رییس‌جمهوری قانون الزام دولت به تعلیق همکاری با آژانس را برای اجرا ابلاغ کرد؛

استفاده اروپا از کارت پکن برای اقناع تهران

گروه سیاسی
کدخبر: 543343
مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور، قانون الزام دولت به تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را برای اجرا به سازمان انرژی اتمی، شورای عالی امنیت ملی و وزارت امور خارجه ابلاغ کرد.
استفاده اروپا از کارت پکن برای اقناع تهران

جهان‌صنعت- رییس‌جمهور قانون الزام دولت به تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را برای اجرا به سازمان انرژی اتمی، شورای‌عالی امنیت ملی و وزارت امور خارجه ابلاغ کرد. قانون «الزام دولت به تعلیق همکاری با سازمان (آژانس) انرژی هسته‌ای (اتمی)» در حالی در جریان نشست علنی روز چهارم تیرماه ۱۴۰۴ مجلس به تصویب نمایندگان مجلس رسید که ساعاتی بعد در همان روز، ۶ فقیه و ۶ حقوقدان شورای نگهبان نیز با اعلام اینکه مفاد این طرح مصوب مجلس هیچ مغایرتی با شرع و قانون اساسی ندارد، این مصوبه را تایید کردند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن، این مصوبه در نامه‌ای با امضای محمدباقر قالیباف، رییس مجلس در اختیار مسعود پزشکیان، رییس‌جمهوری قرار گیرد. این در حالی بود که روز گذشته رییس‌جمهوری نیز در اجرای اصل ۱۲۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، این قانون را برای اجرا به سازمان انرژی اتمی، شورای‌عالی امنیت ملی و وزارت امور خارجه ابلاغ کرد.

با این همه اما چه پیش از ابلاغ این قانون با امضای رییس‌جمهوری و چه پیش از آن، شاهد تحرکات گسترده طرف‌های گوناگون توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ و برخی از دیگر کشورهای جهان برای جلوگیری از ابلاغ این قانون بودیم. چنانکه همین دیروز دولت آلمان تصمیم ایران برای به تعلیق درآوردن همکاری خود با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درپی بی‌عملی این نهاد در حفاظت از تاسیسات اتمی ایران در برابر حملات متجاوزانه رژیم صهیونیستی و آمریکا را دربر دارنده «پیامی فاجعه‌بار» دانست. آنطور که مارتین گیس، سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان در اظهارنظری در این رابطه گفته، «تصمیم ایران برای تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی «پیام فاجعه‌باری» ارسال می‌کند.» این دیپلمات ارشد آلمانی که پس از ابلاغ رسمی قانون تعلیق همکاری با امضای مسعود پزشکیان، رییس‌جمهور ایران در جمع خبرنگاران حاضر شد تا در این رابطه اعلام موضع کند، در بخشی از سخنانش گفته است: «همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای رسیدن به راهکاری دیپلماتیک ضرورت دارد.»

همزمان با این تحولات رویترز نیز خبر داد که اتحادیه اروپا به‌دنبال فشار بر چین برای رسیدن به توافق مدنظر خود با ایران است. این رسانه انگلیسی نوشته مقام‌های ارشد اتحادیه اروپا قرار است در دیدار خود با وزیر امور خارجه چین درخواست کنند که از نفوذ خود به‌عنوان اصلی‌ترین مشتری نفت ایران برای ترغیب مقام‌های جمهوری اسلامی به انجام توافقی در زمینه محدودسازی دائمی برنامه هسته‌ای خود استفاده کند. خبرگزاری رویترز گزارش داد: «اتحادیه اروپا در پی حملات رژیم صهیونیستی به ایران به دنبال توافقی است که تهران با اعمال محدودیت‌های دائمی بر برنامه هسته‌ای خود در ازای لغو تحریم‌های بین‌المللی علیه آن موافقت کند.»

بنابر گزارش منابع گوناگون خبری، وانگ یی، وزیر امور خارجه چین قرار بود شامگاه چهارشنبه در بروکسل با کایا کالاس، مسوول سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا و آنتونیو کاستا، رییس شورای اروپا دیدار کند. این در حالی است که یک مقام ارشد اتحادیه اروپا با اشاره به اهمیت این دیدار، گفته که بخشی از گفت‌وگوهای کالاس و وانگ درباره وضعیت غرب آسیا خواهد بود. به گفته این مقام اروپایی، چین «ارتباط منحصربه‌فردی» با ایران دارد که باید از آن استفاده کند و از تهران بخواهد که به دنبال تولید تسلیحات اتمی نباشد و تنش‌ها را کاهش دهد.

اما در خبری دیگر در این رابطه سخنگوی وزارت امور خارجه چین با گفتن اینکه «پکن مایل است شاهد آتش‌بس پایدار میان رژیم صهیونیستی و ایران باشد»، خواستار همکاری برای حل‌وفصل سیاسی مساله هسته‌ای ایران شده است. آن‌طور که خبرگزاری آناتولی در این رابطه گزارش داد، این اظهارات از سوی پکن در پی این مطرح شد که مسعود پزشکیان رییس‌جمهور ایران پایان همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را طبق مصوبه مجلس اعلام کرد.

شایان ذکر است، دیروز اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امورخارجه ایران نیز در گفت‌وگویی در این رابطه گفته است: «ما با هیچ‌کسی در سازمان‌های بین‌المللی، شامل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دشمنی نداریم اما نکته این است که ما خشمگین و عصبانی هستیم. مردم ما واقعا از موضع آژانس اتمی به خشم آمده‌اند و از آن ناراحت هستند.» بقایی که با رسانه «ویوری» که توسط «هندوستان تایمز» منتشر شده، گفت‌وگو می‌کرد، در بخشی از سخنانش یادآور شد: «قطعنامه ضدایرانی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی زیربنای حملات رژیم صهیونیستی به ایران و تاسیسات هسته‌ای را ایجاد کرد. ما به‌طور همزمان نسبت به نقش مدیرکل آژانس اتمی در انشار جدیدترین گزارش خود درباره برنامه هسته‌ای ایران انتقاد جدی داریم.»

وب گردی