اروند را در چه قیمتی بخریم؟

جهان صنعت – سامان فلاحی، کارشناس بازار سرمایه در مصاحبه با «جهانصنعت» درخصوص عرضه اولیه شرکت پتروشیمی اروند توسط شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در بازار سرمایه گفت: عرضه سهام اروند در بورس مشکل قاچاق را به طور کامل حل نمیکند. این شرکت برای رهایی از قاچاق و کمند قیمتگذاری دستوری باید محصول انحصاری خود را در بورس کالا به فروش برساند. درست است که عرضه سهم باعث مطالبهگری میشود اما عرضه سهم خود شرکت راه رهایی از قیمتگذاری دستوری و مشکلاتی که در پی آن ایجاد میشود، مثل قاچاق نیست.
وی در ادامه درخصوص حجم عرضه مناسب گفت: نهادهای حقوقی معمولا بعد چند مثبت، سهم را میفروشند. استقبال بازار از سهم در کنار شرایط بنیادی سهم، به شرایط خود بازار بسیار وابسته است. عرضههای اولیه مثل میوه نوبرانه هستند که در هر حالتی مورد استقبال قرار میگیرند اما به مرور باید دید که آیا بازار در مسیر صعودی قرار دارد یا نزولی. از سوی دیگر سهمهای پتروشیمی معمولا با P/E مشخصی معامله میشوند، مگر اینکه طرحهای توسعه مشخصی داشته یا اینکه رشدی باشند. معمولا چیزی که در حال حاضر وجود دارد، P/E بین ۵ تا ۷ است. ممکن است سهم در مدت زمان عرضه اولیهP/E ۱۰ الی ۱۵ را هم ببیند اما دوباره به میانگین برمیگردد.
فلاحی با اشاره به زمان مناسب عرضه سهام اروند افزود: زمان عرضه اولیه واقعا نباید تصمیمگیران را درگیر کند. حضور سهمهای مختلف برای بازار خوب است و سهامدار عمده هم نباید زیاد به قیمت فکر کند بلکه باید در این فکر باشد که هم درصد خوبی از سهم را شناور کند و هم تامین مالی خوبی انجام دهد. خریداران این عرضه اولیه نیز در نهایت منتفع میشوند، مگر اینکه انتظار داشته باشیم اقتصاد ایران بدتر شده و در ادامه شرایط پتروشیمیها نیز بدتر شود. در این شرایط کلیت بازار به صورت یکدست متضرر می شود اما به صورت کلی حضور سهمهای مختلف در هر صنعتی به پویایی بازار کمک میکند.
وی با اشاره به حضور صندوقهای پتروشیمی و تاثیر آنها در این عرضه اولیه گفت: خود صندوقهای بخشی پتروشیمی در سهمهایی مثل اروند سرمایهگذاری خواهند کرد چراکه سهامدار عمده باید بیشتر به عملیات شرکت نگاه کند، به جای اینکه بخواهد بازارسازی کند. سهامداران عمده باید هدف مشخصی از عرضه اولیه داشته باشند و این هدف نیز چیزی نیست جز تامین مالی. پس شرکت درگیر زمان عرضه اولیه نباشد.