رکوردشکنی صندوق قابلمعامله در بورس «بیتکوین»

جهانصنعت– صندوق قابل معامله در بورس بیتکوین «آیبیت»، از مرز ۷۰۰هزار بیتکوین گذشت و فقط طی ۱۸ماه پس از راهاندازی شدن در ژانویه۲۰۲۴، بیش از ۷۶میلیارد دلار دارایی تحت مدیریت خود جمعآوری کرده است. صندوق «آیبیت» شرکت بلکراک که قیمت داراییهای بیتکوین لحظهای را دنبال میکند، در هفتم جولای، تقریبا ۱۵۱۰بیتکوین به داراییهای خود اضافه کرد و آخرین جریان ورودی، کل ذخایر آن را به بالای ۷۰۰هزار بیتکوین رساند که نقطهعطف کلیدی برای چشمانداز سرمایهگذاری رمزارزها را رقم زد. صندوق «آیبیت» در ژانویه۲۰۲۴، بهعنوان بخشی از اولین صندوقهای قابل معامله در بورس بیتکوین توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC)تایید شد. ورود بلکراک به این عرصه پس از ماهها انتظار و ثبت درخواستهای نظارتی صورت گرفت. صندوق «آیبیت»، پس از راهاندازی بهدلیل قدرت برند بلکراک، ساختار کارمزد محدود و ترتیبات امن نگهداری از طریق کوینبیس، بهسرعت مورد توجه قرار گرفت و در چند هفته، جذب میلیاردها دلار سرمایه را آغاز کرد و از پیشبینیهای اولیه پیشی گرفت که نشاندهنده تغییر در نگرش والاستریت نسبتبه داراییهای دیجیتال بود. موفقیت صندوق «آیبیت» در سبد گستردهتر صندوقهای بلکراک نیز احساس شده است؛ از بین ۱۱۹۷صندوق قابل معامله در بورس بیتکوین که توسط این شرکت اداره میشود، اکنون «آیبیت»، سومین صندوق برتر از نظر درآمدزایی رتبهبندی شده است. بهگفته اریک بالچوناس، تحلیلگر صندوقهای قابل معامله در بورس بیتکوین بلومبرگ، این صندوق فقط ۹میلیارد دلار تا سبقت گرفتن از بهترین عملکرد بلکراک فاصله دارد. سایت کریپتو گزارش کرد، این افزایش، نقش رو به رشد سرمایه نهادی در بخش رمزارزها را برجسته میکند، بهویژه با توجه به اینکه بیتکوین همچنان در حال تبدیلشدن به دارایی مالی اصلی است. عملکرد «آیبیت» همچنین به افزایش رقابت بین صادرکنندگان صندوقهای قابل معامله در بورس بیتکوین کمک میکند که بسیاری از آنها به دنبال صندوقهای نقدی مشابه برای اتریوم و سولانا هستند. با ادامه جریانهای ورودی و بهبود شفافیت نظارتی، مسیر «آیبیت» نشان میدهد که مرز بین امور مالی سنتی و داراییهای دیجیتال به سرعت محو میشود و بلکراک در این زمینه پیشرو است.
چشمانداز «اتریوم» تا پایان سال ۲۰۲۵
از سوی دیگر مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری «تسرکت» پیشبینی جسورانهای درباره آینده اتریوم ارائه کرده است. جیمز هریس معتقد است قیمت اتریوم تا پایان سال۲۰۲۵ میتواند به ۵۰۰/۶دلار برسد؛ رشدی حدودا ۱۶۰درصدی نسبتبه قیمت فعلی. او رشد مشارکت در استیکینگ، افزایش مصرف گس از سوی اپلیکیشنهای لایه دوم و پذیرش گستردهتر سازمانی را از دلایل اصلی این چشمانداز صعودی میداند. هریس همچنین به ورود سرمایه بهETFهای اتریوم و بهروزرسانی بزرگ «پکترا» اشاره کرده و آن را عاملی تعیینکننده در حرکت صعودی نیمه دوم سال دانسته است. البته او هشدار داده که موانع نظارتی، بهویژه در ایالاتمتحده، میتوانند این روند را با چالش مواجه کنند. در مقابل، برخی تحلیلگران مانند مارکوس تیلن، مدیرعامل «۱۰ایکس ریسرچ»، دیدگاهی بدبینانهتر دارند و احتمال افت قیمت اتریوم تا ۳۰۰/۲دلار را مطرح کردهاند. با این حال، چندین شرکت از جمله «شارپلینک گیمینگ» و «بیت دیجیتال» همچنان در حال افزودن اتریوم به خزانه خود هستند که نشانهای از تداوم اعتماد نهادی به این دارایی دیجیتال است.
دلایل رکود «ریپل» از زبان تحلیلگر بازار
از طرفی رشد قیمت ریپل پس از جهش قدرتمند نوامبر۲۰۲۴ متوقف و در ماههای اخیر وارد روندی خنثی شده است. بهگفته خوزه لوییس کاوا، تحلیلگر، دلیل اصلی این رکود، «کنترل متمرکز» بر عرضه و ساختار مدیریتی توکن است. برخلاف بیتکوین یا اتریوم، ریپل بهصورت کامل از پیش استخراج شده و شرکت ریپل هنوز حدود ۴۲درصد از کل عرضه آن را در اختیار دارد؛ رقمیکه به این شرکت قدرتی چشمگیر برای کنترل جریان عرضه میدهد.
بخشی از این توکنها در حسابهای امانی قرار دارند و ماهانه آزاد میشوند که بهگفته کاوا، تاثیر مستقیمی بر رفتار قیمت دارد. در کنار این موضوع، نبود تقاضای نهادی گسترده برای ریپل نیز بر رکود قیمت افزوده است. با وجود هدفگذاری ریپل برای تسهیل پرداختهای فرامرزی، هنوز شواهد شفافی از استفاده فعال بانکها از این توکن وجود ندارد. کاوا همچنین به موضوع «دفترکل خصوصی» ریپل برای بانکهای مرکزی اشاره کرده؛ ساختاری که باعث شده شفافیت شبکه و انگیزه استفاده از دفترکل عمومی ریپل زیر سوال برود. این تحلیلگر در نهایت هشدار میدهد: «تا زمانی که ساختار مدیریتی ریپل تغییر نکند یا موج جدیدی از پذیرش شکل نگیرد، حرکت صعودی جدی برای این رمزارز بعید بهنظر میرسد.»