به کسانی رای ندهیم که با زبان آرزوها با ما صحبت میکنند

محمدجواد ظریف که بهتازگی به بهانه انتشار کتاب جدیدش در یک نشست مجازی در «کلابهاوس» شرکت کرده بود، در بخشی از سخنانش به دلایل حذف بخشهایی از این کتاب اشاره کرد و گفت: «من ۲۰، ۳۰ صفحه از کتاب را قبل از چاپ، خودم حذف کردم و کسی به من چیزی نگفت.» انتشار کتاب «پایاب شکیبایی» که با عنوان فرعی «برشهایی از هشت سال وزارت» منتشر شده، بهانهای بود تا ظریف ضمن صحبت درباره این کتاب، درباره برخی مسائل روز نیز اظهارنظر کند.
وزیر امور خارجه دولت پیشین گفت: «امنیتیسازی یک روش کنشگری در جامعه بینالمللی است که ما آن را خوب نشناختیم ولی اسرائیلیها در این کار تبحر دارند و دشمنانشان را امنیتی میکنند. بالاترین مرحله امنیتیسازی بردن یک کشور ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد است. اجماع امنیتی علیه ایران در بالاترین سطح ایجاد شد و چند قطعنامه فصل هفتمی علیه ایران صادر شد. دوستانی گفتند این قطعنامهها فصل هفتی نبوده اما این دوستان فصل هفتم را با اصل ۴۲ اشتباه میگیرند. اصل ۴۲ تا به حال علیه هیچ کشوری استفاده نشده است. دوستان یا اشتباه برداشت کردند یا میخواستند تصویر وارونه از واقعیت جلوه دهند. خود شورای امنیت قطعنامهها علیه ایران را ذیل فصل هفت منتشر کرده است.» او تصریح کرد: «ایران در اردیبهشت ۱۴۰۰ عضو شانگهای شد و قبلا بزرگترین مانع برای عضویت ما در شانگهای قطعنامههای فصل هفتی بود. در ذیل این قطعنامهها آمریکا توانسته بود ایران را از بازار جهانی نفت در سالهای ۹۰ تا ۹۲ حذف شود. این کار، بهسختی انجام شد. بعد از برجام اگرچه دوباره به بازار نفت برگشتیم ولی پس از اعمال مجدد تحریمها دوباره، اینبار بهآسانی از بازار نفت حذف شدیم. البته در دولت آقای احمدینژاد هم با پایمردی دکتر صالحی و با اجازه رهبری مذاکرات با عمان شروع شد و ما متوجه ضرر این قطعنامهها شده بودیم؛ اگرچه آقای جلیلی همان موقع مخالف مذاکرات عمان بود.» ظریف همچنین گفت: «ما سالهاست براساس آرزومندی اهداف خود را ترسیم میکنیم، نه براساس واقعیتها. به کسانی رای ندهید که دارند با زبان آرزوهای شما صحبت میکنند! ما باید با زبان واقعیت آینده را بسازیم. از زمان صفویه آرزو داشتیم ایران را به زمان هخامنشیان برسانیم. چنین چیزی نشد بلکه به قاجار رسیدیم و بعد عهدنامه گلستان. بعد از گلستان فکر میکردیم میتوانستیم سرزمینهایمان را پس بگیریم اما رفتیم و به ترکمانچای رسیدیم. ما هر روز براساس آرزو حرف میزنیم. ما کسانی را که براساس آرزوها صحبت میکنند قهرمان و کسانی را که براساس واقعیت صحبت میکنند واداده میدانیم.» وزیر امور خارجه با ابراز امیدواری نسبتبه اینکه مردم در انتخابات پیشرو شرکت کنند، گفت: «عدم شرکت، همان آرزو است. آرزو داریم با عدم شرکت پیامی مخابره کنیم ولی این اتفاق نمیافتد. عدم شرکت باعث سر کار آمدن افرادی میشود که براساس خواست مردم رفتار نمیکنند.» او گفت: «یک روزی هم آلمانیها تصمیم گرفتند دست از آرزو بردارند و به واقعیات برسند. در ایران هم باید براساس امکانات برنامهریزی کنیم، نه براساس آرزوها.»
ظریف همچنین در بخش دیگری از سخنانش گفت: «در مصاحبه با آقای رشیدپور که گفتم «خودمان انتخاب کردیم»؛ ایشان پرسیدند چرا ترکیه و مالزی مشکلات ما را ندارند و من آن پاسخ را دادم که استفادههای زیادی از این جمله من شد اما شرایط من بهعنوان وزیرخارجه کشور، طوری نبود که بخواهم به آن جواب بدهم.» او توضیح داد: «منظورم از اینکه خودمان انتخاب کردیم، این نیست که وضع بدی اقتصادی و بیکاری جوانان و … را ما انتخاب کردیم بلکه منظور این است که برنامههای توسعهای ما چه قبل از انقلاب و چه بعد از آن براساس آرزوها بوده است. ما تنها کشوری نیستیم که این مشکل را داشتیم. آلمان هم این مشکل را داشت ولی با یک حرکت جمعی این مشکل را حل کرد. ما امکاناتی داریم که با آن امکانات نیازی نداریم براساس آرزو تصمیم بگیریم. پایمان در واقعیت باشد و چشممان به آرزوها.»