افزایش ۳برابری قیمت قارچ

جهان صنعت– قیمت قارچ با آغاز جنگ ۱۲روزه بهیکباره از کیلویی ۱۲۰ هزار تومان به ۳۵۰هزار تومان افزایش یافت یعنی نزدیک به ۳۰۰درصد رشد قیمت که به نظر میرسد از چشم دستگاههای نظارتی دور مانده است.
طی جنگ ۱۲روزه با رژیم صهیونیستی مشکلات کوتاهمدتی در حملونقل ایجاد شد که این مشکلات نیز در مدت کوتاهمدت حل شد و خللی در تامین غذا و امنیت غذایی کشور به وجود نیامد اما در همین زمان برخی واحدهای تولیدی متخلف از شرایط سوءاستفاده کرده و قیمت محصولات خود را افزایش دادند که البته در همان مقطع توسط دستگاههای نظارتی و تعزیراتی به شدیدترین شکل با آنها برخورد شد.
در مورد همه کالاهای اساسی و مواد غذایی پرتقاضایی که قیمتشان افزایش یافته بود، علاوه بر برخورد با متخلفان، اصلاحات قیمتی نیز اعمال شد اما ظاهرا یکی از این محصولات کشاورزی که کمتر مورد توجه قرار گرفته نهتنها با افزایش قیمت بیضابطه آن برخورد نشده بلکه صاحبان این صنایع همچنان در حال گرانفروشی هستند.
قارچ خوراکی که در تاریخ ۲۴ خرداد، پیش از شروع جنگ، بهصورت عمده ۸۰هزار تومان قیمت داشت (و حتی به اذعان برخی تولیدکنندگان تا ۵۰هزار تومان هم فروخته میشد)، پس از جنگ ۱۲روزه بهیکباره با افزایش انفجاری قیمت مواجه شد و به ۲۵۰ تا ۲۶۰هزار تومان رسید؛ قیمتی که همچنان تا امروز پابرجاست.
این محصول قبل از آغاز جنگ، با قیمت ۱۲۰هزار تومان به دست مصرفکننده میرسید اما امروز با افزایش نزدیک به ۳۰۰درصدی، ۳۵۰هزار تومان فروخته میشود. این در حالی است که در صنف تولید، تولیدکنندگان معتقدند بهای تمامشده قارچ بر مبنای ۱۰برابر نرخ کمپوست محاسبه میشود و با در نظر گرفتن کمپوست ۷/۱۱ تا ۱۳هزار تومانی امروز، قیمت واقعی قارچ باید حدود ۱۲۰ تا ۱۳۰هزار تومان باشد.با احتساب حداکثر هزینه تمامشده و سود تولیدکننده، قیمت قارچ باید حدود ۱۳۰هزار تومان باشد اما بهصورت عمده ۲۵۰هزار تومان به فروش میرسد. به گفته خود تولیدکنندگان، سود فروش این محصول بیش از ۱۰۰درصد شده و هیچ تناسبی میان هزینههای تولید و قیمت فروش وجود ندارد.
این روند قیمتگذاری غیرمتعارف، قارچ را از دسترس بسیاری از اقشار جامعه خارج کرده و ادامه این وضعیت، آن را به کالایی لوکس تبدیل خواهد کرد.
بررسیها نشان میدهد دلیل اصلی گرانی قارچ به بستر رویش آن یا همان کمپوست برمیگردد. کارخانههای تولید کمپوست در آن دوران، قیمت رسمی مصرفکننده محصول خود را بهیکباره از ۵/۷هزار تومان به ۷/۱۱هزار تومان افزایش دادند. گزارشهای دریافتی از تولیدکنندگان حاکی است که کمپوست حتی بهاندازه کافی در بازار عرضه نمیشود و توزیع قطرهچکانی آن به گرانی قارچ دامن زده است. نحوه قیمتگذاری کمپوست نیز عجیب است؛ محصولی که از کلش، آب، کود مرغی و مقداری گچ تشکیل میشود و با در نظر گرفتن هزینههای جانبی، نیروی کار، استهلاک و سود تولیدکننده، قیمت تمامشده آن حدود ۸ تا ۵/۸هزار تومان است اما نرخ مصوب آن ۷/۱۱هزار تومان تعیین شده و در بازار آزاد به وسیله دلالان ۱۲ تا ۱۳هزار تومان فروخته میشود. این موضوع اعتراض شدید تولیدکنندگان قارچ را به همراه داشته است.
عدم رگولاتوری انجمن قارچ و ضعف نظارت وزارت جهاد کشاورزی باعث شده بود که در مقاطعی تولیدکنندگان، قارچ خود را حتی تا ۳۰هزار تومان زیر قیمت تمامشده بفروشند و زیان ببینند اما امروز همین محصول با نرخ ۳۵۰هزار تومانی و افزایش سهبرابری عرضه میشود.
انجمن صنفی پرورشدهندگان قارچ خوراکی و دفتر امور گلخانهها، گیاهان دارویی و قارچهای خوراکی وزارت جهاد کشاورزی باید شفافسازی لازم را درباره نحوه قیمتگذاری قارچ و کمپوست انجام دهند تا هم تکلیف تولیدکنندگان روشن شود و هم مصرفکنندگان این محصول پروتئینی را با قیمت واقعی دریافت کنند.
منبع: تسنیم