شروع گفتمان ملی

گروه بازرگانی و کشاورزی
کدخبر: 543305
رییس کمیسیون صنایع غذایی اتاق ایران، بر لزوم تقویت تولید پایدار و به‌روزرسانی زیرساخت‌های صنعتی برای مقابله با بحران‌ها تأکید کرد.
شروع گفتمان ملی

جهان صنعت– محسن امینی، رییس کمیسیون صنایع غذایی اتاق ایران در یادداشتی با عنوان «مقدمه‌ای بر راهبردهای گفتمان اقتصاد ملی در پساجنگ»، تاکید کرد که صنعت غذا همواره باید خود را برای مقابله با بحران‌هایی شدیدتر، آماده‌تر کند.

به گزارش روابط‌عمومی اتاق ایران این یادداشت به این شرح است: جنگ تحمیلی اخیر نشان داد همان‌گونه‌که توان نظامی در دفاع از سرزمین و پایداری صلح مهم و دارای نقشی حیاتی است، توان اقتصادی بر پایه تولید پایدار می‌تواند دوشادوش قدرت تدافعی- نظامی، شاکله اجتماعی و امنیت داخلی را تضمین کند.

در روزهایی که گذشت، توان تولید و صنعت به‌ویژه در صنایع غذایی و تبدیلی کشاورزی، ظرفیت خود را به‌خوبی نشان دادند. پشتوانه تولیدی فعالان صنعت در کنار به‌کارگیری مطلوب از شبکه‌های توزیع داخلی توانست بدون هیچ‌گونه کمی و کاستی، دسترسی عموم را به ارزاق عمومی و نیازهای پایه تدوام بخشد.

به بیانی دیگر، فعالان صنعت به بهترین شیوه ممکن، پشت جبهه دفاعی را مدیریت کردند. این توفیق بدان معناست که نظام تولید هم توانست موفق از این آزمون بیرون بیاید.

خبرگان اقتصاد بر این باورند که بنیان پایداری اقتصادی بر تولید پایدار و مدیریت مطلوب در زنجیره تامین آن است. ده‌ها مشکل و مانع پیش‌روی صنعت قرار دارد. از کمبود نقدینگی گرفته تا محدودیت‌های قانونی، از موازی‌کاری‌های دولتی که به‌واسطه بزرگ بودن بدنه دولت بوده تا نظام یارانه‌ای نامتقارن که بستر را برای ایجاد و رونق رانت فراهم می‌کند. از تحریم‌های بیرونی گرفته تا تحریم‌های نامعقول داخلی که هزاران گره کور را بر بال پرواز همای صنعت ایران زده است.

جنگی تحمیلی با موفقیت ایران به اتمام رسید. امروز دیگر صرفا سخن گفتن از مشکلات کفایت نمی‌کند و مرد عمل باید به میدان بیاید. گفتمان می‌خواهد اما با رویکردی کاملا عملگرا… به اندازه کافی گفته‌ایم، شنیده‌ایم، جلسه گذاشته‌ایم، همایش برگزار کرده‌ایم، پروتکل و ضوابط تنظیم کرده‌ایم… امروز زمان، زمان اجراست. اجرایی شجاعانه، قاطع و سریع؛ حتی اگر کمی دردناک باشد.

برای اینکه صنعت همواره خود را برای مقابله با بحران‌هایی شدیدتر آماده‌تر کند، نیاز دارد تا زیرساخت‌های فنی و تجهیزات خود را به‌روزرسانی کرده و ظرفیت تولید خود را ارتقا دهد. نیاز دارد تا از بوروکراسی‌های غیرضروری و تمامی ضوابط و مقرراتی که موانع را پیش‌روی صنعت قرار می‌دهند، رهایی باید.

در این میان نیز باید بتواند جریان نقدینگی خود را در شرایطی سهل داشته باشد. لذا لازم است کمبود سرمایه در گردش و سرمایه ثابت برای بازسازی ناوگان و تجهیزات تامین شود. این‌گونه قادر خواهد بود همچون چرخ سوم امنیت کشور و در کنار قدرت نظامی و قدرت دیپلماسی، در بهترین و بالاترین سطح ماموریت خود را به انجام رساند.

درمان بنیادین اقتصاد که مستلزم تقویت نهاد صنعت است در چند نسخه خلاصه خواهد شد:

اول آنکه باید قوای سه‌گانه عمیقا بپذیرند که بوروکراسی حاکم بر آنها، به نحوی بسیار پیچیده و بعضا غیرضروری، دست و پای فعالان بخش صنعت را به هم گره زده و همچنین در بسیاری از جهات خود رقبایی سرسخت برای بخش‌خصوصی شده و مانع از ایجاد محیط رقابتی سالم و هم‌افزا شده‌اند.

دوم بدیهی است که سرمایه کشور باید صرف تقویت زیرساخت‌های تولید شوند. اعمال یارانه در جایی که ارزش‌افزوده ایجاد نمی‌کند، حتما با رانت و فساد مواجه خواهد شد. در گفتمان ملی باید این محور مدنظر قرار گیرد و نظام توزیع یارانه مجدد مورد بازنگری واقع شود.

سومین محور در گفتمان ملی، آن است که بتوان بستر توسعه سرمایه‌گذاری بخش‌خصوصی، به شکلی تسهیل شود که هم تعدد و کمیت افزایش یافته و هم در ایجاد شرایط رقابتی سالم، امکان رشد و توسعه آنان به دور از رانت و انحصارگری فراهم شود. امروز، روز شروع گفتمان ملی است، مشروط به آنکه از تعلقات گروهی، تعصبات نامعقول و رانت‌جویی به دور باشد.

منبع: اتاق ایران آنلاین

وب گردی