دست بالای کرملین در میدان جنگ

جهان صنعت – به گزارش شبکه خبری آمریکایی ولادیمیر پوتین پیش از تماس تلفنی روز گذشته (دوشنبه) با دونالد ترامپ دست بالاتری در جنگ دارد و سران کشورهای اروپایی در تلاشند تا مانع از عجله رییسجمهور آمریکا برای دستیابی به توافق با وی شوند.
بلومبرگ در گزارشی مینویسد: پوتین مطمئن است که نیروهایش میتوانند دفاع اوکراین را تا پایان سال جاری میلادی بشکنند و کنترل کامل چهار منطقه را در دست بگیرند. این بدان معناست که بعید است رییسجمهور روسیه در جریان صحبتهای امروزش(دیروز) با ترامپ امتیازات معناداری پیشنهاد دهد و برای همین، مقامهای اروپایی نگرانند که ترامپ شاید تلاش کند تا از طریق یک سازش اقدام کند.
رییسجمهور آمریکا برای پایان سریع جنگی که اکنون وارد چهارمین سال خود شده است، تلاش کرده و در گفتوگوی مستقیم با پوتین، از پیشنهادهای خود برای دستیابی به توافق حمایت کرده است.
رییسجمهور روسیه اما هیچ نشانهای مبنی بر آمادگی برای توقف جنگ نشان نداده است زیرا نیروهایش به آرامی در میدان نبرد پیشروی میکنند و این نگرانی را در کییف و دیگر کشورهای اروپایی افزایش داده که اوکراین ممکن است مجبور به واگذاری اراضی بیشتری شود.
مایکل کافمن، یکی از محققان ارشد در موسسه کارنگی گفت: «متاسفانه در جایی که ما در جنگ هستیم، انگیزههای قوی برای روسیه جهت موافقت با آتشبس نمیبینید.»
یک حس رو به رشد وجود دارد مبنی بر اینکه اقدامات آمریکا در وضع یک آتشبس در حال اوجگیری است و مقامهای اروپایی مطمئن نیستند که آیا ترامپ فشار بر روسیه را بیشتر میکند یا اگر این تلاشها شکست بخورد، به دنبال یک چالش دیگر است.
ترامپ قول داده هر زمان که گفتوگویش با پوتین تمام شود، به ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهور اوکراین و برخی متحدان ناتو اطلاعرسانی کند.
به گفته دو نفر دیگر از نزدیکان کرملین،باوجود تمام صحبتها در مورد پایان دادن به جنگ، پوتین در صورتی که نیاز باشد آماده است تا برای رسیدن به اهدافش، جنگ را طولانی کند و نسبت به چشمانداز تحریمهای بیشتر ایالاتمتحده خوشبین است.
به گزارش ایسنا، در ادامه این مطلب آمده است: سرگئی مارکف، رایزن سیاسی نزدیک به کرملین نیز گفت که «ترامپ میخواهد پوتین با آتشبس موافقت کند اما در نهایت پوتین چنین چیزی را نمیخواهد. البته که پوتین مایل به از هم پاشیدن مذاکرات نیست و تلاش میکند تا طوری مانور دهد که این مذاکرات در کنار درگیریهای نظامی ادامه یابد.»
به گفته یک مقام ارشد اروپایی، فریدریش مرتس صدراعظم آلمان به همراه امانوئل ماکرون رییسجمهور فرانسه و کر استارمر نخستوزیر انگلیس روز جمعه در یک تماس تلفنی سعی کردند برای ترامپ روشن کنند که پوتین او را به بازی گرفته است.
این مقام آگاه افزود: آنها امیدوارند ترامپ متوجه شود که اگر توافق بدی را در مورد اوکراین تحمیل کند، بازنده به نظر خواهد رسید.
یک مقام مسوول دیگر نیز گفت: ولودیمیر زلنسکی نیز در تماس تلفنی روز جمعه حضور داشت اما به نظر میرسید از تحولات هفته ناامید و خسته است. زلنسکی و متحدان اروپاییاش معتقد بودند که ترامپ به آنها تعهد داده است که در صورت امتناع پوتین از رعایت آتشبس از دوشنبه گذشته، کرملین را با تحریمهای جدید هدف قرار دهد اما این تعهد محقق نشده است.
بوتا الیاس، تحلیلگر ارشد موسسه اطلاعات استراتژیک پریسم در لندن نیز میگوید: «پوتین به دلیل تواناییاش در طرح خواستههای حداکثری از اوکراین بدون مواجهه با هیچگونه واکنش جدی از سوی دولت ترامپ، جسورتر شده است. پوتین به ترامپ اعتماد ندارد اما ترامپ را به سمت دیدگاه روسیه برای آتشبس سوق میدهد.»
روسیه روز یکشنبه یکی از بزرگترین حملات پهپادی خود را علیه اوکراین از زمان شروع جنگ آغاز کرد در حالی که زلنسکی در حاشیه مراسم عشای ربانی در واتیکان برای مراسم تحلیف پاپ لئو چهاردهم، درگیر جنجالهای دیپلماتیک بود.
او با جی.دی.ونس، معاون ترامپ برای اولین بار پس از تنش فوریه در کاخ سفید دیدار کرد. دو نفر با لبخند دست دادند و بعدا به همراه معاونهای ارشد خود در محل اقامت سفیر آمریکا در رم، همکلام شدند.
ترامپ روز یکشنبه تماس تلفنی دیگری با مرتس، استارمر، ماکرون و جورجیا ملونی نخستوزیر ایتالیا برقرار کرد. به گفته سخنگوی استارمر، طرفهای گفتوگو در مورد لزوم آتشبس بیقید و شرط و جدی گرفتن مذاکرات صلح توسط پوتین صحبت کردند.
اطمینان پوتین در مورد چشمانداز روسیه در میدان نبرد با ارزیابیهای غربی در تضاد است.
بن بری، محقق ارشد موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک در امور جنگ زمینی مدعی است: «احتمال دستیابی روسیه به اهدافش در تصرف و کنترل کامل چهار منطقه از اوکراین در پایان سال جاری میلادی کم است. اگر دفاع اوکراین فرو بریزد، به دست آوردن چنین برتری بسیار آسان خواهد بود اما در حال حاضر چنین سناریویی بسیار بعید به نظر میرسد.»
مذاکرهکنندگان روسیه در نشست روز جمعه استانبول بین هیاتهای روسی و اوکراینی که پس از سه سال انجام شد، موضع سختگیرانه پوتین را باردیگر ارائه کردند. آنها خواستار خروج نیروهای اوکراینی از دونتسک، لوهانسک، زاپوریژیا و خرسون شدند.
خطری که برای پوتین وجود دارد این است که اگر او در اقدامات خود زیادهروی کند، ممکن است عواقب جدیتری از سوی ایالاتمتحده متوجه او شود.
به گفته مقامات مطلع اروپایی، مسوولان آمریکایی بهطور خصوصی به همتایان اروپایی خود اعلام کردهاند که ترامپ در حال بررسی صدور مجوز برای تصویب لایحه تحریمهای تهیه شده توسط سناتور جمهوریخواه لیندسی گراهام است و اگر روسیه کوتاه نیاید، او ممکن است به پوتین بگوید که نمیتواند جلوی این کار را بگیرد و تحریمها وضع خواهند شد.
در این میان مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه روز یکشنبه خود با برنامه «رو در رو با ملت» شبکه خبری سی.بی.اس گفت: «ما بارها از دو ماه پیش تا به امروز به روسها توصیه کردهایم که اگر پیشرفتی حاصل نشود، تحریمها اجرایی میشود و فکر میکنم که الان وقتش رسیده است.»
الکساندر استاب، رییسجمهور فنلاند نیز که در مارس یک روز را به بازی گلف با ترامپ و گراهام پرداخت، در کنفرانس تالین گفته که محتاطانه خوشبین است که سناتور گراهام در روزهای آتی لایحه خود را پیش ببرد.
وی افزود: «همه اینها به نوع روند مذاکرات روز دوشنبه ترامپ و پوتین بستگی دارد.»