«جهان‌صنعت» از رونمایی 3پروژه ملی ارتباطی در روز جهانی ارتباطات گزارش می‌دهد:

از ایده‌پردازی تا سرمایه‌گذاری هدفمند

گروه فناوری
کدخبر: 535491
در مراسم روز جهانی ارتباطات و هفته هوش مصنوعی، با حضور رییس‌جمهوری و وزیر ارتباطات، سه پروژه ملی در حوزه ارتباطات زیرساخت، حمایت از نوآوری و توسعه عدالت ارتباطی به بهره‌برداری رسید.
از ایده‌پردازی تا سرمایه‌گذاری هدفمند

گروه فناوری– آیین بزرگداشت روز جهانی ارتباطات و هفته هوش مصنوعی صبح روز گذشته، ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴، با حضور «مسعود پزشکیان»، رییس‌جمهوری و «ستار ‌هاشمی»، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در محل پژوهشگاه فضایی این وزارتخانه برگزار شد. در این مراسم، ۳ پروژه ملی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در حوزه‌های ارتباطات زیرساخت، حمایت از نوآوری و توسعه عدالت ارتباطی افتتاح شد و به بهره‌برداری رسید. مسعود پزشکیان در این مراسم با تاکید بر ضرورت مدیریت براساس داده و اطلاعات درست، اظهار داشت: رانت، رشوه و قاچاق برای این اتفاق می‌افتد که داده و اطلاعات درست و دقیق نداریم و نمی‌توانیم روند امور را نظارت و رصد کنیم. اگر می‌خواهیم مشکلات را حل کنیم باید داده داشته باشیم. مثلا برخی اوقات اعلام می‌کنند در یک بانک مقدار زیادی پول گم شده است، این تناقض‌ برای این است که داده نیست وگرنه پول گم نمی‌شود. او ادامه داد: اگر کد زمین و کاداستر را داشته باشیم، زمین‌خواری و کوه‌خواری اتفاق نمی‌افتد. همه اینها به خاطر نبودن داده و اطلاعات است. اگر اطلاعات درست باشد در دنیایی که ما زندگی می‌کنیم هیچ چیز گم نمی‌شود. رییس‌جمهور با بیان اینکه برای ساختن کشور و آینده در حوزه‌های مختلف نیازمند اطلاعات و داده‌های درست و دقیق هستیم، گفت: بی‌تردید مدیریت کشور بدون اطلاعات و داده موجب سرگردانی و عقب‌ماندگی است.

مسعود پزشکیان با قدردانی از اقدامات و تلاش‌های انجام شده در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، تاکید کرد: به طور طبیعی کسی که از نظر اطلاعات ضعیف است و برای انجام امور و کارهای خود داده‌های لازم را در اختیار ندارد، عقب‌مانده‌تر و ضعیف‌تر از دیگران است و نمی‌تواند مدیریت درستی انجام دهد. پزشکیان با اشاره به ضرورت استاندارد‌سازی در همه امور و اقدام براساس قانون و استاندارد مشخص، گفت: همه امور اعم از مالی و اجرایی استاندارد دارد و کسانی که برمبنای استاندارد عمل نکرده‌اند پیشرفت نداشته‌اند و در مراحل ابتدایی هستند هر انجمن و شرکت دانش‌بنیان برای اینکه بتواند درست کار کند، باید استاندارد لازم را داشته باشد. رییس‌جمهور با بیان اینکه در پزشکی هم استانداردی وجود دارد که براساس اطلاعات جمع‌آوری شده درمورد بیمار نسبت به درمانش اقدام می‌شود، گفت: این استاندارد در همه جای دنیا یکی است. قطعا امور مالی و امور آزمایشگاهی، امور اقتصادی و سیاسی هم استاندارد مشخص خود را دارند. پزشکیان در ادامه به استفاده از هوش‌مصنوعی در فرآیند استانداردنویسی اشاره کرد و گفت: برای مدیریت، سیاستگذاری و نظارت به داده‌های شفاف و به‌روز نیاز داریم، در این صورت هم هزینه‌ها را می‌توانیم کاهش دهیم و هم کیفیت انجام کار را بالا ببریم. رییس‌جمهور با بیان اینکه ارتباط یعنی اینکه بتوانیم از دانش و تجربه دیگران استفاده کنیم، گفت: ما اگر بخواهیم در مقابل یکجانبه‌گرایی و تمامیت‌‌خواهی آمریکا بایستیم نیازمند اتحاد، انسجام و پرهیز از تفرقه و اختلاف هستیم و باید در داخل کشور به یک زبان و نگاه مشترک برسیم و در این راه هیچ‌گاه تسلیم فشارها نخواهیم شد و زیربار زور نخواهیم رفت. پزشکیان با بیان اینکه دنیا در هر لحظه در حال تغییر است، تاکید کرد: ما باید با سعی و تلاش و استفاده از دانش و تجربه متخصصان و دانشمندان به سمت برتر شدن حرکت کنیم، هر کسی بتواند این راه را به ما نشان دهد دستش را هم می‌بوسیم. رییس‌جمهور با تاکید بر ضرورت افزایش همکاری، ارتباط و تعامل با کشورهای مختلف به‌ویژه منطقه و همسایگان، افزود: حتی برای فروش کالای خود نیاز به ارتباط به دنیا داریم، چین می‌خواهد با ما ارتباط داشته باشد ما استقبال می‌کنیم، ما به دنبال صلح هستیم و دنبال دعوا نیستیم اما زیر بار زور و قلدری هم نمی‌رویم، اگر همه نخبگان به کشور دل ببندند و برای عزت و سربلندی کشور تلاش کنیم، بر مشکلات و بحران‌ها غلبه خواهیم کرد و می‌توانیم آنچه را که می‌خواهیم به دست آوریم. پزشکیان در بخش پایانی سخنان خود با رد اظهارات بیگانگان و برخی ادعاهای مطرح شده مبنی بر دست کشیدن ایران از دستاوردهای علمی و تحقیقاتی خود، تاکید کرد: ما دست از هیچ دستاورد علمی برنخواهیم داشت و شما متخصصان و نخبگان آینده کشور ما را رقم خواهید زد. ما هم با تمام وجود از شما پشتیبانی می‌کنیم. فقط انتظاری که از شما داریم استانداردسازی است که از دوباره‌کاری جلوگیری شود و در نتیجه به جایی برسیم که ایران ما و مردم کشور لیاقتش را دارند.

بحث کیفیت مطالبه جدی مردم از وزارت ارتباطات

سیدستار ‌هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در این مراسم اظهار کرد: اگر نگاهی به بحث ارتباطات بیندازیم به تاثیر این حوزه بر زندگی بشر پی‌می‌بریم. ارتباطات از بدو خلقت موضوع مهمی بود و از همان ابتدا وجود داشته و رفته‌رفته ارتباطات توسعه یافته است. او افزود: در زمینه پنجره ملی خدمات دولت هوشمند شاهد رشد ۲۲‌درصدی کاربران این پنجره هستیم که البته نیازمند بازنگرهایی است. وزیر ارتباطات با بیان اینکه شعار ارتباطات باید باز بماند تا انتقال دانش و تعامل هم افزایش و توسعه یابد، افزود: شعار امسال ارتباطات، ارتباط پایدار و زندگی هوشمند است که طبیعتا زندگی هوشمند تمامی شئونات زندگی ما را در چند محور دربر می‌گیرد. وزیر ارتباطات با بیان اینکه توسعه ارتباطات و ارتقای کیفیت ارتباطات محور اول وزارت ارتباطات است، تاکید کرد: مردم از ما مطالبه جدی بر بحث کیفیت دارند و اگر صحبت از دسترسی به سهم ۱۰‌درصدی اقتصاد دیجیتال از GDP می‌کنیم نیاز به سرمایه‌گذاری ۲۵ تا ۳۰‌میلیارد دلاری در این بخش داریم که به دلایل مختلف در سال گذشته کمتر از ۲‌میلیارد بود؛ بنابراین به دنبال سازوکار این موضوع هستیم. او درباره توسعه 5G اظهار کرد: امیدواریم با تعاملات سازنده‌ای که بین وزارت ارتباطات و بخش خصوصی شکل گرفته و همچنین تعاملات بین‌المللی، نویدبخش ارتباطات خوبی در این بخش باشد و تعاملاتی که ان‌شاءالله شکل می‌گیرد با استفاده از حداکثر توان و ظرفیت داخلی و زیرساخت‌های مناسب و توسعه فیبر نوری اتفاق‌های خوبی بیفتد. ‌هاشمی در ادامه صحبت‌هایش گفت: موضوعی که از آمریکای لاتین تا آسیا دنبال کردیم موضوع دیپلماسی فناوری است و امیدواریم با استفاده از ظرفیت‌های داخل و تعاملات بین‌المللی به سطحی برسیم که در بازارهای بین‌المللی حضور داشته باشیم و از سیر تحول عقب نمانیم. او با اشاره به اینکه مکلف هستیم در بحث مهارت‌افزایی ۵۰۰‌هزار نیروی متخصص را آموزش دهیم تا پیشران اقتصاد دیجیتال در کشور باشند، اظهار کرد: ایران به‌مثابه حلقه اتصال اکوسیستم اقتصاد دیجیتال منطقه است. در بازه زمانی ۳ یا ۴ ماه به بیش از ۵۰‌درصد افزایش یافته و باور داریم به واسطه تعامل با کشورهای منطقه افزایش یابد. وزیر ارتباطات به وضعیت صنعت فضایی کشور اشاره و تشریح کرد: در صنعت فضایی نه‌تنها توقف نداشتیم بلکه پیشرفت نیز داشته‌ایم و ان‌شاءالله امسال توسعه ماهواره‌ها و راه‌اندازی پروژه‌های بزرگ همانند پایگاه چابهار و سلماس و چناران را خواهیم داشت. او به حکمرانی داده اشاره کرد و گفت: امروزه حکمرانی بودن داده بدون معنا است و اتفاق‌های خوبی در این زمینه در میان است و پروژه جی نف در بحث مدیریت زمین با جدیت دنبال می‌شود تعاملی که با دستگاه‌های دولتی و قوه قضاییه رقم خورده، در آینده نزدیک شاهد نتایج خوبی خواهیم بود.

در ادامه این مراسم، ۳ پروژه ملی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در حوزه‌های ارتباطات زیرساخت، حمایت از نوآوری و توسعه عدالت ارتباطی افتتاح و به بهره‌برداری رسید.

افزایش چشمگیر ظرفیت هسته شبکه ارتباطی کشور

در نخستین پروژه که توسط شرکت ارتباطات زیرساخت به بهره‌برداری رسید، ظرفیت هسته شبکه ارتباطی کشور با اتکا به توان داخلی، با رشدی چشمگیر به ۲۸ ترابایت بر ثانیه در ۲۸۵ نقطه از ۳۱استان کشور افزایش یافت. این پروژه سبب رشد ۶۲‌درصدی ظرفیت شبکه انتقال کشور از ۴۵‌هزار به ۷۳‌هزار گیگابایت بر ثانیه شده و تجربه‌ای سریع‌تر، باکیفیت‌تر و مطمئن‌تر برای کاربران فراهم کرده است. افزایش ظرفیت انتقال، بستر لازم برای توسعه فناوری‌هایی چون اینترنت اشیا، هوش مصنوعی و نسل پنجم ارتباطات را نیز مهیا کرده است. از آغاز فعالیت دولت چهاردهم تاکنون، ترافیک اینترنت بین‌الملل کشور ۲۸‌درصد و ترانزیت داده و همکاری‌های بین‌المللی ۵۰‌درصد افزایش داشته که نشان‌دهنده جهش در حوزه دیپلماسی داده است.

کهکشان فاوا؛ سکوی هوشمند حمایت از زیست‌بوم فناوری کشور

دومین پروژه افتتاح‌شده در این مراسم، سامانه هوشمند یکپارچه «کهکشان فاوا» بود؛ بستری نوآورانه برای حمایت از ایده‌پردازان، استارتاپ‌ها، هسته‌های فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان. این سامانه با هدف تحقق برنامه هفتم توسعه و ایجاد جهش فناورانه، خدماتی چون تسهیلات مالی، حمایت‌های تخصصی، مشارکت در سرمایه‌گذاری و تحریک بازار را در فضایی شفاف، سریع و هوشمند در اختیار فعالان فناوری کشور قرار می‌دهد.

افزایش۴‌درصدی دسترسی ارتباطات در مناطق روستایی

در سومین طرح، توسعه عدالت ارتباطی با تمرکز بر مناطق محروم و روستایی در دستور کار قرار گرفت. از ابتدای فعالیت دولت چهاردهم تاکنون، دسترسی به خدمات ارتباطی در ۱۴۷۸روستا فراهم شده و تنها در چند ماه اخیر، ۱۵۵۰۸۸خانوار و بیش از ۵۲۵‌هزار نفر در مناطق روستایی به اینترنت پرسرعت سیار دست یافته‌اند.

با تلاش حوزه توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات در مناطق روستایی و مجری طرح خدمات عمومی اجباری (USO)، در مدت هشت ماه گذشته پوشش اینترنت در مناطق روستایی ۴‌درصد افزایش یافته که گامی مؤثر در کاهش «شکاف دیجیتال» و گسترش «عدالت ارتباطی» در سراسر کشور به‌شمار می‌رود.

سایت خوان