فایننشال‌تایمز گزارش داد؛

میدان مین اقتصادی مرتس

گروه بین الملل
کدخبر: 535660
فردریش مرتس، صدراعظم آلمان، با چالشی سیاسی و اقتصادی روبرو است که باید در حالی که نرخ اشتغال در بالاترین حد است، کاهش ساعات کاری و بازنشستگی گسترده نیروی کار مسن را مدیریت کند تا اقتصاد بزرگ‌ترین کشور اروپا را احیا کند.
میدان مین اقتصادی مرتس

جهان صنعت – روزنامه فایننشال‌تایمز در مطلبی، چالش اصلی «فردریش مرتس» صدراعظم آلمان برای احیای وضعیت بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا را مقابله با یک «پارادوکس گمراه کننده» دانست و نوشت: ایده‌های مطرح شده در این زمینه میدان مین سیاسی برای دولت جدید برلین است.

به گزارش این روزنامه انگلیسی، مرتس با هدف احیای اقتصاد بیمار کشورش باید با یک پارادوکس گمراه‌کننده مقابله کند؛ در حالی که نرخ اشتغال در آلمان در بالاترین سطح قرار دارد اما آلمانی‌ها هرگز تا به این اندازه کم کار نبوده‌اند.

چالش دیگر پیش روی دولت جدید برلین بنا بر تخمین‌های موجود آن است که تا سال ۲۰۳۵ میلادی، ۸/‏‏۴‌میلیون کارگر مسن آلمانی یعنی ۹‌درصد نیروی این کشور قرار است بازنشسته شوند و ائتلاف مرتس باید نسل‌های جوان‌تر را متقاعد کند وقت بیشتری برای حمایت از بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا کنار بگذارند.

از نقطه‌نظر تحلیلگر فایننشال‌تایمز، آلمان در سال‌های آینده جزو نخستین کشورهای اروپایی است که نشان خواهد داد اقتصادهای غربی در حال پیر شدن تا چه اندازه می‌توانند با چالش روبه رشد بازنشستگی کنار بیایند. اقتصاددانان هشدار می‌دهند که محور اصلی استراتژی مرتس، طرح هزینه‌ یک‌تریلیون یورویی مبتنی بر بدهی است که خود می‌تواند معضل ساعات کاری را بیشتر کند.

کلمنس فوست، رییس اندیشکده اقتصادی Ifo» در این خصوص گفت: پول بیشتر به‌خودی‌خود هیچ مسیری را هموار نمی‌سازد، ما برای این کار به کارگران بیشتر نیاز داریم.

براساس آمار موجود، تعداد افراد شاغل و کل ساعات کار در سراسر اقتصاد آلمان در سال ۲۰۲۴ به بالاترین حد خود رسیده که بخشی از آن به دلیل مهاجرت بوده است زیرا تعداد کارگران خارجی در دهه گذشته در این کشور نزدیک به دو برابر شده و به ۳/‏‏۶‌میلیون نفر رسیده است.

برند فیتزنبرگر، مدیر اندیشکده بازار کار آلمان نیز گفت: در مجموع، آلمانی‌ها بیشتر از همیشه کار می‌کنند.

با این حال، میانگین ساعات کار به ازای هر کارمند در سال گذشته، بدون احتساب سال ۲۰۲۰ که تحت‌تاثیر همه‌گیری کووید-۱۹ بود، به پایین‌ترین حد خود رسیده است. طبق داده‌های سازمان همکاری و توسعه اقتصادی آمریکا (OECD)، آلمان کوتاه‌ترین میانگین ساعات کاری را در بین اقتصادهای ثروتمند دارد.

مارتین وردینگ، عضو شورای کارشناسان اقتصادی دولت آلمان هشدار داد: «چشم‌انداز بلندمدت بسیار تاریک است.» این شورا پیش‌بینی می‌کند که عرضه نیروی کار ناکافی این کشور در دهه‌های آینده می‌تواند تا ۶/۰‌درصد از پتانسیل رشد سالانه آن را از بین ببرد.

در این میان اقتصاددانان اگرچه از اینکه دولت جدید برلین، مشکل روبه رشد کاهش عرضه نیروی کار آلمان را تصدیق کرده، استقبال می‌کنند. اما آندریاس پایشل، استاد اقتصاد دانشگاه مونیخ و اقتصاددان ارشد Ifo در این خصوص گفت: ایده‌ها هنوز بسیار مبهم هستند و جزئیات مشخص نیست.

وی افزود: مشوق‌های جدید احتمالا بی‌اثر و بسیار پرهزینه و کابوسی بوروکراتیک خواهند بود.

به اعتقاد نویسنده این مطلب، ائتلاف مرتس می‌تواند اهرم‌های دیگری را نیز به کار گیرد اما هیچ‌کدام از آنها محبوب نخواهند بود؛ از جمله ایده ساده‌ حذف یک روز تعطیل عمومی که تعداد آن بسته به موقعیت مکانی متفاوت است که در سال جاری می‌تواند تا ۱۳روز افزایش یابد اما چندان مورد توجه قرار نگرفته و ۸‌میلیارد یورو از تولید ناخالص داخلی هر سال را به دنبال خواهد داشت.

وردینگ افزایش بیشتر سن قانونی بازنشستگی و کسر بیشتر حقوق بازنشستگی برای بازنشستگان زودهنگام را نیز «بسیار مؤثر» توصیف کرد اما افزود: همه این ایده‌ها میدان مین سیاسی هستند.

فایننشال‌تایمز در پایان با اشاره به سن مرتس خاطرنشان کرده است: صدراعظم آلمان با ۶۹ سال سن، پس از کنراد آدناور که در سال ۱۹۴۹ و در سن ۷۳ سالگی برای اولین بار به این سمت انتخاب شد، دومین صدراعظم مسن آلمان در آغاز دوره خود است. او اگرچه می‌تواند الگویی برای کار طولانی‌تر و سخت‌تر باشد اما متقاعد کردن بقیه افراد برای انجام چنین چیزی کار آسانی نیست.

سایت خوان