دردسرهای ویتکاف برای بورس
حسن کاظم زاده، رییس هیاتمدیره شرکت مدیریت دارایی گندم
بورس روز گذشته را با حالوهوایی مثبت آغاز کرد اما این روند دوام چندانی نداشت و در نهایت با غلبه فضای منفی، معاملات به پایان رسید. حدود ۶۱درصد از نمادها در محدوده منفی بسته شدند و ارزش معاملات با رقم ۶/۱۵هزار میلیارد تومان، در سطحی مشابه روزهای گذشته قرار گرفت. هرچند انتشار مصاحبه جدید ویتکاف فضای منفی کمرمقی در بازار ایجاد کرد اما نمیتوان تمام نوسانات بورس را به این اظهارنظر نسبت داد. ویتکاف در هفتههای اخیر چندینبار اظهاراتی متناقض و مبهم داشته که مشخص نیست هدف از آنها اعمال فشار سیاسی است یا صرفا مدیریت فضای رسانهای. آنچه مسلم است اینکه داستان مذاکرات ایران و آمریکا همچنان در دو محور کلیدی- یعنی مساله غنیسازی و تحریمها- باقی مانده و هر بار با انتشار یک نقلقول از سوی چهرهای سیاسی مانند ویتکاف، بازار دچار واکنشهایی میشود که بیش از آنکه ریشه در منطق اقتصادی داشته باشد، از جنس تردید و بلاتکلیفی است. البته نباید فراموش کرد که بورس طی دو هفته اخیر نشانهای از قدرت و روند پایدار از خود نشان نداده و بیرمقی معاملات را نمیتوان صرفا به عامل بیرونی خاصی مانند یک مصاحبه سیاسی نسبت داد.
در سمت دیگر بازار، سهام شرکتهایی که در حوزه کالاهای اساسی و دارو فعالیت دارند، همچنان با اقبال نسبی همراه هستند. حفظ ارز ۲۸۵۰۰تومانی باعث شده بخشی از بهای تمامشده این شرکتها دچار جهش نشود و همین موضوع، تا حدی بر ثبات سودآوری آنها اثرگذار بوده است. در عین حال، برخلاف دولت سیزدهم، دولت چهاردهم در مواجهه با افزایش نرخ محصولات غذایی و دارویی، سختگیری کمتری نشان میدهد و اخیرا اخبار متعددی در مورد رشد قیمت اقلام مختلف در این حوزهها منتشر شده است. همین رویکرد باعث شده نمادهای وابسته به این صنایع، روز گذشته عمدتا در محدوده مثبت معامله شوند و توجه بازار را به خود جلب کنند.
در گروه پالایشی نیز وضعیت متفاوتی حاکم بود. درحالیکه بیشتر نمادهای این گروه معاملات ضعیفتری داشتند، صندوق پالایش عملکردی بهتر از خود نشان داد. امیدواریهایی که در پی خبر سهمیهبندی گازوئیل و واردات بنزین سوپر ایجاد شده، بار دیگر موضوع اصلاح دستورالعمل نرخ خوراک و فرآوردهها و بازگشت آن به شرایط پیش از آذر۱۴۰۲ را در کانون توجه قرار داده است. با این حال، همچنان نگرانیهایی در میان فعالان بازار وجود دارد مبنیبر اینکه روند تصمیمگیری در این حوزه، مانند موارد مشابه گذشته، با تعلل یا امضای دیرهنگام از سوی مقامات مسوول مواجه شود. این بلاتکلیفی مزمن، ریشه اصلی نوسانات این گروه است و باید دید در روزهای آینده، تحلیل خریداران صندوق پالایش به واقعیت نزدیکتر است یا تصمیم فروشندگان نمادهای اصلی گروه پالایشی.