الزام کاهش نفوذ بخشنامههای دولتی

سیدمصطفی موسوی*– جنگ ۱۲روزه تنها به اسم ۱۲روز بود و ما تا به امروز درگیر آثار آن هستیم؛ خصوصا در بحث اقتصاد این جنگ مطمئنا بیش از ۱۲روز بوده است. بخش خصوصی ضربه سنگینی خورده است و میبینیم که در بحث صنایعی نظیر گردشگری، مشاغل اینترنتی و امثالهم شرایط هنوز به حالت عادی بازنگشته است. متاسفانه کشور از لحاظ اقتصادی آمادگی ورود به جنگ را نداشت و باید با به کار گرفتن تجربه جنگ ۱۲روزه، آمادگی خود را برای مدیریت بحرانهای احتمالی آینده بالا ببریم.
در بحث تابآوری صنایع، واقعیت این است که هر صنعت میزان تابآوری خاص خود را دارد و نمیتوان توقع داشت با حمایت حداقلی دولت صنایع تابآوری بیش از این داشته باشند. دولت باید حمایت ویژهای را خصوصا از صنایع متوسط و کوچک به عمل آورد و در این میان ضریب نفوذ بخشنامههای دولتی را هم کاهش دهد. در این تجربه ۱۲روزه دیدیم که با حذف بسیاری از این بخشنامهها هیچ خللی در نظام اقتصادی ایجاد نمیشود؛ بحث ارزی حل میشود و ثبت سفارشها نیز به موقع انجام میشود. همین امر تاییدی بر این است که نفوذ دولت در بخش بخشنامهای باعث خلل در نظام اقتصادی کشور شده است و اثبات این موضوع قطعا یکی از بهترین آموزههای جنگ ۱۲روزه بود.
تابآوری صنایع کوچک را میتوان به دو قسمت تقسیم کرد. نخست، حمایت مستقیم نقدی و حمایتهایی که دولت باید مستقیما از صنایع کوچک داشته باشد و دوم، حذف آییننامههای متضاد و متناقض که باعث تسهیل در بحث ترخیص کالا و به طور کل فعالیت اقتصادی میشود.
بسته حمایتی دولت به یک دلیل نمیتواند موثر باشد و آن هم این است که عموما بستههای حمایتی دولت میخواهند تمام افراد را شامل شوند و نمیتوانند تفاوت میان مشاغل را در این شرایط ببینند. برخی از مشاغل به طور کلی نابود شدند و برخی نیز در میان این چالشها رشد داشتهاند؛ در چنین شرایطی مسلما نمیتوان این دو را مساوی پنداشت.
*رییس اتاق خرمشهر