برای ثبت جهانی گلیم هرسین چه باید کرد؟

جهان صنعت– رییس مجمع هنرمندان صنایعدستی کرمانشاه با بیان اینکه از چند سال قبل پیگیریهایی برای ثبت جهانی گلیم هرسین انجام شده است، گفت: برای اینکه در این مسیر گام برداریم باید برخی اقدامات در دستور کار قرار گیرد.
فیروز ناصری با اشاره به اقداماتی که طی سالهای گذشته برای معرفی گلیم هرسین شده، اظهار کرد: گلیم هرسین حدود ۶۰۰۰سال قدمت دارد و هنر گلیم بافی نسل به نسل و سینه به سینه از گذشتگان به ما به ارث رسیده، برای همین است که هرسین شهر ملی گلیم ایران شده است.
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته تمام موتیفها، نگارهها، رنگ، تاکتیک و تکنیک گلیم هرسین در جغرافیای ملی به ثبت رسیده، تصریح کرد: نشان جغرافیایی آن به شکل بینالمللی به اسم هرسین ثبت شده است.
رییس مجمع هنرمندان صنایعدستی کرمانشاه با بیان اینکه گلیم هرسین قابلیتهای لازم را برای ثبت جهانی شدن دارد، گفت: ثبات رنگ، مواد اولیه بومی، دو رو بودن، ماندگاری بالا و کیفیت مطلوب از شاخصهای مهم گلیم هرسین است که آن را از سایر دستبافتهها متمایز میکند.
وی با اشاره به اینکه از چند سال قبل پیگیریهایی برای ثبت جهانی گلیم هرسین انجام شده اما متاسفانه هنوز به نتیجه نرسیده است، اظهار کرد: برای اینکه بتوانیم گلیم هرسین را ثبت جهانی کنیم باید برخی اقدامات اجرایی شود که از جمله آنها ایجاد کارگاهها و فروشگاههای فعال و اجرایی شدن استانداردسازی محصول است.
ناصری اضافه کرد: مهمترین اقدام برای ثبت جهانی گلیم هرسین، اجرایی شدن استانداردسازی این محصول است. طی سالهای گذشته استانداردهای آن تدوین شده اما هنوز به مرحله اجرایی در نیامده که مسوولان میراث فرهنگی باید این اقدام را انجام دهند.
وی تاکید کرد: از طرفی در حال حاضر تعداد کارگاههای گلیم بافی در هرسین تنها حدود چهار کارگاه است در حالی که طبق آمارهای میراث فرهنگی استان حدود ۵۰۰۰ هنرمند گلیم در سطح شهرستان داریم بنابراین تعداد کارگاهها باید افزایش پیدا کند.
رییس مجمع هنرمندان صنایعدستی استان تصریح کرد: از طرفی اگر وارد شهر هرسین شوید، نمیتوانید یک فروشگاه را پیدا کنید که صرفا در حوزه فروش گلیم فعالیت کند که این یک ضعف محسوب میشود و باید فروشگاههای اختصاصی گلیم در این شهر راهاندازی شود.
وی با تاکید بر اینکه گلیم هرسین باید احیا و ارتقا پیدا کند، اظهار کرد: امروزه با تغییراتی که در سبک زندگی مردم رخ داده، دیگر کمتر کسی یک گلیم ۴متری را به عنوان زیرانداز مورد استفاده قرار میدهد بنابراین اگر میخواهیم گلیم کماکان حیات خود را ادامه دهد باید ارتقا پیدا کند و کاربریهای آن متناسب با زندگی مردم امروزی باشد.
منبع: ایسنا