قمار بزرگ نتانیاهو

جهان صنعت – مجله انگلیسی اکونومیست با تاکید بر اینکه دانش هستهای ایران غیرقابل نابودی است، خاطرنشان کرد که رژیم صهیونیستی با حمله به ایران دست به یک قمار بزرگ با نتایجی زیانبار برای اسرائیل و آمریکا زده است که حتی میتواند تهدیدی برای موجودیت خود آن باشد.
اکونومیست با اشاره به تجاوزگری جدید رژیم صهیونیستی علیه ایران نوشت: درست است که «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل، ایران را یک تهدید برای خود در منطقه میداند و در این مسیر از حمایت «دونالد ترامپ» رییسجمهور آمریکا هم برخوردار است اما این حمله طیف وسیعی از نتایج گیجکننده را نیز بههمراه خواهد داشت، از جمله پیامدهایی که برای اسرائیل و آمریکا بد هستند.
نشریه چاپ لندن ادامه داد: نتانیاهو میگوید که برای متوقف کردن برنامه هستهای ایران که از هر زمان دیگری به تسلیحاتی شدن نزدیک است، دست به این حمله زده اما حمله روز جمعه یک قمار بزرگ نیز هست. اول اینکه، فوریت آن ممکن است به آن اندازه که اسرائیل میگوید، بزرگ نباشد. «تولسی گابارد» رییس اطلاعات آمریکا در ماه مارس تایید کرد که ایران در حال حاضر بهدنبال تولید سلاح هستهای نیست.
حتی پس از این حملات، ترامپ همچنان معتقد بود که امکان مذاکره وجود دارد و از ایران خواست که به میز مذاکره بازگردد. در صورت موافقت ایران که یک احتمال بعید است، این امر میتواند به منبع اصطکاک بین آمریکا و اسرائیل تبدیل شود.
این حمله همچنین بهدلیل پیامدهای بالقوه منطقهای و جهانیاش، یک قمار است. ایران همچنان میتواند آسیب زیادی وارد کند. در ۱۳ژوئن، ایران بیش از ۱۰۰پهپاد را علیه اسرائیل شلیک کرد. ایران میتواند به کشورهای حاشیه خلیجفارس که متحد آمریکا یا میزبان پایگاههای آمریکایی هستند، حمله کند. ایران همچنان میتواند از ارتش یمن کمک بگیرد و همچنین میتواند علیه منافع اسرائیل یا یهودیان در سراسر جهان دست به اقدام بزند. اگر این درگیری به یک جنگ منطقهای تبدیل شود، میتواند پیامدهایی برای ثبات و بهعلاوه از طریق قیمت نفت برای بقیه جهان داشته باشد.
به نوشته اکونومیست، علاوهبراین، ناامن شدن ایران میتواند برای منطقه پیامدهایی بههمراه داشته باشد. به گزارش ایسنا، این نشریه متذکر شد: اما دلیل اصلی این که حمله یک قمار است، این است که ممکن است کارساز نباشد. اسرائیل دو بار پیش از این، در عراق در سال۱۹۸۱ و در سوریه در سال۲۰۰۷ به برنامههای هستهای این کشورها حمله کرد و با موفقیت آنها را متوقف کرد. تلاشهای ایران بسیار پیشرفتهتر و پراکندهتر از گذشته است. تاسیسات آن در فردو، در استان قم، به شکلی امن در زیر کوه پنهان شده است. این امر، آن را فراتر از دسترس مهمات اسرائیل قرار میدهد و اسرائیل برای از کار انداختن آن به نیروهای زمینی یا کمک آمریکا نیاز خواهد داشت. حتی اگر زیرساختهای فیزیکی نابود شوند، ایران ذخایر اورانیوم خود را دارد. در چند دهه گذشته، این کشور بر فرآیند غنیسازی تسلط یافته است. دانش فنی آن، فراتر از دسترس حتی بمبهای آمریکایی است. اگر برنامه ایران دوباره از سر گرفته شود، ممکن است شدیدتر و تهدیدآمیزتر از همیشه بازگردد بنابراین چشمانداز این است که ظرف چند سال، اسرائیل و احتمالا آمریکا مجبور خواهند شد این کار را دوباره تکرار کنند و هر بار سختتر از دفعه قبل خواهد بود. حتی در جهانی که قوانین قدیمی در حال فروپاشی هستند، الگوی بیپایان بمباران منظم یک کشور مستقل، هزینه دیپلماتیک و سیاسی سنگینی را بههمراه خواهد داشت. در نهایت، حملات مکرر میتواند صبر آمریکا را لبریز کند و افکار عمومی آنجا را برانگیزد و در درازمدت به اتحاد با آمریکا که اسرائیل به آن وابسته است، آسیب برساند.
نتانیاهو استدلال خواهد کرد که هیچیک از این دلایل، مهمتر از بقای اسرائیل نیست و او بهسادگی نمیتواند اجازه دهد که مذاکرات با ایران ادامه یابد. این، یک جهانبینی همه یا هیچ است که اسرائیل را به جنگ در غزه، لبنان و اکنون ایران سوق داده است.
اکونومیست در پایان تصریح کرد: در چنین شرایطی اسرائیل باید با تناقضی که نتانیاهو ایجاد میکند، کنار بیاید. زمانی که کشورهای حوزه خلیجفارس چشمانداز جدیدی از جهان عرب ارائه میدهند که براساس همزیستی با اسرائیل و از طریق توسعه اقتصادی بنا شده است، اشتیاق او برای توسل به درگیری، برنامههای آنها را غیرممکن میکند. او اکنون، خطر گرفتار کردن خاورمیانه در چرخهای از تخریب خشونتآمیز و بیثباتی را به جان میخرد. این امر بهنوبه خود، تهدیدی برای موجودیت اسرائیل نیز محسوب میشود.