تهدید کم‌آبی در تولید برنج حتی در استان‌های شمالی!

گروه بازرگانی و کشاورزی
کدخبر: 581184
کم‌آبی و تغییرات اقلیمی تهدید جدی برای تولید برنج در ایران، حتی در استان‌های شمالی، محسوب می‌شود و موسسه تحقیقات برنج کشور به توسعه ارقام جدید و تکنیک‌های کشت سازگار با کم‌آبی پرداخته است.
تهدید کم‌آبی در تولید برنج حتی در استان‌های شمالی!

جهان صنعت- برنج به‌عنوان دومین غله پرمصرف در سبد غذایی ایرانیان نقشی بنیادین در امنیت غذایی کشور دارد. باتوجه به محدودیت منابع آبی و روند تشدید تغییرات اقلیمی، افزایش قیمت این محصول و نابسامانی بازار آن به دلیل کمبود و… افزایش عملکرد در واحد سطح و توسعه کشت ارقام سازگار با کم‌آبی و تنش‌های محیطی به یکی از ضرورت‌های تولید برنج تبدیل شده است.

بر همین اساس موسسه تحقیقات برنج کشور طی سال‌های اخیر اقدام به اجرای مجموعه‌ای از پژوهش‌های به‌نژادی و به‌زراعی کرده و نتایج آن به معرفی گروه جدیدی از ارقام کارآمد و پایدار منجر شده است.

مریم حسینی‌چالشتری، رییس موسسه تحقیقات برنج کشور اظهار کرد: برنج دومین غله پرمصرف در سبد غذایی مردم ایران است و نقشی تعیین‌کننده در امنیت غذایی دارد؛ بنابراین هر اندازه تولید آن افزایش یابد ضریب امنیت غذایی بالاتر رفته و اطمینان بیشتری از تامین کالری مورد نیاز مردم حاصل می‌شود.

اهمیت ۲حوزه نژادی و زراعی

حسینی‌چالشتری افزود: موسسه تحقیقات برنج کشور به‌عنوان یک موسسه پژوهشی ملی فعالیت‌های تخصصی در مورد برنج را در چند بخش دنبال می‌کند. مهم‌ترین این فعالیت‌ها در دو حوزه به‌نژادی و به‌زراعی تعریف می‌شود. در حوزه به‌نژادی ارقام و واریته‌های جدید متناسب با نیاز جامعه اصلاح و معرفی می‌شوند. در بخش به‌زراعی نیز تمامی یافته‌های پژوهشی حاصل از پروژه‌های مختلف با هدف افزایش عملکرد در واحد سطح به کشاورزان ارائه می‌شود؛ ازجمله شیوه صحیح و زمان و میزان مصرف کود، چگونگی کنترل آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز، دستورالعمل به‌زراعی استفاده از آبیاری تناوبی و سایر روش‌هایی که منجربه صرفه‌جویی در مصرف آب می‌شود. یافته‌های مرتبط با مکانیزاسیون و راهکارهای کاهش ضایعات در مرحله برداشت و پس‌از‌برداشت و به‌کارگیری این یافته‌های به‌نژادی و به‌زراعی موجب افزایش عملکرد در واحد سطح و افزایش تولید برنج داخلی می‌شود. به گفته وی، آنچه امروزه تولید برنج را در ایران و جهان به‌شدت تهدید می‌کند تغییرات اقلیمی و به‌ویژه تنش کم‌آبی و خشکی است. به همین دلیل طی سال‌های اخیر پژوهش‌های گسترده‌ای انجام شده تا باوجود تغییرات اقلیمی با استفاده از یافته‌های پژوهشی سازگاری مناسبی با شرایط پیش‌رو ایجاد و تولید برنج پایدار بماند. از طرفی با توجه به محدودیت سطح زیر کشت افزایش عملکرد در واحد سطح ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.

این مسوول توضیح داد: ارقام این گروه عملکرد بالا (بیش از ۷تن در هکتار) دارند و نسبت به ارقام پرمحصول معرفی‌شده در دهه‌های گذشته طول دوره رشد کوتاه‌تری داشته، با تقویم زراعی فعلی سازگارند و مصرف آب کمتری نیز دارند. این ارقام نسبت به بیماری بلاست متحمل هستند و کیفیت ظاهری و پخت مناسبی نیز دارند. رش، تیسا، طلوع، هلال و امید ازجمله این ارقام هستند.

بهره‌گیری از فناوری هسته‌ای

حسینی‌چالشتری با اشاره به تهدید کم‌آبی در تولید برنج حتی در استان‌های شمالی کشور گفت: موسسه تحقیقات برنج کشور با همکاری پژوهشکده کشاورزی هسته‌ای و با بهره‌گیری از فناوری هسته‌ای موفق به اصلاح و معرفی دو رقم برنج متحمل به تنش خشکی شده است. این دو رقم می‌توانند در شرایط تنش خشکی آخر فصل بی‌آبی را به مدت ۳۰تا۴۰روز تحمل کرده و عملکردی حدود ۸/۳تا۴تن در هکتار داشته باشند. این دو رقم کیان و هستی نام دارند و در شرایط آبی نرمال تا ۶تن در هکتار عملکرد خواهند داشت. کیفیت پخت آنها مشابه ارقام محلی و بسیار خوب است. هر دو رقم زودرس بوده و کشت آنها موجب ارتقای بهره‌وری در مصرف آب و سازگاری تولید برنج در شرایط خشکی می‌شود.

منبع: ایسنا

وب گردی