بازسازی و حمایت اقتصادی

جهانصنعت- نماینده معاونت سیاستگذاری و راهبری اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی از اقدامات گسترده دولت برای مدیریت بحران جنگ ۱۲روزه و حمایت از کسبوکارها و بازسازی مناطق آسیبدیده خبر داد و گفت: این بسته حمایتی با تمرکز بر تامین منابع مالی، سیاستهای بانکی، مالیاتی و گمرکی، بهمنظور کاهش فشار اقتصادی بر مردم و بنگاهها طراحی شده است.
علیرضا خزایی با موضوع بسته حمایت دولت از کسبوکارها با اشاره به اقدامات هماهنگ دولت جهت مدیریت بحران، اظهار کرد: وزارت امور اقتصادی و دارایی با همکاری بانک مرکزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان برنامهوبودجه و سایر دستگاههای اجرایی، از ساعات اولیه جنگ تحمیلی، برنامهریزی جامعی برای مدیریت شرایط اقتصادی تدوین کرده است.
وی با بیان اینکه این اقدامات در سه محور اصلی بازار سرمایه، نظام بانکی و گمرکات متمرکز است، تصریح کرد: همچنین ستاد مرکزی بازسازی به ریاست معاون اول رییسجمهور تشکیل شده تا با تمرکز بر برآورد خسارات، جبران خسارت و بازسازی سریع، روند بازگشت به شرایط عادی را تسریع کند.
منابع مالی بازسازی
خزایی درخصوص منابع مالی بازسازی تشریح کرد: برای تامین مالی بازسازی، منابع کلیدی در نظر گرفته شده است، نیمدرصد از مالیات بر ارزش افزوده (معادل ۳۶هزارمیلیاردتومان) که سهم شهرداریهاست، مولدسازی داراییهای دولت و نهادهای عمومی غیردولتی با آورده نقدی ۲۵هزار میلیارد تومان، کمکهای ایرانیان داخل و خارج از کشور و نهادهای بینالمللی، جابهجایی بخشی از ۶۰۰هزار میلیارد تومان اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای، تخصیص ۵۰درصد از اعتبارات تولید و اشتغال (شامل ۴۰همت بودجه و ۱۰۰همت تسهیلات بانکی)، پیشنهاد استثنای سقف کنترل ترازنامه بانکها برای ارائه تسهیلات بازسازی، انتشار اوراق بازسازی بهعنوان ابزاری غیرتورمی برای تامین مالی که سقف و شرایط آن توسط ستاد تعیین میشود و استفاده از بخشی از ۱۸همت اعتبارات نشاندار قانون بودجه پیشبینیشده است.
وی افزود: در صورت کمبود منابع، درصدی از صندوق توسعه ملی به تشخیص ستاد اختصاص خواهد یافت. این منابع در قالب بستهای منسجم برای بازسازی هدفمند و سریع به کار گرفته میشود.
تسهیل شرایط اقتصادی
بهگفته خزایی، در حوزه مالیات و گمرک تمهیدات ویژهای اندیشیده شده است: با توجه به محدودیتهای قانونی در تغییر کوتاهمدت قوانین مالیاتی، از ظرفیتهای موجود بهره بردیم. سازمان امور مالیاتی مهلت ارسال اظهارنامههای مالیاتی تا پایان خرداد و تیر را بهمدت دوماه تمدید کرده است.
وی که در یک برنامه تلویزیونی صحبت میکرد، ادامه داد: پیشنهادهایی جهت تقسیط یا امهال مالیات در دست بررسی است که پس از تایید وزیر اقتصاد، در قالب بخشنامه اجرایی خواهد شد. در حوزه گمرک، ترخیص کالاها تسهیل شده و مطالعات برای کاهش آسیبپذیری گمرکات و افزایش سرعت ترخیص در جریان است.
اقدامات نظام بانکی
خزایی در تشریح اقدامات بانک مرکزی بیان کرد: در شرایط جنگی، نظام بانکی اقدامات متعددی را اجرایی کرده است ازجمله: بخشودگی جرائم دیرکرد تسهیلات معوق تا سقف ۷۰۰میلیون تومان، از ابتدای خرداد تا پایان تیرماه، افزایش سقف عملیات کارت به کارت از ۵میلیون به ۱۰میلیون تومان روزانه از هر کارت، افزایش ۵۰درصدی تزریق اسکناس به بانکها و خودپردازها با تمرکز بر استانهای مهمانپذیر، تخصیص ۱۵همت جهت بازسازی شبکه بهداشت، اجرای بسته معیشتی شامل افزایش سقف سرمایه در گردش تولیددارو، تمدید سررسید تسهیلات تا پایان شهریور و تسهیل اخذ وثایق برای تسهیلات تا سقف ۵میلیارد تومان، حمایت از بنگاههای کوچک با انتقال اقساط سررسیدشده تسهیلات تا ۲میلیارد تومان به پایان قرارداد و اعطای مهلت یکماهه برای بازپرداخت یکجای این تسهیلات.
حمایت از بازار سرمایه
خزایی درخصوص مدیریت بازار سرمایه عنوان کرد: باتوجهبه تمایل بازار به خروج سرمایه در شرایط جنگی، برنامههای عملیاتی برای جلوگیری از افت شاخص تدوین شده است.
صندوق تثبیت بازار با ۲۷همت اوراق اختیار فروش تبعی برای خرید توسط نظام بانکی فعال شده است. صندوق توسعه بازار نیز ۱۵همت اوراق برای نهادهای مالی و صندوقهای سرمایهگذاری اختصاص داده است.
وی اضافه کرد: برای حمایت از سرمایهگذاران خرد که ۹۷ تا ۹۸درصد آنها پرتفوی زیر ۵۰۰میلیون تومان دارند، بسته همیار طراحی شده که با اوراق فروش تبعی، بازدهی ۲۰درصدی سالانه را تضمین میکند. در صورت بازدهی کمتر، مابهالتفاوت توسط صندوق پرداخت میشود.
کارشناس دفتر مطالعات بازارهای مالی و بازرگانی در پایان تاکید کرد: دولت با برنامهریزی دقیق و اولویتبندی، بازسازی مناطق آسیبدیده و حمایت از کسبوکارها و مردم را با سرعت پیش میبرد. این اقدامات با هدف کاهش فشار اقتصادی و تسریع در بازگشت به شرایط عادی طراحی شده و در حداکثر زمان ممکن به نتیجه خواهد رسید.
منبع: ایسنا