شروع درگیری‌های داخلی در اقلیم کردستان چه پیامدهایی دارد؟

جنگ نفتی در کردستان

گروه انرژی
کدخبر: 544202
درگیری‌های داخلی در اقلیم کردستان پس از توافق نفتی با بغداد، ممکن است به جنگ داخلی در عراق و افزایش منازعات بر سر منابع نفتی منجر شود.
جنگ نفتی در کردستان

جهان صنعت– اقلیم کردستان پس از موافقت با درخواست نفتی حکومت مرکزی عراق، وارد یک چالش اساسی شده است؛ یک‌شبه کودتا و درگیری که برخی معتقدند بخشی از طرح رویایی رژیم صهیونیستی یا ترکیه است.

دو سال پیش بود که بغداد روی صادرات نفت اقلیم کردستان دست گذاشت تا صادرات نفت از این منطقه به‌شدت کاهش یابد؛ به عقیده حکومت مرکزی، هیچ‌چیز در معاملات نفتی کردستان شفاف نیست و همه چیز باید در اختیار بغداد باشد. این خواسته از سوی خانواده بارزانی رد شد ولی بغداد می‌گفت اختیار نفت این اقلیم که بخشی از عراق است، باید در اختیار ما باشد؛ البته که سهم کردستان از این نفت محفوظ است. همه این اتفاقات در حالی رخ داد که ترکیه و رژیم صهیونیستی، مهم‌ترین منتفعان نفت اقلیم بوده و هستند؛ جریان حاکم بر اقلیم، از دیرباز روابط عمیق و گسترده‌ای با رژیم صهیونیستی دارند و به همین دلیل، بخشی از نفت مورد نیاز این رژیم از سوی اقلیم تامین می‌شد.

اختلاف بزرگ نفتی با پایتخت

عراق از این اتفاق ناراحت بود، به‌ ویژه وقتی نفت به واسطه ترکیه از بنادر رژیم صهیونیستی سر درمی‌آورد؛ جریان این خط لوله قطع شد تا کشمکش‌ها افزایش یابد.

بغداد، اربیل را به پنهان‌کاری و تخطی از قوانین رسمی عراق محکوم می‌کرد و معتقد بود که کردستان به ‌صورت سرخود و بدون مجوز نخست‌وزیری، فعالیت‌های نفتی خود را به طور پنهانی انجام می‌دهد. در مقابل کردها این ادعا را رد کرده و فریاد می‌زدند که همه چیز شفاف است؛ کار به جایی رسید که طرفین یکدیگر را به قاچاق نفت متهم می‌کردند، یکی از شمال و دیگری از بصره در جنوب عراق. در نهایت، چند روز پیش بود که اعلام شد کردستان با درخواست بغداد موافقت کرده و جریان نفت در اقلیم به حکومت مرکزی واگذار می‌شود اما به دو روز هم نکشید که اوضاع در اقلیم به هم ریخت.

یکی از عشیره‌های قدرتمند در اقلیم، با خانواده بارزانی وارد یک درگیری بزرگ شد؛ نیروهای امنیتی حزب دموکرات کردستان درصدد بازداشت خورشید الهرکی از افراد متنفذ قبیله هرکی بودند که با دستور او، جنگ با حکومت کردستان شبانه کلید خورد.

درگیری بزرگ کلید خورد

گرچه گفته می‌شود دمی‌شودن درگیری، زیاده خواهی بارزانی نخست‌وزیر اقلیم برای گرفتن زمین‌های این قبیله بوده اما بروز این اتفاق درست دو روز بعد از توافق اقلیم با بغداد، نظرها را به خود جلب کرده، به ویژه که سلیمانیه هم در اعتراض به حکومت اقلیم، شاهد تظاهرات مهمی بوده است.

به‌هم‌ریختگی اقلیم می‌تواند یک جنگ داخلی در عراق به پا کند و منابع نفت و گاز این خطه را که در چنگ شرکت‌های غربی و متحدانش بوده، یک منبع مهم درآمدی برای اردوغان و نتانیاهو است.زمزمه‌های بلند شده در شبکه‌های مجازی عراق و ترکیه نشان می‌دهد آنکارا و تل‌آویو به دنبال صید بزرگ از اتفاقات کردستان هستند ولی هرچه که هست، باید تحولات چند روز آینده را با دقت زیر ذره‌بین قرار داد.

منبع: میز نفت

وب گردی