آغاز مذاکرات تجاری آمریکا و چین در ژنو

گروه بین الملل
کدخبر: 534745
مذاکرات تجاری آمریکا و چین در ژنو با حضور مقامات ارشد دو کشور آغاز شد و ترامپ از پیشرفت چشمگیر و احتمال بازتنظیم کامل روابط اقتصادی خبر داد.
آغاز مذاکرات تجاری آمریکا و چین در ژنو

جهان صنعت – همزمان با ادامه رایزنی‌های تجاری میان ایالات‌ متحده و چین دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا از «پیشرفت چشمگیر» در این مذاکرات خبر داد و گفت احتمال یک «بازتنظیم کامل» در روابط اقتصادی دو کشور وجود دارد. در حالی که گفت‌وگوهای ۱۰‌ساعته میان مقامات ارشد آمریکا از جمله اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری و جمیسون گریر، نماینده تجاری این کشور با هیاتی به سرپرستی هه لیفنگ، معاون نخست‌وزیر چین به نتیجه مشخصی نرسید، ترامپ در پیام خود در شبکه اجتماعی

«تروث سوشال» نوشت: دیدار بسیار خوبی با مقامات چینی در سوییس داشتیم. موضوعات زیادی مطرح شد و بر سر موارد متعددی توافق حاصل شد. مذاکرات به شکلی دوستانه اما سازنده پیش رفت و درباره بازتنظیم کامل روابط صحبت کردیم. ما می‌خواهیم چین درهای بیشتری به روی شرکت‌های آمریکایی باز کند. پیشرفت بزرگی حاصل شده است.

ترامپ جزئیات بیشتری از این دیدار ارائه نکرد و مقامات کاخ سفید نیز اطلاعات کمی درباره این مذاکرات ارائه کرده‌اند.

با این حال یک مقام‌ رسمی که نخواست نامش فاش شود به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: مذاکرات ادامه خواهد داشت. این گفت‌وگوها در حالی برگزار می‌شود که تنش‌های تجاری میان دو قدرت اقتصادی جهان، بازارهای جهانی را با بی‌ثباتی روبه‌رو کرده است.

خبرگزاری دولتی شینهوا در گزارشی اعلام کرد که این مذاکرات به درخواست آمریکا برگزار شده و چین پس از در نظر گرفتن منافع ملی، انتظارات جهانی و خواست کسب‌و‌کارها و مصرف‌کنندگان آمریکایی با آن موافقت کرده است.

این رسانه هشدار داد: مذاکره نباید بهانه‌ای برای فشار یا باج‌گیری باشد و چین با هر پیشنهادی که اصول اساسی این کشور را تضعیف کند یا عدالت جهانی را زیر سوال ببرد، به‌شدت مخالفت خواهد کرد.

گرچه ترامپ از موفقیت مذاکرات سخن گفته اما از دید بسیاری از ناظران احتمال دستیابی به یک توافق بزرگ در آغاز این گفت‌وگوها چندان امیدوار کننده نبود. با این حال احتمال داده می‌شود دو کشور دست‌کم بخشی از تعرفه‌های سنگینی را که بر کالاهای یکدیگر وضع کرده‌اند، کاهش دهند؛ اقدامی که می‌تواند به بازارهای جهانی و شرکت‌های وابسته به این تجارت دوطرفه، نفسی تازه ببخشد. ترامپ ماه گذشته تعرفه‌های آمریکا بر کالاهای چینی را تا مجموع ۱۴۵‌درصد افزایش داد و چین نیز در واکنش واردات آمریکایی را مشمول تعرفه‌هایی تا ۱۲۵‌درصد کرد؛ نرخی که عملا به معنای تحریم متقابل کالاهای یکدیگر است.

تجارت دو کشور در سال گذشته بیش از ۶۶۰‌میلیارد دلار بوده است. در حالی که مذاکرات هنوز آغاز نشده بود، ترامپ روز جمعه در پستی در شبکه اجتماعی خود گفت که ممکن است آمریکا تعرفه‌ها بر کالاهای چینی را کاهش دهد. او در پستی نوشته بود که تعرفه ۸۰ درصدی بر کالاهای چینی مناسب به نظر می‌رسد اما تصمیم نهایی با وزیر خزانه‌داری است.

سون یون، مدیر برنامه چین در اندیشکده «استیمسون»، گفته این نخستین دیدار میان  وزیر خزانه‌داری آمریکا و معاون نخست‌وزیر چین است و بعید می‌داند که مذاکرات ژنو به نتیجه‌ای ملموس برسد. او افزود: در بهترین حالت، دو طرف توافق می‌کنند که به طور همزمان از شدت تعرفه‌ها بکاهند. حتی کاهش اندک هم می‌تواند نشانه مثبتی باشد تا نشان دهنده این فقط حرف نیست.

ترامپ از زمان بازگشت به کاخ سفید در ماه ژانویه بار دیگر تعرفه‌ها را به‌عنوان ابزار اصلی فشار اقتصادی خود به‌کار گرفته از جمله مالیات ۱۰‌درصدی بر واردات تقریبا از همه کشورها اما نبرد تجاری با چین شدیدتر از سایر کشورها بوده است.

از جمله اقدامات او، وضع تعرفه ۲۰‌درصدی برای وادار کردن پکن به مقابله با ورود ماده مخدر فنتانیل به آمریکاست. باقی تعرفه‌های ۱۲۵‌درصدی نیز مربوط به اختلافی است که به نخستین دور ریاست‌جمهوری ترامپ برمی‌گردد.

آمریکا در نخستین دور ریاست‌جمهوری ترامپ ادعا کرد که چین از تاکتیک‌های ناعادلانه‌ای برای برتری یافتن در فناوری‌های پیشرفته مانند محاسبات کوانتومی و خودروهای بدون راننده استفاده می‌کند. این موارد شامل مجبور کردن شرکت‌های آمریکایی و سایر شرکت‌های خارجی به تحویل اسرار تجاری در ازای دسترسی به بازار چین؛ استفاده از پول دولت برای یارانه دادن به شرکت‌های فناوری داخلی؛ و سرقت آشکار فناوری‌های حساس می‌شود.

اگرچه در ژانویه ۲۰۲۰ توافقی موسوم به «مرحله اول» میان دو کشور امضا شد اما چین به تعهدات خرید محصولات آمریکایی پایبند نماند؛ یکی از دلایل آن، آغاز همه‌گیری کرونا بلافاصله پس از توافق بود.

از سوی دیگر، ترامپ از کسری تجاری بزرگ آمریکا با چین نیز ابراز نارضایتی کرده؛ کسری که سال گذشته به ۲۶۳‌میلیارد دلار رسید.

منبع: یورونیوز

 

سایت خوان