بخشی از بار نظام آموزش حرفهای بر دوش صنعت

جهان صنعت– نایبرییس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: بخشی از بار نظام آموزش کاربردی و حرفهای بر دوش صنعت است و صنعتگران در واحدهای صنعتی و تولید زمینه آموزش نیروی کار را فراهم کردند.
عباس جبالبارزی به مناسبت هفته مهارتآموزی بیان کرد: صنعتگران آموزش توام با کار را برای نیروی انسانی فراهم میکنند بهطوریکه اکنون در بنگاههای بزرگ مانند فولاد و مس این ظرفیت وجود دارد که نیروی کار جذبشده را در حین کار آموزش میدهند.
وی ادامه داد: نهتنها در بنگاههای بزرگ اقتصادی بلکه در واحدهای کوچک تولیدی و صنعتی، آموزشهای محیط کار بهصورت تجربی و تخصصی به نیرو کار ارائه میشود به گونهای که شرکتهای خصوصی کوچک و متوسط تبدیل به دانشگاه تربیتی و مهارتی برای بنگاههای بزرگ شدهاند زیرا نیروی کار پس از کسب آموزشها و تجربه کافی بهخاطر موقعیت شغلی بهتر از این بنگاهها به بنگاههای بزرگتر میروند که همین امر ضربه به بنگاههای کوچک است.
نایبرییس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با اشاره به پیوند دانشگاه و صنعت گفت: سالهاست که این شعار را میدهیم اما در عمل اینگونه نیست؛ دانشآموختگان تنها دورههای تئوری و نظری را در دانشگاهها سپری میکنند، هنگامی که وارد محیط کار واقعی میشوند تجربه و تخصص لازم را ندارند.
وی اضافه کرد: باید زمینهای فراهم شود تا بخشی از واحدهای دانشگاههای در بنگاههای صنعتی و تولیدی تعریف شود تا دانشجویان در حین تحصیل با محیط کار واقعی آشنا شوند از این رو نیاز داریم با تغییر نظام آموزشی، همه بازیگران و از جمله بخش دولتی و خصوصی بتوانند نیروی ماهر و کارآمد را تربیت کنند. باید از تجربه نظام آموزشی در کشورهای آلمان، ژاپن و هند نیز بهره برد.
جبالبارزی با بیان اینکه یکی از مشکلات مهم بخش صنعت، نبود نیروی ماهر است گفت: اکنون در کشور بیکار داریم اما بیکار ماهر نداریم؛ افرادی که بیکار هستند، مهارت ندارند و این مشکل تنها به سازمان آموزش فنی و حرفهای برنمیگردد بلکه به نظام آموزشی و دانشگاهی ارتباط دارد.
وی با اشاره به اینکه در دهههای گذشته هنرستانها فعال بودند و دانشآموزان، آموزشها و مهارتهای لازم را برای ورود به بازار کار دریافت میکردند و مدرک مرتبط نیز میگرفتند، افزود: از سال۱۳۶۳ این نظام تغییر کرد و بهخاطر مباحث فرهنگی، گرایش دانشآموزان به اینگونه مدارس کمتر شد.
نایبرییس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با اشاره به اینکه دروس عملی باید در کارگاههای صنعتی و تولیدی به دانشآموختگان ارائه شود، گفت: با یک موجی از افراد تحصیلکرده روبهرو هستیم که هنگام ورود به بنگاههای اقتصادی دانش و تخصص ندارند درحالیکه باید همراه با تحصیل آکادمیک و تئوری، افراد بتوانند کار عملی انجام دهند.
وی در ادامه افزود: نیاز داریم که از مدارس، دانشآموزان آموزشها را ببینند و وارد بازار کار شوند باید ارتباط سازمان فنی و حرفهای با آموزشوپرورش قویتر شود تا در کنار یکدیگر بتوانند افراد ماهر و باتخصص را وارد بازار کار کنند ضمن اینکه بسیاری از افراد که در سازمان فنی و حرفهای دورههای آموزشی را سپری میکنند جذب بازار کار میشوند.
جبالبارزی عنوان کرد: باید از ظرفیت آموزشهای تخصصی و مهارتی سازمان فنی و حرفهای بهره برد تا با ارتباط آموزشهای تئوری و عملی، دیگر فرد بیکار متخصص و ماهر در جامعه نداشته باشیم.