اروند ارزش خرید دارد

جهانصنعت– محمد بحرانی، کارشناس بازار سرمایه در مصاحبه با «جهانصنعت» پیشنهاد خود برای قیمتگذاری عرضه اولیه اروند را اینگونه ارائه کرد: پاسخ دقیق به پرسش قیمت مناسب سهم، منوط به دسترسی به گزارش ارزشگذاری شرکت است. تعیین ارزش ذاتی یک سهم فرآیندی پیچیده است که با استفاده از مدلهای متنوعی مانند تنزیل جریانهای نقدی (DCF)، مقایسهای و NAV صورت میگیرد.
هر کدام از این مدلها وزن خاص خود را دارند و در نهایت بازار از طریق تحلیل این مدلها و شرایط صنعت، قیمت منصفانه را تشخیص میدهد.
در مورد پتروشیمی اروند هم باید توجه داشت که این شرکت با ظرفیت تولید سالانه ۳۴۰هزار تن PVC و موقعیت استراتژیک در زنجیره کلر- آلکالی، از منظر بنیادی در موقعیت مناسبی قرار دارد. اگر قیمتگذاری با تخفیف منطقی انجام شود، عرضه اولیه میتواند جذاب و موفق باشد.
وی در ادامه دیدگاه خود از مزایای ورود به بورس را تشریح کرد و با اشاره به اینکه نباید انتظار داشت عرضه سهام کلیه مشکلات مربوط به قاچاق و… را حل کند، ادامه داد: ورود یک شرکت به بورس به تنهایی نمیتواند معضل قاچاق را برطرف کند اما میتواند گام ابتدایی مهمی در راستای شفافیت باشد. اصل موضوع مربوط به شفافسازی قیمتها، حذف رانت و فروش محصولات از طریق بورس کالاست. اروند به عنوان بزرگترین تولیدکننده PVC در ایران، با حجم قابل توجهی از تولید صادراتی، درگیر سیاستهای قیمتگذاری دستوری بوده که خود زمینهساز قاچاق و ایجاد بازارهای غیررسمی شده است. حل این چالش نیازمند پیگیری جدی از سوی هیاتمدیره شرکت و مطالبهگری سهامداران در مجامع و فضای عمومی است. اگر اروند محصولات خود را در بورس کالا با سازوکار رقابتی عرضه کند، قطعا بخشی از مشکل قاچاق کنترل میشود. ضمن اینکه سهامی عام بودن، این شرکت را موظف میکند که گزارشهای دقیقتری ارائه دهد و مسیر برای نظارت بهتر فراهم میشود. این کارشناس بازار سرمایه عملکرد بازارگردانی زیرمجموعههای هلدینگ خلیجفارس را مناسب دانست و در این خصوص گفت: عملکرد بازارگردانی در عرضههای قبلی هلدینگ خلیجفارس مانند نوری، بوعلی و فجر قابل قبول و حرفهای بوده است. بهعنوان یک فعال بازار سرمایه، از نحوه و میزان مداخله بازارگردانها در حفظ تعادل قیمت رضایت دارم. سهمهای این مجموعه معمولا پس از عرضه، وارد صفهای فروش چندین روزه نمیشوند و بازارگردان با مداخله بهموقع، از افتهای شدید قیمتی جلوگیری میکند. این سابقه خوب به عرضه اولیه اروند نیز اعتبار میدهد و اعتماد فعالان بازار را جلب خواهد کرد. مخصوصا وقتی بدانیم که محصولاتی مانند کاستیک سودا نیز در سبد محصولات اروند قرار دارد که سودآوری مناسبی داشته و بازارگردان میتواند با اتکا به بنیاد سهم، نقش فعال و موثری ایفا کند.
وی افزود: تجربه بازار در مواجهه با عرضه اولیه شرکتهای زیرمجموعه هلدینگ خلیجفارس بسیار مثبت بوده است.
به عنوان مثال، عرضههای نوری و بوعلی با استقبال گستردهای روبهرو شده و سهامداران نیز در بلندمدت از سود خوبی برخوردار شدند.
اروند با ویژگیهایی مانند ظرفیت بالای تولید، مزیت صادراتی در حوزه PVC، توان تولید کاستیک با نرخهای رقابتی و همچنین جایگاه انحصاری در خصوص PVC گرید چرمی در بازار داخل، به لحاظ بنیادی از جذابیت بالایی برخوردار است. اگر قیمتگذاری منطقی انجام شود و شفافیت اطلاعاتی حفظ شود، نهادهای حقوقی و حتی حقیقیهای بزرگ به خوبی از آن استقبال خواهند کرد. در شرایطی که بسیاری از صندوقها و شرکتهای تامین سرمایه به دنبال گزینههای جدید و بنیادی برای سرمایهگذاری هستند، عرضه اولیه اروند میتواند یکی از موفقترین عرضههای سال جاری باشد.