راهبرد جدید عربستان در بازار نفت چیست؟

جهان صنعت– بازارهای نفت در روزهای اخیر ضربه غیرقابل پیش بینی دیگری را تجربه کردند زیرا اوپک پلاس یک راهبرد دیگر را برای ماههای آینده خود اعلام کرده است.
در نشست مجازی روز شنبه، تولیدکنندگان بزرگ این گروه- شامل دولتهای عربستان سعودی و روسیه- افزایش تولید ۴۱۱۰۰۰بشکه نفت خام در روز را از اول ماه ژوئن ۲۰۲۵میلادی اعلام کردند که این عدد تقریبا سه برابر آنچه در ابتدا برنامهریزی شده بود، است. انتخاب این راهبرد به دنبال افزایش مشابهی در ماه می انجام شد و نشاندهنده یک استراتژی متنوع از دفاع از قیمتها تا سرازیر کردن طلای سیاه به بازار است.
در نگاه اول به نظر میرسد که این یک برخورد با متخلفان سهمیههای تصویب شده در اوپک پلاس است. قزاقستان و عراق با وجود پذیرش محدودیتهای اوپک پلاس در نشستهای ادواری، بارها بیش از حد سهمیههای خود نفتخام تولید و صادر کردهاند. قزاقستان به تنهایی از سهمیه ماه مارس خود به میزان خیرهکننده ۴۲۲۰۰۰بشکه در روز فراتر رفت و به رکورد استخراج ۱۲/۲میلیون بشکه در روز رسید. با شکست تلاشهای اوپکپلاس برای نظم بخشیدن به بازار، به نظر میرسد عربستان سعودی بازی با قیمتها را برای نظم دادن به بازار در دستور کار قرار داده است.
ریاض به جای مقاومت، عرضه را افزایش میدهد
تحلیلگران شاخصی نظیر خاویر بلاس از بلومبرگ استدلال میکنند که این اقدامی فراتر از مجازات متخلفان بازار نفت است. این راهبرد ممکن است نشاندهنده تغییر عمیقتر در رویکرد ریاض به بازارهای پرنوسان نفت باشد. بهنظر میرسد سعودیها در نظر دارند بهجای مقاومت در برابر کاهش قیمتها، به سمت دستکاری قیمتها با رشد عرضه حرکت کنند.
برای عربستان سعودی، کشوری با پادشاهان بلندپرواز و پرهزینه که برای متعادل کردن بودجه ابرپروژههای رویایی خود به نفت بالای ۹۰ دلار نیاز دارد، این اقدام جسورانه و حتی متهورانه به نظر میرسد اما ریاض ممکن است در یک قمار بزرگ درد کوتاهمدت را برای کسب سود بلندمدت انتخاب کند.
قیمتهای پایینتر میتواند سهم از دست رفته بازار را دوباره پس بگیرد و بر تولیدکنندگان پرهزینه مانند شیل آمریکا برای خروج از بازار فشار زیادی وارد کند. تاکنون چند بار این راهبرد با موفقیت اجرا شده که ورشکستگیهای زیاد و خروج از بازار را برای تولیدکنندگان نفت شیل به همراه داشته است. در غیاب نفت تحریم شده کرملین، ممکن است این سیاست ریاض یک حمله پیشگیرانه پیش از هرگونه لغو احتمالی تحریمها به رهبری ترامپ علیه ایران یا ونزوئلا باشد که هر دوی آنها نفت بیشتری را به بازاری که در حال حاضر با چالش مازاد عرضه روبهرو شده، عرضه می کنند.
در همین حال بازار نفت با آیندهای متفاوت روبهرو شده است. استاندارد چارترد با استناد به تشدید تعرفههای تجاری واشنگتن و چرخش اوپک پلاس، پیشبینی خود از قیمت هر بشکه نفت برنت در سال۲۰۲۵ میلادی را ۱۶دلار کاهش داده و به ۶۱دلار در هر بشکه رسانده است.
گلدمن ساکس و جیپیمورگان نیز پیشبینی قیمتها و رشد را کاهش داده و نسبت به افزایش ریسک رکود هشدار دادهاند.
در شرایط کنونی، رهبران جاهطلب عربستان سعودی فقط واکنش نشان نمیدهند چراکه آنها در حال تطبیق دادن خود با شرایطی جدید در بازار هستند. آنها کاهش درآمدهای کوتاهمدت را برای تصاحب موقعیت استراتژیک انتخاب کردهاند. بازار طلای سیاه با یک جنگ قیمتها روبهرو نیست. این یک تنظیم مجدد سازوکارهاست و میتواند بازار را برای سالهای آینده نیز تغییر دهد.
منبع: میز نفت