چرا انرژیهای تجدیدپذیر در ایران رونق نگرفت

جهان صنعت– با وجود آنکه سالهاست ناترازی برق به مسوولان گوشزد میشد اما اقدامی در راستای توسعه تجدیدپذیرها صورت نمیگرفت و طی سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است.
ایران به عنوان یکی از کشورهای غنی از نظر منابع انرژی، با بهرهبرداری از منابع سوخت فسیلی، به طور سنتی وابسته به نفت و گاز بوده است اما با توجه به چالشهای زیستمحیطی ناشی از تغییرات اقلیمی، آلودگی هوا و نیاز به تنوعبخشی در منابع انرژی، توجه به انرژیهای تجدیدپذیر در سالهای اخیر افزایش یافته است.
ایران دارای پتانسیلهای عظیمی در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر از جمله انرژی خورشیدی، بادی، آبی و زمینگرمایی است. به ویژه موقعیت جغرافیایی ایران و تابش گسترده نور خورشید، این کشور را به یک قطب بالقوه برای انرژی خورشیدی تبدیل کرده اما متاسفانه مورد بیمهری قرار گرفته است و تنها یک نیروگاه زمینگرمایی در کشور ما وجود دارد.
باید در نظر داشت که تقریبا یکسوم روزهای سال در کشور ما آفتابی است بنابراین شرایط بالقوهای برای استفاده از انرژی خورشیدی وجود دارد و به همین دلیل است که پروژههای متعدد در زمینه ایستگاههای خورشیدی در نقاط مختلف کشور در حال اجراست که میتواند به تامین بخشی از نیاز انرژی کشور کمک کند.
در کنار انرژی خورشیدی ایران پتانسیل بالایی در زمینه توسعه نیروگاههای بادی دارد چراکه بادهای قوی در مناطقی نظیر کنگان و سیستانوبلوچستان وجود دارد و میتوان از این ظرفیت به صورت مضاعف بهره برد زیرا در حال حاضر نزدیک به ۷۰۰مگاوات نیروگاه بادی در کشور وجود دارد که به دلایل نیاز به سرمایهگذاریهای کلان و مواردی از این دست مورد بیمهری قرار گرفته است.
باید در نظر داشت با وجود آنکه کشور ما سدها و منابع آبی متعددی دارد و انرژی آبی نیز یکی از منابع مهم تولید برق در ایران است، با این حال مشکلاتی نظیر خشکسالیهای اخیر و تغییرات آب و هوایی بر این بخش تاثیر گذاشته است.
با وجود پتانسیلهای عظیم، ایران با چالشهای متعددی در توسعه انرژیهای تجدیدپذیر روبهرو است. عدم سرمایهگذاری کافی، بوروکراسیهای اداری، کمبود فناوریهای پیشرفته و مشکلات مالی از جمله موانع اصلی به شمار میروند که این موارد باعث وابستگی بیشتر به سوختهای فسیلی شده است.
منبع: مهر