5 - 07 - 2018
به ضرر هیچ کشوری قدم بر نداشته و بر نمی داریم
گروه سیاسی- سفر رییسجمهور ایران به دو کشور سوییس و اتریش در بحبوحه اشکالتراشی مقامات کاخ سفید و تلاش مقامات اروپایی برای حفظ برجام بدون آمریکا، نشان داد که دولت دوازدهم توانسته برخلاف سال ۸۹ که تحریمهای سختی علیه ایران اعمال شد، مقتدرانه در فضای بینالملل جایگاه خود را حفظ کند و این بار حمایت و پشتیبانی کشورهای اروپایی را با خود همراه کند؛ اتفاقی که ناشی از عملکرد مناسب دستگاه دیپلماسی ایران در جهان است. حضور حسن روحانی رییسجمهور کشورمان در این کشورهای اروپایی عضو اتحادیه اروپا دهنکنجی بزرگی به آمریکاست.
در این میان اتریش که هماکنون ریاست دورهای اتحادیه اروپا را برعهده دارد در مناسبات دیپلماتیک کشورمان از جایگاه و ارزش راهبردی برخوردار است. ناظران مسایل دیپلماتیک باتوجه به اینکه قرار است بسته پیشنهادی اروپاییها در خصوص حمایت از ایران و ابقای برجام تا پایان هفته جاری به مقامات کشورمان تحویل شود میگویند سفر رییسجمهور اسلامی ایران به همراه هیات بلندپایه سیاسی- اقتصادی به کشورهای اروپایی نشانه آن است که رهبران اروپایی علاقهای به دنبال کردن سیاستهای آمریکا علیه تهران ندارند و ترجیح میدهند به جای چنگ و دندان نشان دادن، از اهرمهای سیاست برای حل و فصل مشکلات خود استفاده کنند.
حسن روحانی در نشست تجار و فعالان اقتصادی ایران و سوییس که همتای سوییسی وی نیز حضور داشت، با اشاره به اینکه به ضرر هیچ کشوری قدم برنداشته و نمیداریم، گفت: برخی دنبال فراسرزمینی کردن رفتارهای غیرقانونی خود هستند. وظیفه ما همکاری در چارچوب قوانین بینالمللی، صلح و منافع ملتهاست. روحانی گفت: برگزاری این جلسه در مقطعی مهم پیام بزرگی دارد و به معنای آن است که ایران و سوییس مصمم هستند در چارچوب قوانین بینالمللی و منافع ملتهای خود، روابط دوستانه تجاری و اقتصادی خودشان را ادامه دهند. رییسجمهور افزود: پیام ما از برگزاری این اجلاس این است که ایران و سوییس در چارچوب منافع دوجانبه و قوانین بینالمللی روابط خود را ادامه میدهند و این اجلاس به معنای آن است که در دنیای امروز یکجانبهگرایی در هیچکدام از بخشهای سیاسی، امنیتی، اقتصادی، علمی و زیستمحیطی یا دیگر بخشها راهگشا نیست. در دنیای امروز با توجه به مشکلاتی که در سطح جهان از لحاظ کمبود مواد اولیه، تغییرات آب و هوایی و نیز بروز ناامنیها در سطح جهان وجود دارد بهترین راه برای تامین منافع ملتها، ارتباط هر چه نزدیکتر دولتها و ملتها با یکدیگر است.
روحانی با اشاره به اینکه اساس سیاست جمهوری اسلامی ایران همواره تعامل سازنده با جهان است، اظهارداشت: ما در دوران مذاکرات هستهای و پس از توافق برجام به خوبی نشان دادیم که بر هر عهدی که میبندیم پایبند خواهیم بود. یکی از ویژگیهای فرهنگی و ارزشهای ایرانیان در طول تاریخ حاکم بودن خصوصیات وفای به عهد به عنوان پایه اعتماد در روابط بین ملتها و دولتها بوده و هست. به دنیا اعلام میکنیم که ایران به قوانین بینالمللی و معاهدات عدم اشاعه پایبند بوده و خواهد بود و همکاریهای خود را با سازمانهای بینالمللی از جمله آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه خواهد داد. رییسجمهور تصریح کرد: به دنیا اعلام میکنیم که ایران خواهان روابطی عادلانه، قانونی، صلحآمیز و باثبات با جهان است و در این زمینه نقش خود را به خوبی ایفا خواهد کرد.
روحانی در ادامه با اشاره به اینکه روابط ایران با سوییس در طول دهههای گذشته همواره نشانه و گواه اعتماد دو دولت و ملت بزرگ و متمدن در دو قاره آسیا و اروپا بوده است، خاطرنشان کرد: سوییس نهتنها در روابط دوجانبه مورد اعتماد ایران بوده بلکه هر گاه مشکل و اختلافی در روابط ایران با کشوری دیگر پیش آمده، سوییس همواره یکی از بهترین انتخابها برای حفاظت از منافع ما بوده و این اعتماد همچنان ادامه دارد.
رییسجمهور گفت: ایران کشوری است که از لحاظ ژئوپلیتیکی در سطح دنیا کمنظیر بوده، دارای بزرگترین منابع گاز جهان است و یکی از بزرگترین ذخایر نفتی جهان را دارد و دارای جایگاهی است که میتواند آسیای مرکزی، قفقاز و شرق اروپا را به دریای عمان، اقیانوس هند، آفریقا و آسیا متصل کند. ایران توانایی آن را دارد که از طریق جادهها و خطوط ریلی بنادر دریای خزر را به خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند متصل کند. روحانی اضافه کرد: ایران دارای جمعیت بزرگ تحصیلکرده دانشگاهی و یکی از چند کشور مهم دنیا در داشتن بیشترین تحصیلکردگان در رشته مهندسی است. ایران در طول تاریخ به علم و دانش کمک شایانی کرده و امروز نیز از لحاظ انتشار مقالات علمی، جایگاه پانزدهم را در دنیا دارد و در برخی رشتههای علمی مثل نانو، در جایگاه ششم دنیا قرار دارد و در عرصههایی مثل داروسازی و پزشکی، جزو برترین کشورهای خاورمیانه است. رییسجمهور ادامه داد: ایران امروز بیش از چهار میلیون دانشجو و بیش از ۱۳ میلیون دانشآموز در حال تحصیل دارد و دارای منابع انرژی ارزان، نیروی کار تحصیلکرده و جوان دانشگاههای معتبر، جایگاه جغرافیایی ویژه و از همه مهمتر امنیتی فراگیر در سطح کشور خود است. ایران امروز نهتنها امنیت دارد بلکه یکی از بزرگترین مسوولیتهای خود را برای برقراری حفظ ثبات و امنیت در جهان میداند و امروز برخی کشورهای همسایه، ثبات و امنیتشان را در سایه کمکهای ایران به دست آوردهاند.
روحانی اظهار داشت: در طول دولت یازدهم و در آغاز دولت دوازدهم رشد اقتصادی ایران که در سال ۱۳۹۲ حدود منفی ۷ درصد بود، در سال گذشته به مثبت ۶/۴ دهم درصد رسید و توانستیم در سال گذشته حدود ۸۰۰ هزار شغل خالص و جدید ایجاد کنیم. همچنین در زمینه کشاورزی و تولیدات مواد غذایی قدمهای مهمی برای خودکفایی برداشتهایم. رییسجمهور تصریح کرد: با شرایطی که ایران دارد و سوییس به عنوان کشوری صاحب دانش، علم، تمدن، قانونگرا و طرفدار ثبات و امنیت در سطح منطقه و جهان و ویژگیهای خاص در زمینه داروسازی و تولید تجهیزات و فناوریهای پیشرفته پزشکی، امروز زمان اعتماد و همکاری دو کشور است.
روحانی با بیان اینکه بسیاری از کشورهای جهان سوییسیها را با ساعتهای دقیق و ظریف ساخت این کشور میشناسند، خاطرنشان کرد: امروز هر دقیقه و هر ثانیه زمان افزایش اعتماد به یکدیگر و برقراری روابط مستحکمتر بین دو ملت ایران و سوییس است و معتقدم ادامه همکاریهای دو طرف به نفع هر دو کشور است. ایران و سوییس به ضرر کشور دیگری قدم برنداشته و برنخواهند داشت. ایران برای اتحادیه اروپا و کشورهای مهمی چون سوییس در اروپا اهمیت فوقالعادهای قائل است. رییسجمهور در ادامه با بیان اینکه بازرگانان در برقراری روابط بین دو کشور نسبت به سیاستمداران پیشتاز بودهاند، گفت: قبل از اینکه ما سیاستمداران به فکر برقراری روابط سیاسی بین ایران و سوییس بیفتیم این بازرگانان بودند که احساس کردند برای تامین منافع دو ملت بزرگ ایران و سوییس باید روابط اقتصادی برقرار کنند. امروز نیز از شما بازرگانان همچنان پیشتازی را طلب میکنیم.
روحانی افزود: در شرایطی که دو دولت ایران و سوییس مصمم به گسترش و تحکیم روابط هستند، برخی کشورها فکر میکنند قوانین کشورشان فراسرزمینی است و تصور میکنند شاید در اثر فشارهای اقتصادی ملتهای بزرگ حاضر شوند استقلال خودشان را در برابر دیگران بفروشند، در شرایطی که حکمرانی برخی کشورها در نظر حاکمانشان به معنای آن است که دیگران باید در برابر آنها کاملا تسلیم باشند. زمان آن است که یکجانبهگرایی را ترک و احترام به قوانین بینالمللی را به همگان یادآوری کنیم.
رییسجمهور گفت: اصل برای ایران و سوییس منافع دو ملت و منتفع شدن همه جهان از روابط بینالمللی است و ایران مصمم به گسترش همکاریها با کشورهای دوست از جمله سوییس است لذا از شما بازرگانان، صنعتگران و کارآفرینان میخواهیم که روابط بین دو کشور را به خصوص در زمینه تولیدات دارو، تجهیزات بیمارستانی و تولیدات مواد غذایی گسترش دهید تا نشان دهیم که دو ملت و دو کشور بزرگ ایران و سوییس در هر شرایطی کنار هم خواهند بود. آلن برسه رییس کنفدراسیون سوییس نیز در این نشست برگزاری این اجلاس را نشاندهنده پیوند عمیق فعالان اقتصادی دو کشور توصیف کرد و گفت: سوییس به همکاری و تعامل با ایران ادامه داده و ادامه خواهد داد. رییس کنفدراسیون سوییس با اشاره به اینکه پس از اجرای برجام نقشه راه روابط دو کشور تصویب شد و در ضمن برگزاری جلسات مشورتی منظم، چارچوب حقوقی باثباتی برای توسعه روابط بین دو کشور تدوین شد، افزود: سوییس برجام را پیروزی بزرگ دیپلماسی دانسته و میداند و از همه طرفها میخواهد به اجرای مفاد آن ادامه دهند. آلن برسه ادامه داد: کمیسیون مشترک تجاری ایران و سوییس نقش مهمی در مواجهه با چالشهای پیش روی روابط خواهد داشت و دو کشور تلاش خواهند کرد تعاملات اقتصادی و تجاری همچنان ادامه داشته باشد. رییس کنفدراسیون سوییس اظهار داشت: در مذاکرات امروز روسا و مقامات دو کشور توافقنامههایی در زمینه همکاریهای علمی، پژوهشی مراقبتهای بهداشتی و حمل و نقل جادهای بین دو کشور امضا خواهد شد که برای سوییس و ایران بسیار مهم خواهند بود.
پیش از سخنان روسای جمهور ایران و سوییس، روسای اتاقهای بازرگانی دو کشور نیز در سخنانی با اشاره به سابقه ۴۰ ساله روابط اتاقهای بازرگانی دو کشور تاکید کردند که همه تلاش خود را برای تداوم و گسترش همکاریها و تعاملات اقتصادی دوجانبه به کار خواهند گرفت.
گفتنی است که در این سفر دو بیانیه همکاری علمی، بهداشتی و یک موافقتنامه همکاری حملونقل جادهای باحضور روسای جمهور ایران و سوییس، بین مقامات دو کشور به امضا رسید.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد