جزئیات راهاندازی قطار مسافری جدید در ۳مسیر خارجی

جهان صنعت– معاون وزیر راهوشهرسازی گفت: قطار تهران- وان را پس از وقفه پنجساله راهاندازی و در ایام جنگ ۱۲روزه هم با توجه به ضرورت و نیاز مردم، یک قطار فوقالعاده در این مسیر تعریف کردیم تا مسافران بتوانند از طریق مسیر ریلی وارد کشور شوند. در این مدت ضریب اشغال این قطار ۱۰۰درصد بود.
جبارعلی ذاکری درباره افزایش ارتباطات ریلی در بخش مسافری با کشورهای همسایه اظهار داشت: یکی از از برنامههای ما در راهآهن تقویت ارتباطات ریلی با کشورهای همسایه است و یکی از هدفگذاریهای تعریفشده این است که ارتباط بین ملتها را افزایش دهیم و قطعا راهآهن میتواند نقش مثبتی در این زمینه ایفا کند و این مزیت را دارد که با کاهش هزینههای حملونقلی، تردد بین کشورها را افزایش دهد.
او ادامه داد: از این رو، در مرحله اول قطار تهران- وان را پس از وقفه پنجساله راهاندازی کردیم و در ایام جنگ ۱۲روزه هم با توجه به ضرورت و نیاز مردم، یک قطار فوقالعاده در این مسیر تعریف کردیم تا مسافران بتوانند از طریق مسیر ریلی وارد کشور شوند. در این مدت ضریب اشغال این قطار ۱۰۰درصد بود.
معاون وزیر راهوشهرسازی با اشاره به تقاضا برای استفاده از سفرهای ریلی خارجی گفت: باید متناسب با تقاضایی که وجود دارد، سفرهای ریلی به کشورهای همسایه را مدیریت کنیم. در فاز بعدی قطار وان به آنکارا را اضافه میکنیم تا از این مسیر قطار تهران به آنکارا برسد و در اینباره مذاکرات با ترکیه انجام شده است.
ذاکری درباره قیمت بلیت قطار تهران – آنکارا افزود: هنوز تعامل مالی با راهآهن ترکیه نهایی نشده است، در دو ماه آینده مباحث مالی را دنبال میکنیم که بتوان مسال مالی را حل و قیمت نهایی را به مردم اعلام کنیم.
او گفت: قطار بینالمللی دیگر که بهزودی اولین قطار آن به حرکت درمیآید، قطار تهران- هرات و مشهد- هرات است که مذاکرات با افغانستان برای راهاندازی این قطار نهایی شده است. برای راهاندازی این مسیر ریلی مسائل گذرنامهای در شمتیغ مطرح است که بهزودی بحث گذرنامه هم حال نهایی و در هفتههای آینده به مردم اعلام خواهد شد و پس از آن اولین قطار به حرکت درمیآید.
معاون وزیر راهوشهرسازی درباره ادامه مسیر خط آهن از روزنک بهسمت هرات اظهار داشت: قرار بر این است که مسیر ریلی از روزنک به هرات را ایران احداث کند و تا احداث این مسیر مسافران را با قطار به روزنک میرسانیم که البته در این محل ایستگاه مسافری ساخته شده است.
ذاکری با اشاره به راهاندازی مسیر ریلی دیگر و توسعه ارتباطات ریلی با کشورهای همسایه گفت: بحث راهاندازی قطار مرو در کمیسیون مشترک ایران و ترکمنستان مطرح شد و امیدواریم در نشست بعدی راهاندازی این قطار نهایی شود و البته بحث اخذ ویزا و تسهیل در صدور ویزا و حتی صدور ویزای عبوری برای شهر دوشنبه را دنبال میکنیم و رایزنیهای وزارت امور خارجه ادامه دارد.
او درباره مسیر قطار مرو تاکید کرد: مسیر عبور این قطار از تاجیکستان، ازبکستان و ترکمستان است و اما مسافت آن زیاد نیست و تردد قطار در این مسیر ۱۸ساعته است و هزینههای سفر تهران- دوشنبه را برای مردم این منطقه کاهش میدهد.
منبع: ایلنا