مدیریت‌های منفعلانه برخی دستگاه‌های ذی‌ربط  را به کنار زند و با عمل به شعار خود یعنی «وفاق ملی» با استقبال از نظرات و همراهی بخش‌خصوصی و کارشناسان این بخش، بازبینی جدی در برنامه‌ها و اقدامات خود داشته و زمینه را برای رفع مشکل انرژی تولیدکنندگان داشته باشد.

در بخش دیگری از این نامه از عملکرد دستگاه‌های متولی و مرتبط با تامین انرژی اینطور انتقاد شده است: ما در حد اطلاعات منتشره، از محدودیت‌های حال حاضر تولیدکنندگان انرژی برق آگاهیم و می‌دانیم که این معضل بزرگ یک‌شبه به وجود نیامده و حاصل سال‌ها ناکارآمدی و بی‌تدبیری است. اما آنچه برای‌مان غیرقابل فهم به‌نظر می‌رسد این است که چرا باوجود این بحران جدی، تسهیل و تسریع در حمایت تمام‌قد و صدور مجوزها برای مشارکت و سرمایه‌گذاری بخش‌خصوصی در تولید پنل‌های خورشیدی و توربین‌های بادی، ایجاد مزارع تولید برق تجدیدپذیر، واردات تجهیزات موردنیاز و انتقال فناوری روز صورت نمی‌گیرد؟

در نهایت هیات‌مدیره خانه صمت ایران از آمادگی خود برای خاتمه دادن به این وضعیت بحرانی خبر داده است: ما اعضای این تشکل فراگیر اقتصادی که به‌شدت از تسری زیان‌ها و بحران‌های اقتصادی آینده کسب‌وکارها نگرانیم، آمادگی خود و کلیه فعالان بخش تولید کشور را برای تشریک‌مساعی و مشارکت برای رفع این بحران و افزایش تولید و بهره‌وری انرژی به حضورتان ابراز داشته و انتظار داریم برخلاف آنچه تاکنون حتی از همفکری و کسب نظر بخش‌خصوصی و تشکل‌های فراگیر اقتصادی دریغ شده است، شاهد اقدامات درست و به‌موقع و پیشگیرانه از سوی دولت محترم باشیم.

خانه صمت ایران همچنین در این نامه، خواستار اتخاذ سیاستی جبرانی از سوی دولت برای حمایت از بخش تولید شده است: اتخاذ سیاست‌های جبرانی مانند اعمال شرایط فورس‌ماژور (قوه قاهره)، استمهال، تقسیط و بخشودگی جرائم دیرکرد و … در انجام تعهدات پیشین واحدهای تولیدی در برابر بانک‌ها، امور مالیاتی، تامین اجتماعی، گمرکات و سایر اشخاص نیز ازجمله انتظارات بحق بخش تولید کشور است.

در پایان این نامه از رییس‌جمهور خواسته شده است تا در رویه و رفتار متولیان دولتی با فعالان اقتصادی تغییر ایجاد کند: لطفا به همکاران محترم در دولت بفرمائید اجتناب از رودررو شدن با نمایندگان فعالان اقتصادی و شنیدن درد دل‌ها و گلایه‌ها و پیشنهادات آنان اگر چاره‌ساز بود، وضعیت در حال حاضر چنین نمی‌شد.

وب گردی