جنگ میشود یا صلح؟
یکم– آتشبس در جنگ ۱۲روزه چگونه پدیدار شد؟ مقامهای سیاسی جمهوری اسلامی و نیز هواداران هسته سخت قدرت باور دارند که رژیم صهیونیستی و آمریکا در برابر جمهوری اسلامی ایران کم آوردند و با التماس خواستار آتشبس شدند. ارزیابیها از این تحلیل چیست؟ واقعیت این است که نمیتوان همه این روایت را درست و کامل دانست و باید راه باز گذاشته شود که همه ارزیابیهای کارشناسانه در اینباره داوری دقیقتری کنند.
دوم– حالا فرض کنیم که روایت یادشده درست و سرراست بوده است. شهروندان این روزها میپرسند ادامه وضعیت چیست؟ در حقیقت پرسش مردم این است که در روزها و هفتههای آینده باید چشم به راه جنگ باشند یا چشم به راه صلح؟ این یک پرسش اساسی بوده و پاسخ دادن به آن نیازمند بررسی خواستهها و دیدگاههای گوناگون در داخل و خارج است. این پرسشی است که نهتنها ایرانیان درون سرزمین از یکدیگر میپرسند بلکه مردم کشورهای همسایه و حتی دورتر از ایران نیز دارند.
سوم– آیا باید مردم منتظر بیرون از کشور باشند تا جواب بگیرند یا میشود امیدوار بود رییسجمهور ایران بتواند بیاید با مردم روراست و درست و با نگهداری از اطلاعات بسیار مهم توضیح دهد.
چهارم– اگر مقامهای سیاسی ایران نتوانند یا نخواهند به ایرانیان در اینباره توضیح دهند چه پیامدهایی دارد؟ نخستین پیامد این است که ایرانیان ناچار میشوند به رسانههای خارج از ایران و نیز به سخنان مقامهای دیگر کشورها و کارشناسان خارج از ایران مراجعه کنند.
پنجم– در این صورت چه خواهد شد؟ اگر رسانهها و مقامهای سیاسی در درون سرزمین اعتماد مردم را به همین میزانی که وجود دارد از دست بدهند البته با سکوت و خودداری از اطلاعرسانی احتمال آن بیشتر میشود سراسیمگی و آشفتگی در رفتار و گفتار مردم افزونتر از این میشود. مردم میخواهند صلح شود.