ایجاد بنای جدید در مقبره شمس

جهان صنعت– توسعه آرامگاه شمس تبریزی در خوی اینبار با تزریق ۳۰میلیارد تومان اعتبار پس از وقفهای در روند آن از سر گرفته شد. قرار است در این بنای جدید فعالیتهای فرهنگی انجام شود.
شهرستان خوی با توجه به اینکه در متون تاریخی به آن اشارههای زیادی شده است و یکی از شهرهای مهم در مسیر کاروانسراها بوده دارای جاذبههای گردشگری و تاریخی زیاد است. یکی از این جاذبهها مقبره شمس تبریزی است. این مقبره از چند سال پیش در حال ساخت بوده و هر بار هزینهای برای آن شده و اعتباری تعلق میگیرد اما هنوز تمام نشده است.
کاوشهای باستانشناسی سال۹۷ انجام شد ولی بنا به گفته مدیر میراث فرهنگی خوی هیچ لایه باستانشناختی در محوطهای که اکنون نزدیک به مناره و مقبره در حال ساخت است، پیدا نشد. در همان سال۹۷ درباره کج شدن مناره نیز صحبتهایی شده بود ولی تثبیت شده و مشکلی مشاهده نمیشود.
در اینباره افراسیاب گراوند، مدیر اداره میراث فرهنگی شهرستان خوی گفت: براساس کاوشهای باستان شناختی که سال ۱۳۸۵ و ۱۳۹۷ در این محوطه انجام گرفت در سطح محوطه بعد از ۵۰سانت عمق یک گورستان گسترده را داریم و بعد از آن لایههای باستان شناختی که در یکی از گلوگاههای باستانشناسی تا عمق ۶متر کاوش شد ولی بنا به دلایلی به خاک بکر نرسید. مواد فرهنگی که از این محوطه به دست آمد گویای این بود که این محوطه از دوران سلجوقیان ایلخانیان و تیموریان صفویان بقایای سفال را داشتیم. چهبسا پیشتر از آن هم دورههایی را داشته باشیم، همچنین این بقایا نشان میدهد که این محوطه دچار تغییرات مختلفی شده است. وی افزود: در متون تاریخی به شمس تبریزی اشاره شده. منارهای که اینجا وجود دارد مربوط به دوران صفوی است و شاه اسماعیل کاخی با سه مناره میسازد که دو تای آنها از بین میرود و با استفاده از معماری آجری و کله قوچ در ۲۸ ردیف حدود ۱۱۴۸ کله قوچ را در این مناره که بنای یادبود و دیدهبانی بوده است کار میگذارند حتی در دورهای بالای آن اذان میگفتند. در کاوشهای باستانشناسی سال ۹۷ کاشیهای ۵ در ۵ با لعابهای فیروزهای و سفید همچنین کاخ شاه اسماعیل صفوی را داشتهایم که نیاز است پی منارهها و بقایای آن را با کاوش به دست بیاوریم تا اثبات شود. مدیر میراث فرهنگی خوی ادامه داد: در سال ۹۷ طرح مقبره در قسمت شمالی و غربی محوطه با ۳۲۰۰متر مربع مساحت شروع شد. تا سال گذشته حدود ۳۰درصد با ۱۲میلیارد تومان هزینه پیش رفت. از بهمن سال گذشته ۳۰میلیارد تومان نیز اختصاص یافت تا پایان سال این مجموعه به بهرهبرداری برسد.
آزادسازی در قسمت جنوب رو به غرب انجام خواهد شد. در نزدیکی اینجا مدیریت شهری طرح از امامزاده تا مقبره را دارد که برای اجرای آن نیاز به آزادسازی فضاست.
طرح جدید مقبره که شامل سالن اجتماعات و کتابخانه و… است، اگرچه از چند سال پیش شروع شده و همچنان ادامه دارد اما هنوز تکمیل نشده است. در آخرین وعدهها قرار است پایان سال از آن بهرهبرداری شود. با این حال مسوولان شهری خوی بر این باور هستند که باید این مقبره در شأن شمس تبریزی باشد.
محمدرضا پیری، رییس کمیسیون فرهنگی و سخنگوی شورای شهر خوی امیدوار است مناره تاریخی شمس نیز امسال به سرانجام مرمت برسد و سال آینده پروژه به لحاظ ساختاری تکمیل شود.
منبع: مهر