نایب‌رییس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران:

کاهش معاملات ملکی، نشان از عمق رکود بازار مسکن است

گروه مسکن
کدخبر: 546133
کاهش چشمگیر فایل‌های خرید و فروش و ادامه رکود عمیق در معاملات مسکن، همزمان با افزایش قیمت اجاره و تعامل بیشتر مالکان با مستاجران، تصویر بازار امسال را ترسیم کرده است.
کاهش معاملات ملکی، نشان از عمق رکود بازار مسکن است

جهان صنعت– نایب‌رییس اول اتحادیه املاک گفت: کاهش چشمگیر فایل‌های خرید و فروش در بنگاه‌ها نسبت به سال گذشته، نشانه‌ای روشن از رکود عمیق و ادامه‌دار در بازار معاملات مسکن است.

داوود بیگی‌نژاد، نایب‌رییس اتحادیه مشاوران املاک با اشاره به وضعیت بازار اجاره در سال جاری، گفت: بازار اجاره امسال تاثیر مستقیمی بر تعادل کلی بازار مسکن گذاشته است. آنچه در این میان کمتر به آن پرداخته شده، نقش مهم همدلی و همراهی مالکان با مستاجران است، موضوعی که پس از وقایع اجتماعی اخیر، به‌ ویژه جنگ ۱۲‌روزه، جلوه بیشتری پیدا کرده است.

او ادامه داد: برخلاف افزایش قیمت اجاره نسبت به مدت مشابه سال گذشته، یعنی خرداد و تیرماه سال قبل، مالکان در بسیاری از موارد تلاش کرده‌اند تا با درک وضعیت اقتصادی و اجتماعی جامعه، از فشار مضاعف بر مستاجران خودداری کنند. این رویکرد، فضای تعاملی بازار اجاره را تا حدی متعادل کرده است.

نایب‌رییس اتحادیه املاک با بیان اینکه رهن و اجاره مسکن به اتباع غیرمجاز ممنوع شد، افزود: اتباع خارجی اصولا امکان مالکیت نداشتند، مگر در قالب شرکت‌ها، و در حوزه اجاره نیز امکان ثبت قرارداد نداشتند. به همین دلیل، نه تعداد آنان در کشور مشخص است، نه محل دقیق سکونت‌شان، و نه آمار روشنی از میزان قراردادهای موجود با آنها در دسترس است.

بیگی‌نژاد درباره اینکه آیا خروج اتباع غیرمجاز تاثیری بر بازار مسکن داشته است، گفت: از آنجا که این قشر اغلب در خانه‌های کلنگی و با کیفیت پایین ساکن می‌شدند، با خروج آنها از کشور این خانه‌ها هم قیمت سال گذشته یا حتی کمتر از آن در بنگاه‌های معاملات ملکی فایل شده‌اند که البته این موضوع به برخی از مناطق خاص پایتخت اختصاص دارد و فراگیر نیست.

او افزود: تعداد فایل‌های خریدوفروش در بنگاه‌های معاملات ملکی در خردادماه نسبت به مدت مشابه سال گذشته بسیار کمتر شده است که این مساله عمق رکود در این بازار را نشان می‌دهد. خردادماه امسال قیمت‌ها در هم‌سنجی با سال قبل رشد داشته است اما واحدهایی که به بازار عرضه می‌شود، نسبت به سال قبل کمتر بوده و سبب شده تا بازار اجاره رونق چندانی نداشته باشد.

وی خاطرنشان کرد: بازار اجاره املاک همواره یکی از دغدغه‌های اصلی اقشار متوسط و کم‌درآمد جامعه بوده و هرگونه کاهش تنش و افزایش تعامل در این بازار، می‌تواند تاثیر مستقیمی بر کیفیت زندگی خانوارها داشته باشد. امیدواریم همانگونه که در ماه‌های اخیر شاهد همراهی مالکان بوده‌ایم، در ادامه نیز این مسیر حفظ شود و فضای همکاری میان طرفین قراردادهای اجاره تقویت شود.

بیگی‌نژاد همچنین درباره نحوه ثبت قراردادهای اجاره خاطرنشان کرد: برخی مالکان همچنان انتظار دارند که همکاران ما قراردادهای اجاره را در همان فرم‌های ۳‌برگی سنتی گذشته تنظیم کنند اما براساس قوانین موجود، به‌ ویژه قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن و همچنین قانون الزام ثبت معاملات املاک، مشاوران املاک موظف و مکلف هستند که تمام قراردادهای اجاره را در سامانه‌های رسمی کاتب و خودنویس ثبت کنند.

او افزود: اگر مالکی مانع ثبت قرارداد در این سامانه‌ها شود یا از همکاری در این زمینه خودداری کند، ممکن است واحد مسکونی وی از سوی سازمان امور مالیاتی مشمول شمول مالیات بر خانه‌های خالی تلقی شود. اثبات اینکه فردی در آن خانه سکونت دارد، هم زمان‌بر است و هم مستلزم صرف انرژی و پیگیری‌های قانونی خواهد بود.

نایب‌ر‌‌ییس اول اتحادیه مشاوران املاک تاکید کرد: با توجه به اینکه اطلاعات سکونتی، دریافت‌ها و پرداخت‌های مالی و تاریخ دقیق انعقاد قرارداد در این سامانه‌ها ثبت و رصد می‌شود، به مالکان توصیه می‌کنیم همکاری لازم را با مشاوران املاک داشته باشند. به‌ ویژه افرادی که اخیرا در این زمینه ابهاماتی داشته‌اند، لازم است نسبت به ثبت رسمی قرارداد در سامانه‌های قانونی اقدام کنند چرا که این موضوع نه‌تنها به نفع مستاجران بلکه به سود خود موجران نیز خواهد بود.

منبع: مهر

وب گردی