اقتصاد در سامانهها غرق شده است

جهان صنعت– نشست کمیسیون کشاورزی اتاق ایران با حضور معصومه آقاپور مشاور رییسجمهور در امور همکاریهای اقتصادی، شهرزاد مشیری معاون توسعه بازرگانی وزارت جهادکشاورزی، فعالان این حوزه و نمایندگان تشکلهای مرتبط برگزار شد.
محمدعلی رضایی، رییس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران در آغاز این نشست با اشاره به وقایع جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی گفت: در جنگ ۱۲روزه، مردم و بخش خصوصی ثابت کردند که پایکار میهن هستند و بخش کشاورزی و صنایع وابسته با استمرار و افزایش تولید، نیاز بازار را کامل تامین کردند.
ناصر مرادی، رییس شورای ملی نخود نیز با بیان اینکه وعدههای قبلی در کمیسیون محقق نشده است، گفت: در اقتصاد ایران هر چیزی گران شود مشکلی ندارد اما در حوزه کشاورزی کسی به تولیدکننده کاری ندارد و همه به دنبال تنظیم بازار و مقابله با افزایش قیمت هستند در حالی که هزینههای فعالان کشاورزی متناسب با سایر اقلام در حال رشد است.
مرادی ادامه داد: اکنون که فصل برداشت نخود است و قیمتها در بازار شکسته چرا باید صادرات این محصول ممنوع شود درحالیکه قیمت فعلی بازار از قیمت چند ماه پیش که تجار نخود خریدهاند نیز پایینتر آمده است؟
حسینی، عضو کمیسیون کشاورزی نیز نسبت به مشکلات واردات سموم انتقاد کرد و گفت: ما پنجماهونیم است که برای واردات سموم و کود ارز نگرفتهایم و این مساله در آینده بر تولید بخش کشاورزی مشکلساز خواهد شد.
غیابی، عضو کمیسیون کشاورزی اتاق ایران با اشاره به اینکه در بحث صادرات بخش کشاورزی، به واسطه اتصال سامانه بازارگاه با همه سامانههای دیگر، همهچیز شفاف است، گفت: به واسطه همین سامانه، قیمتگذاری دستوری و رفع تعهد ارزی حذف شود که نفس ما را بریده است.
جعفری نیز با انتقاد از اینکه اقتصاد در سامانهها غرق شده است، گفت: سامانهسازان بر وزارتخانهها مسلط هستند و مدام برنامه میدهند در حالی که برای هیچکدام از آنها نظر بخش خصوصی گرفته نشده و هیچ اطلاعی هم از آن به بخش خصوصی داده نشده است.
او پیشنهاد کرد: اجرای کشت فراسرزمینی به اتاق واگذار شود و دولت نیز یک معاونت مرتبط با این موضوع در وزارت جهاد کشاورزی ایجاد کند.
محمدی، عضو کمیسیون کشاورزی اتاق ایران نیز توصیه کرد: چند کالای باقیمانده در سبد ارز ترجیحی حذف شود و به جای قیمتگذاری دستوری اقلام مرتبط با این کالاها، با پرداخت یارانه با اقشار ضعیف از معیشت خانوارها حمایت شود.
نکته دیگری که محمدی به آن اشاره کرد، تجمیع تخلیه و بارگیری کالاهای اساسی در بندر امام خمینی بود که بهزعم او بهشدت خطرناک است و پدافند غیرعامل باید جوابگوی این خطای استراتژیک باشد.
اخوان اکبری ادامه داد: ما به رییسجمهور نامه نوشتیم که در تاریخ سابقه نداشته قیمت برنج خارجی یکچهارم قیمت برنج ایرانی باشد. اگر ارز برنج را بردارید و قیمت آن را واقعی کنید، هر کیلو برنج وارداتی در مبادی به ۹۰ تا ۱۰۰هزار تومان میرسد و مصرفکننده هم آن را تا ۱۲۰هزار تومان خریداری خواهد کرد.
مشیری در مورد صادرات توسط غیرتولیدکننده نیز گفت: این موضوع حاصل اشتباه سالهای قبل فعالان اقتصادی است که باعث شد برخی از کارگزاران گمرکی محصولات آنها را صادر کنند و اکنون از لحاظ قانونی برای این افراد یک حق قانونی مکتسبه وجود دارد و ما آنها را صادرکننده میشناسیم.
او درباره تسهیل رفع تعهد ارزی اظهار کرد: قرار است در بازار مبادله آپشنی اضافه شود که صادرکننده بتواند ارز آتی خود را بفروشد و این کار میتواند بخشی از مشکلات صادرکنندگان را رفع کند.
این مقام مسوول در مورد تجمع کالاهای اساسی در یک بندر نیز اظهار کرد: ما هیچ اصرار و اجباری برای تخلیه و بارگیری کالاهای اساسی در بندر امامخمینی نداریم و اگر توان و ظرفیت در سایر مبادی برای این کالاها وجود داشته باشد با استفاده از آن مشکلی نداریم.
مشیری درباره ممنوعیت صادرات نخود نیز گفت: در جنگ ۱۲روزه به دلیل سهم حبوبات در کنسروسازی و احتمال افزایش تقاضا برای کنسرو در شرایط جنگی، مقرر شد محدودیت موقت برای صادرات انجام شود و بهزودی این محدودیت رفع خواهد شد.
وی همچنین درباره ورود شرکتهای جدید به جمع واردکنندگان و اعطای سهمیه به برخی شرکتها، گفت: واحدهایی که تولیدکننده هستند و میخواهند مواد اولیه کارخانه خود را وارد کنند، میتوانند ظرفیت حداقلی بگیرند و به جمع واردکنندگان بپیوند و از سال بعد به استناد همان واردات حداقلی اجازه واردات را بگیرند.
منبع: اتاق ایران آنلاین