مصدومان و معلولان حادثه بندر شهید رجایی تحت حمایت بهزیستی قرار میگیرند

جهانصنعت– رییس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به ابعاد اجتماعی و روانی حادثه بندر شهید رجایی گفت: خدمات توانبخشی در استان هرمزگان به ۱۰۰درصد خواهد رسید و تمامی مصدومان و معلولان این حادثه تحت حمایت کامل بهزیستی قرار میگیرند.
دکتر سید جواد حسینی در جلسهای که با حضور معاون اول رییسجمهور و جمعی از مسوولان کشور با موضوع بررسی ابعاد اجتماعی و اقتصادی حادثه بندر شهید رجایی بندرعباس برگزار شد، ضمن تشریح اقدامات صورتگرفته در این زمینه اظهار کرد: معمولا بحرانهای طبیعی و غیرطبیعی سه مرحله مهم دارند؛ مرحله پیشا بحران، در حین بحران و پسا بحران. طبیعی است که ابعاد مساله در مرحله پیشابحران در حال بررسی است و نتایج کارشناسی آن اعلام خواهد شد.
وی افزود: در مرحله حین بحران، این حادثه با وجود ابعاد بسیار گسترده در یکی از بزرگترین بندرهای کشور و وقوع یک انفجار مهیب که منجر به آتشسوزی شد، به واسطه انسجام مدیریتی و عملکرد بهموقع، کنترل شد. هرچند این حادثه بیش از ۵۵ فوتی و نزدیک به ۱۶۰۰ مصدوم بر جای گذاشت اما میتوان گفت که مدیریت بهموقع باعث شد تعداد فوتیها و مصدومان بیشتر نشود.
حسینی ادامه داد: تمام مصدومان در جریان درمان قرار گرفتهاند و تنها سه نفر در بیمارستان بستری هستند که از این تعداد دو نفر بهزودی ترخیص میشوند و تنها یک نفر شرایط حادتری دارد که عملیات درمانی او نیز بهزودی انجام خواهد شد.
حسینی با اشاره به اقدامات سازمان بهزیستی در مرحله پسابحران گفت: امروز که در مرحله پسابحران هستیم، اقدامات سازمان ادامه دارد. روانشناسان، مددکاران، اورژانس اجتماعی و فعالیتهای مددکاری در محیط اجتماعی بندرعباس و در میان خانوادههای مصدومان همچنان ادامه خواهد یافت.
وی افزود: با توجه به اینکه وضعیت خودکشی در شهر بندرعباس و استان هرمزگان از شرایط نرمال بالاتر است و این حادثه نیز ابعاد روانی و اجتماعی خاص خود را بهجا گذاشته، مقرر شد دو اورژانس اجتماعی جدید به مجموعه ۱۰ اورژانس اجتماعی استان اضافه شود تا خدمات در حوزه آسیبهای اجتماعی و کنترل و کاهش آنها ارتقا یابد.
رییس سازمان بهزیستی کشور تاکید کرد: تمام افرادی که در این حادثه دچار آسیب و معلولیت شدهاند تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار خواهند گرفت، همچنین افرادی که به دلیل معلولیت یا هر علت دیگری در این حادثه به وسایل کمک توانبخشی نظیر ویلچر، واکر، سمعک، تشک مواج و… نیاز داشته باشند، این نیازها توسط سازمان تامین خواهد شد.
وی ادامه داد: پرداخت کمکهزینههای تامین لوازم بهداشتی برای افراد دارای آسیب نخاعی و جسمی حرکتی بسترگرا، بهویژه کودکان زیر سه سال نیز در دستور کار قرار گرفته است.
هیچکدام اتباع نبودند
سردار محمد قنبری، رییس پلیس آگاهی فراجا در نشستی با حضور خبرنگاران در خصوص اقدامات نهاد متبوع خود در حادثه بندرعباس اظهار کرد: به محض شنیدن خبر حادثه عوامل آگاهی حضور پیدا کردند و از رییس آگاهی منطقه خواسته شد تا ارزیابی کند و اگر نیاز به کمک داشته باشد، اعلام کند.
وی افزود: در لحظات اول حجم آتش اجازه نزدیک شدن نمیداد و از حواشی کار را آغاز کردیم. همکاران با کمک هلال احمر شناسایی چهره را آغاز کرده و از طریق بیومتریک هویت اجساد را از روی مردمک چشم صورت هویت آنان را شناسایی کردند و کمکم به کانون انفجار نزدیک شدند.
رییس پلیس آگاهی فراجا عنوان کرد: چهره تعدادی غیرقابل شناسایی بود و از طریق اثر انگشت شناسایی شدند. اثر انگشت عدهای قابل احیا بود. بقیه از طریق DNA شناسایی شدند. همکاران ما در حوزه تشخیص هویت نمونهگیری کردند. از آنجا که برای هر فرد چند نمونه از بستگان لازم بود پزشکیقانونی هرمزگان بهتنهایی از پس کار برنمیآمد و از استانهای دیگر کمک گرفته شد.
وی تصریح کرد: در پایان ۱۳نفر مفقودی داشتیم که هیچ بقایایی از آنان شناسایی نشده بود. ماشینهایی در آنجا منهدم شده بودند و اجزای آنان متلاشی شده بود و از طریق ارکان ماشین اصالت ماشین قابل شناسایی نبود. یک تیم احراز صالت خودرو ۶۰۰خودرو را شناسایی و ارکان منهدم شده را بازسازی کردند و از طریق مشخصات خودرو به صاحب ماشین رسیدند و هویت ۱۳نفر ناشناسی که هویتشان از طریق DNA و… قابل اثبات نبود، از طریق مالکیت خودرو و تحقیقات میدانی احراز شد.
او ادامه داد: در مجموع ماموران آگاهی ۵۷ جسد را تحویل اولیای دم دادند. طبق آخرین آمار، هیچ مفقودی گزارش نشده است. اگر مفقودی دیگری گزارش شود همکاران ما میتوانند از طریق نمونههای آرشیو، بودن فرد را در محل حادثه بررسی کنند.
سردار قنبری بیان کرد: فرماندهی انتظامی قابلیتی در احراز هویت دارد که در حوادث حرف اول را میزند. در حادثه هواپیمای اوکراینی نیز همکاران dvi ما در محل حاضر شدند.
وی تاکید کرد: اینکه در حال حاضر ادعایی در خصوص مفقودی وجود ندارد نشاندهنده هماهنگی بین دستگاهی است. کارشناسان ما، هلال احمر، قضات دادگستری و… در یک فرآیند منسجم موضوع را پیگیری کردند تا حقی ضایع نشود. وی گفت: وقتی از طریق دوربین تطبیق چهره به کسی میرسیم نیاز به بررسی بعدی دارد. بیومتریک روشی علمی و دقیق برای تشخیص هویت است.
سردار قنبری در پاسخ به این پرسش که چرا از امکان شناسایی چهره را در شناسایی سارقان به کار نمیگیریم، بیان کرد: ما اکنون در ۹۹درصد قتلها، قاتل را پیدا کردهایم. امکانات ما در این حد است. به یک مامور ۱۰۰پرونده ارجاع میشود. امیدواریم روزی به جایی برسیم که زمان رسیدگی را کاهش دهیم. حتی اگر یک نفر از ما طلبکار باشد به او حق میدهیم زیرا مال او برده شده است. وقتی سارقان چهره خود را میپوشانند ما اقدامات دیگری را انجام میدهیم. ما امروز تجهیز به امکانات علمی را یک نیاز میدانیم.
وی به پرسشی در خصوص حضور اتباع در حادثه شهید رجایی گفت: همه افرادی که در آنجا بودند اگر کارگر بودند یا خیر، همگی پیدا شدند و همگی اولیای دم داشتند و هیچکدام از آنان اتباع نبودند.
سردار قنبری تصریح کرد: امکان خطا از طریق فناوری DNA یک در ۱۰میلیون است. ما تاکنون ۱۱۵ جرم مهم را از طریق DNA تشخیص دادهایم. ما اگر هویت را بهصورت ۱۰۰درصد دقیق تشخیص نداده باشیم اعلام نمیکنیم. وی در خصوص خبری مربوط به شناسایی یک جسد با دسته کلید نیز توضیح داد: تعداد کشتهشدگان ۵۷نفر بوده است. بههیچوجه برای شناسایی هویت یک جسد به یک دسته کلید اکتفا نمیکنیم و تا از هویت فرد اطمینان حاصل نکنیم به اولیای دم تحویل نمیدهیم. اعلام میکنیم اگر مفقودی وجود دارد.