بازگشت بیت کوین به اوج

احسان کاظمی– قیمت بیتکوین با عبور از سطح ۱۱۱هزار دلار بار دیگر به صدر اخبار بازگشته اما این بار، نیروی محرک اصلی این صعود ایالاتمتحده بوده است. دادهها نشان میدهد که نهادهای آمریکایی ازجمله بانکها، صرافیها و صندوقهای سرمایهگذاری اکنون بیش از هر کشور دیگری بیتکوین دارند. این شرایط موجب شکلگیری الگوی تکنیکال تقاطع طلایی در نسبت ذخایر ایالات متحده به باقی دنیا شده که اغلب نویدبخش ادامه روند صعودی است. برخی کارشناسان این سیگنال را همان نشانهای میدانند که سال گذشته روند صعودی بیتکوین را رقم زد و حالا دوباره در حال تکرار است. علاقهمندتر شدن شرکتها مانند استراتژی و تسلا همراه با تحرکات مثبت در سیاستگذاریهای رمزارزی در آمریکا، شرایط را برای صعود اخیر مهیا کرده است. در همین حال، میزان بیتکوین در اختیار آمریکا به بیش از ۲۰۷۰۰۰ واحد، معادل ۲۳میلیارد دلار رسیده و صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) بیتکوین نیز جان تازهای گرفتهاند. تنها در روز پنجشنبه، صندوقهای ETF بیتکوین شاهد ورود ۹۳۴میلیون دلار سرمایه جدید بودند که ۸۷۷میلیون دلار آن به صندوق بلکراک (IBIT) اختصاص داشت که یکی از بزرگترین روزهای جذب سرمایه از زمان راهاندازی آن در اوایل ۲۰۲۴ بوده است. از سوی دیگر، چین همچنان با در اختیار داشتن حدود ۱۹۴۰۰۰بیتکوین، یکی از بزرگترین دارندگان و استخراجکنندگان باقی مانده است؛ هرچند فعالیتهای آن اغلب در کانالهای غیرشفاف انجام میشود. به گفته کارشناسان، اقدامات چین در پشت پرده تاثیر چندانی بر بازار نخواهد داشت. تحلیلگران بر این باورند که رقابت آمریکا و چین بر سر سلطه بر بیتکوین وارد فاز تازهای شده و نتیجه این نبرد، مسیر آینده بازار ارزهای دیجیتال را رقم خواهد زد.
با رسیدن قیمت بیتکوین به رکورد تاریخی جدید ۱۱۱۹۴۸دلار، بازار رمزارزها بار دیگر صحنهای از رشد همزمان و پرقدرت را تجربه کرد؛ رشدی که نهتنها بیتکوین، بلکه بازار آلتکوینها را نیز همراه خود بالا کشید و سرمایهگذاران را در سرخوشی و حال خوب قرار داد. طبق دادههای کوینگلس، میزان بهره باز برای آپشنهای بیتکوین اکنون از ۸/۴۵میلیارد دلار فراتر رفته و حدود ۸۴درصد از کل بازار مشتقات را به خود اختصاص داده است. همین رقم برای اتریوم نیز از ۸میلیارد دلار عبور کرده و مجموع بهره باز بازار آپشنهای بیتکوین و اتریوم را به رکورد ۸/۵۳میلیارد دلار رسانده است. به گفته جفری کندریک، رییس تحقیقات داراییهای دیجیتال در بانک استاندارد چارترد، تمام محرکهای پیشبینی شده برای رشد بیتکوین همزمان شدهاند. او در گزارشی تاکید کرد که روند جذب سرمایه توسط صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) بیتکوین با قدرت ادامه دارد. با این حال، برخی تحلیلگران نسبت به ریسکهای احتمالی هشدار دادهاند. دکتر کریل کرتوف از کوین پنل خاطرنشان کرده که ترکیب بهره باز بالا و نقدینگی پایین میتواند شرایطی شکننده به وجود آورد، به طوری که یک خبر کلان یا اظهارنظر نظارتی میتواند بازار را به شدت تکان دهد. با وجود این هشدارها، فضای کلی بازار همچنان گاوی است. برخی تحلیلگران معتقدند که با توجه به سیاستهای مطلوبتر آمریکا و ورود بیشتر سرمایهگذاران نهادی از طریق ETFها و بازار اسپات، روند صعودی قیمت بیتکوین در ماههای آینده ادامهدار خواهد بود.
ورود «اولانچ» به مستطیل سبز
از طرفی فدراسیون بینالمللی فوتبال (فیفا) به تازگی اعلام کرده که برای پروژه بلاکچین جدید خود، شبکه اولانچ را انتخاب کرده است. این پروژه که با نام بلاکچین فیفا (FIFA Blockchain) شناخته میشود، یک شبکه لایه اول است که به منظور ارائه کلکسیونهای دیجیتال و ارتقای تجربه هواداران در سطح جهانی طراحی شده است. هدف اصلی فیفا از این اقدام، بهبود عملیات، بهینهسازی تجربه کاربران و ارائه محصولات دیجیتال قابل اعتماد و تعاملپذیر به میلیاردها هوادار فوتبال است. در همین راستا، فناوری بلاکچین به فیفا امکان میدهد مالکیت دیجیتال قابل تایید و ارتباط مستقیم میان دارندگان و مخاطبان فراهم شود. در این میان، شبکه اولانچ به خاطر ساختار منحصربهفرد خود انتخاب شده که امکان ایجاد شبکههای مستقل با توان عملیاتی بالا، تاخیر کم و کنترل کامل مدیریتی را فراهم میکند. این شبکهها کاملا با اکوسیستم اولانچ و استاندارد ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگار هستند.
«فارتکوین» آماده رسیدن به ۳ دلار؟
در حالی که بازار ارزهای دیجیتال همچنان با نوسانات بالا دست و پنجه نرم میکند، فارتکوین بار دیگر در کانون توجه قرار گرفته، آن هم به خاطر شکلگیری یک الگوی کلاسیک انباشت عمودی که معمولا پیشدرآمدی برای یک رشد قوی به شمار میرود. قیمت فارتکوین در زمان نگارش این گزارش حدود ۵۴/۱دلار بوده و طی یک روز گذشته بیش از ۱۰درصد رشد کرده است. این روند صعودی از اواخر مارس آغاز شده و تاکنون با تقاضای پایدار و حجم معاملاتی قابل توجهی همراه بوده که نشان میدهد رشد فارتکوین ناشی از هیجان نیست. براساس گزارشها، حجم معاملات مشتقه فارتکوین به بیش از ۴/۲میلیارد دلار رسیده و میزان بهره باز نیز ۱۸درصد رشد کرده و به محدوده ۷۰۰میلیون دلار وارد شده است. این موضوع نشاندهنده ورود سرمایههای جدید و شکلگیری حس و حال صعودی قوی در میان معاملهگران حرفهای است. از نظر تکنیکال، فارتکوین توانسته در سطوح قیمتی ۵۵/۰، ۹/۰ و ۲/۱دلار حجم معاملاتی سنگینی را جذب کند که اکنون به عنوان حمایت قدرتمند شناخته میشوند. تحلیلگران معتقدند که در صورت عبور فارتکوین از ناحیه فیبوناچی ۹۹/۱ تا ۲۱/۲دلار، راه برای رسیدن به ۳دلار بسیار هموار خواهد شد. نکته قابل توجه اینجاست که فارتکوین هنوز در صرافیهای بزرگ مانند بایننس، کوینبیس و رابینهود لیست نشده است. کارشناسان بر این باورند که لیست شدن در این پلتفرمها میتواند همان جرقهای باشد که قیمت را تا ۳دلار یا حتی فراتر از آن هدایت کند. در نهایت عملکرد چشمگیر سولانا با رشد ماهانه بیش از ۶۵درصد، فضای مساعدی برای ادامه رشد میمکوینهایی چون فارتکوین فراهم کرده است. اگر شرایط به همین شکل ادامه یابد، فارتکوین با تکیه بر همبستگی تاریخی خود با سولانا، میتواند یکی از بزرگترین رالیهای خود را تجربه کند.
«بیتکوین» در کدام کشورها قانونی است؟
دادههای جدید نشان میدهد با وجود افزایش محبوبیت و صعود قیمت بیتکوین و سایر رمزارزها، اکثر کشورها در ایجاد چارچوبهای نظارتی جامع برای این داراییها عقب ماندهاند. نتایج تحقیق اندیشکده «شورای آتلانتیک» در واشنگتن نشان داد که ۴۵کشور از ۷۵کشور مورد بررسی، از جمله بسیاری از کشورهای گروه۲۰، رمزارزها را به درجات مختلف قانونی کردند و ۲۰کشور ممنوعیتهای جزئی و ۱۰کشور ممنوعیتهای کامل اعمال کردهاند. در میان اقتصادهای گروه۲۰، رمزارزها در ۱۲کشور که حدود ۵۷درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) جهان را تشکیل میدهند، قانونی محسوب میشوند و اکنون تمام کشورهای عضو گروه۲۰ در حال بررسی اجرای مقررات مربوط به رمزارزها هستند. اقتصادهای در حال توسعه و توسعه یافته در اجرای مقررات جامع عقب ماندهاند و طبق گزارش «شورای آتلانتیک»، فقط ۲۷کشور ازجمله منطقه ویژه هنگکنگ (SAR)، مقررات مربوط به مالیات، مبارزه با پولشویی، مبارزه با تامین مالی تروریسم، حمایت از مصرفکننده و صدور مجوز را اجرا کردهاند. بریتانیا، مجارستان، دانمارک، امارات عربی متحده، ژاپن، فیلیپین، مالت، استرالیا، شیلی، قزاقستان، صربستان، رومانی، هلند، سنگاپور، آمریکا، ایرلند، فرانسه، نیجریه، سوییس، آفریقای جنوبی، آرژانتین، کرهجنوبی، برزیل، ایتالیا، چک، تایلند و کانادا، این ۲۷کشور را تشکیل میدهند و فقط شش کشور در حال توسعه مجموعه کاملی از مقررات را تصویب کردهاند. آمریکا با وجود بحثهای مداوم در مورد تنظیم مقررات رمزارزها، همچنان تنها اقتصاد توسعهیافته در بین ۱۰اقتصاد برتر برای پذیرش رمزارزهاست. دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا پس از پیروزی در دوره دوم ریاستجمهوری خود، دستورات اجرایی صادر کرد که راه را برای پذیرش رمزارزها هموار کرد. انتظار میرود دومین تاکید دولت ترامپ بر نوآوری و مقررات فینتک، حجم معاملات رمزارزها را افزایش دهد و در عین حال بر پذیرش چارچوبهای نظارتی در سراسر جهان تاثیر بگذارد. سنای آمریکا در حال آمادهسازی برای وضع قانون استیبلکوین با پشتوانه دلار است زیرا مقررات استیبلکوین در اتحادیه اروپا و ژاپن لازمالاجرا شدند. بریتانیا نیز در حال بحث در مورد پیشنهادهای نظارتی است و برخی بازارهای نوظهور مانند برزیل و منطقه ویژه هنگکنگ، در حال تدوین مقررات خود برای استیبلکوین هستند.
طبق گزارش «شورای آتلانتیک»، ممنوعیتهای رمزارزها حتی در کشورهایی که محدودیتهای جزئی یا کلی بر رمزارزها دارند، بیاثر است. بیش از ۹۰درصد از ۷۵کشور تحت پوشش این گزارش، در حال پیگیری پروژههای ارز دیجیتال بانک مرکزی و همچنین اجرای مقررات ارزهای دیجیتال هستند. با این حال در ژانویه ترامپ دستور اجرایی امضا کرد که سازمانهای آمریکایی را از توسعه، صدور یا استفاده از ارزهای دیجیتال بانک مرکزی منع میکند.