یورونیوز گزارش داد؛

بحران نرخ تولید در اروپا

گروه بین الملل
کدخبر: 546308
نرخ تولد در کشورهای اروپایی در سال ۲۰۲۴ به پایین‌ترین سطح تاریخی خود رسید و بسیاری از کشورها با عددی بسیار کمتر از نرخ جایگزینی جمعیت ۲.۱ مواجه‌اند، به طوری‌که آلمان، اتریش، ایتالیا، فرانسه، فنلاند و مجارستان در پایین‌ترین سطوح تولد تاریخ خود قرار دارند؛ تنها انگلستان و اسپانیا با افزایش اندک نرخ تولد و افزایش میزان فرزندآوری پدران بالای ۶۰ سال استثنا هستند.
بحران نرخ تولید در اروپا

جهان‌صنعت – در حالی که برای حفظ ثبات جمعیت اروپا، والدین باید حداقل دو فرزند داشته باشند، نرخ فعلی تولدها به‌سختی از عدد یک عبور می‌کند. آیا موج جدید پدران ۶۰ساله و بالاتر می‌تواند قاره را نجات دهد؟

به گزارش یورونیوز، آخرین داده‌ها درباره باروری در سراسر اروپا چیزی کم از فاجعه ندارند. در سال‌۲۰۲۴، بسیاری از کشورهای اروپایی کمترین نرخ تولد در چند دهه اخیر (و حتی در تاریخ ثبت‌شده) را گزارش داده‌اند.

در حالی که کارشناسان می‌گویند برای حفظ ثبات جمعیت، باید به‌ طور میانگین ۱/‏۲ فرزند برای هر زن وجود داشته باشد، چندین کشور به‌ طور مداوم آماری کمتر از ۵/‏۱ را نشان می‌دهند.

آلمان: مهاجرت تنها عامل رشد جمعیت

نرخ باروری در آلمان به ۳۵/‏۱ کاهش یافت که پایین‌ترین سطح از سال ۱۹۹۴ (۲۴/‏۱) محسوب می‌شود. اداره آمار فدرال آلمان  به‌وضوح اعلام می‌کند که «مهاجرت خالص تنها دلیل رشد جمعیت بوده است.

با این حال باوجود  تعداد مهاجران، جمعیت کشور تنها ۱/‏۰‌درصد یا ۱۲۱‌هزار نفر در سال گذشته افزایش یافت. در واقع، تعداد مرگ‌ها بیشتر از تولدها بوده است.

داده‌ها همچنین شکاف بزرگی بین ایالت‌های آلمان نشان می‌دهند. در حالی که جمعیت در ایالت‌های ثروتمندی مانند بایرن یا‌هامبورگ افزایش یافته، بیشترین کاهش‌ها در ایالت‌های فقیرتر مانند تورینگن، زاکسن و زاکسن-آنهالت گزارش شده است.

اتریش: کمترین نرخ تولد ثبت‌شده در تاریخ

در همسایگی آلمان، وضعیت در اتریش حتی نگران‌کننده‌تر بوده است. مطابق آمار مرکز آمار اتریش، این کشور در سال ۲۰۲۴، کمترین نرخ تولد ثبت ‌شده در تاریخ خود را تجربه کرد: نرخ ۳۱/‏۱فرزند به ازای هر زن که معادل ۲۳۸/‏۷۷ کودک جدید و به معنای کاهش ۵/‏۰‌درصدی نسبت به سال ۲۰۲۳ بود.

ایتالیا: در مسیر تبدیل شدن به برهوت انسانی

با وجود ۰۰۰/‏۱۶۶‌مهاجر جدید، مهاجرت توانست روند کاهش جمعیت ایتالیا را کُند کند اما نه به اندازه‌ای که از افت جمعیت جلوگیری کند. جمعیت این کشور اکنون به‌ طور پیوسته به زیر ۶۰‌میلیون نفر رسیده و این روند نزولی برای سال‌ها ادامه داشته است. مطابق آمار مرکز آمار ایتالیا، نرخ تولد در سال ۲۰۲۴ به پایین‌ترین سطح تاریخی رسید: ۱۸/‏۱فرزند به ازای هر زن و تولد ۶ نوزاد به ازای هر ۱۰۰۰‌نفر، در حالی که ۱۱نفر فوت می‌کنند. بدتر آنکه، تعداد ایتالیایی‌هایی که کشور را ترک کرده‌اند (۰۰۰/‏۱۵۶نفر) سه برابر بیشتر از کسانی بوده که بازگشته‌اند (۰۰۰/‏۵۳‌نفر). همچنین بیشترین کاهش جمعیت در مناطق فقیر جنوب کشور مشاهده شده است.

فرانسه: پایین‌ترین نرخ تولد از پایان جنگ جهانی اول

در فرانسه که معمولا یکی از بارورترین کشورهای اروپاست، نرخ تولد نیز به‌سرعت در حال کاهش است. مطابق آمار مرکز آمار فرانسه، نرخ باروری در سال ۲۰۲۴ به ۶۲/‏۱‌فرزند به ازای هر زن رسید که پایین‌ترین میزان از پایان جنگ جهانی اول به شمار می‌رود. در ۱۵‌سال گذشته، نرخ باروری در این کشور ۲۰درصد کاهش یافته است که به‌سختی توانسته تعادل مثبت کوچکی بین تولد و مرگ (فقط۰۰۰/۱۷ نفر) حفظ کند، که این هم پایین‌ترین میزان پس از پایان جنگ جهانی دوم است. تنها خبر خوب، افزایش امید به زندگی است: ۶/‏۸۵‌سال برای زنان و ۸۰‌سال برای مردان که یک رکورد تاریخی محسوب می‌شود.

انگلستان: فرزندآوری در سالمندی، مانع سقوط جمعیتی

در این میان انگلستان و ولز از معدود استثناهای اروپا هستند. این موضوع به دلیل افزایش شگفت‌آور تولد نوزادان از پدران بالای ۶۰ سال است (افزایش ۱۴‌درصدی) که باعث شد تعداد تولدها برای اولین بار از سال ۲۰۲۱ افزایش یابد (۶/‏۰‌درصد رشد.)

مطابق آمار مرکز آمار بریتانیا، برعکس، تعداد تولدها از والدین جوان کاهش یافته است. سهم کودکان متولد شده از والدین خارجی نیز قابل توجه بود: ۴۰درصد در انگلستان و نزدیک به ۲۰‌درصد در ولز که افزایش شدیدی به میزان ۳۴‌درصد نسبت به سال ۲۰۲۳ داشته است.

اسپانیا: یک استثنای دیگر

طبق داده‌های اولیه مرکز آمار اسپانیا، نرخ تولد در اسپانیا ممکن است در سال ۲۰۲۴ با تولد حدود ۰۳۴/‏۳۲۲ نوزاد جدید با افزایش ۴/‏۰‌درصدی روبه‌رو شده باشد. مانند سایر کشورهای اروپایی، کاهش باروری در اسپانیا با افزایش سن مادران همراه بوده است. در دهه گذشته، تعداد مادران بالای ۴۰ سال ۵/‏۸‌درصد رشد داشته است.

کشورهای شمال اروپا

از سوی دیگر، نرخ باروری فنلاند در سال ۲۰۲۴ به ۲۵/‏۱‌رسید که بنابر اعلام مرکز آمار فنلاند، پایین‌ترین نرخ از زمان آغاز ثبت داده‌ها در اواخر قرن نوزدهم است؛ زمانی که فنلاند هنوز بخشی از سوئد بود. سوئد نیز با مشکلات جمعیتی روبه‌رو است. به گزارش اداره آمار سوئد، نرخ باروری در سال گذشته ۴۳/‏۱گزارش شده است؛ کمی بالاتر از سایر کشورها اما همچنان پایین‌ترین نرخ ثبت ‌شده در تاریخ آن.

تعداد کل نوزادان تازه متولد شده ۵۰۰/‏۹۸‌نفر بود که پایین‌ترین میزان در ۲۳‌سال گذشته محسوب می‌شود. جمعیت ۱۶۹‌شهر از مجموع ۲۹۰‌شهرِ سوئد کاهش یافته است.

مجارستان و لهستان: شکست سیاست‌های خانواده‌محور؟

با وجود سیاست‌های اخیر برای افزایش زاد و ولد، مجارستان و لهستان نیز در سال ۲۰۲۴ در باشگاه کشورهای دارای باروری پایین باقی مانده‌اند. آمار منتشر شده از سوی ورشو بسیار نگران‌کننده است: نرخ تولد ۱/‏۱، به این معنا که تعداد کودکان جدید تقریبا نسبت به سال ۱۹۹۰(۹/‏۱) نصف شده است. سن متوسط مادر شدن نیز افزایش یافته است؛ به‌ طوری ‌که زنان به‌ طور میانگین در ۲۹‌سالگی مادر می‌شوند؛ در حالی که ۳۵ سال پیش این عدد کمی کمتر از ۲۳ بود.

طبق گزارش اداره آمار مجارستان، در این کشور نیز وضعیت متفاوتی ندارد: ۵۰۰/‏۷۷‌نوزاد جدید در سال گذشته متولد شده‌اند که کمترین میزان در تاریخ است. نرخ تولد نیز ۳۸/‏۱ بوده، که پایین‌ترین نرخ از سال ۲۰۱۴ به شمار می‌رود.

وب گردی