دست در دست بزرگان

جهان صنعت – سهیلا نقیپور، مدیر معاملات برخط کارگزاری بانک صادرات، در گفتوگو با «جهانصنعت» به بررسی میزان سودآوری پتروشیمی اروند پرداخت: اروند یکی از بزرگترین تولیدکنندگان زنجیرهای PVC در خاورمیانه است که با سود خالص ۱۱۰میلیون دلاری در ۱۴۰۲ جایگاه خاصی در صنعت پتروشیمی به دست آورد. این شرکت در سال ۱۴۰۰ در بورس تهران درج شد و مقدمات عرضه اولیه آن تاکنون در حال انجام است. عملکرد مالی قوی اروند در سه سال گذشته شرکت را بهگزینهای برجسته برای سرمایهگذاری تبدیل کرده است. طی سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ اروند در پروسه سودآوری رشد مستمری داشته است. اروند با سود ۱۱۰میلیون دلاری در سال ۱۴۰۲ در رده شرکتهای متوسط رو به بالا قرار گرفت و در میان حداقل ۲۹شرکت بورس و فرابورس، اروند احتمالا بین ۱۰ تا ۱۲ شرکت اول بازار از نظر سودآوری جای خواهد گرفت.
نقیپور درخصوص ارزش بازار شرکت گفت: از حیث ارزش بازار، پتروشیمی اروند هنوز عرضه عمومی انجام نداده و ارزش بازار آن مشخص نیست اما با توجه به تولید محصولات کلیدی مثل PVC و کاستیک و نقش مهم در تامین نیازهای صنایع پاییندستی، انتظار داریم که پس از عرضه اولیه، ارزش بازار اروند در رده شرکتهای متوسط روبه بالا قرار بگیرد و مشابه شرکتهایی مثل پتروشیمی شازند یا زاگرس باشد. مقایسه با شرکتهای مشابه نشان میدهد که ارزش بازار اروند پس از عرضه اولیه میتواند به دههاهزار میلیارد تومان برسد که رقم دقیق این برآورد بستگی به شرایط بازار و استقبال سرمایهگذاران دارد.
وی در ادامه وضعیت شرکت را با سایر فعالان صنعت پتروشیمی مقایسه کرد و گفت: مقایسه آماری اروند با سایر شرکتهای پتروشیمی بورسی نشان میدهد که در سال۱۴۰۲، پتروشیمی نوری با سود خالص ۱۲هزار میلیارد تومان، پتروشیمی پارس با ۸ هزار و ۵۰۰میلیارد تومان و پتروشیمی بوعلی سینا با ۵۰۰هزار میلیارد تومان در صدر قرار داشتند. پتروشیمی شازند و زاگرس سودهایی بین ۴ تا ۵هزار میلیارد تومان گزارش کردند. سود ۴هزار و ۵۰۰میلیارد تومانی اروند آن را بالاتر از شرکتهایی مثل پتروشیمی مارون با حدودا ۳هزار و ۸۰۰میلیارد تومان سودآوری و پایینتر از بوعلی سینا قرار میدهد که جایگاه رقابتی آن را تایید میکند.
در سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ تولید PVC گرید چرمی پتروشیمی اروند، در ایران تنها توسط این شرکت انجام میشد که این محصول برای چرم مصنوعی به کار میرفت. میزان تولید در این سالها رشد چشمگیری داشت و در سال ۱۴۰۱ تولید افزایش یافت و از ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۴ تاکنون تولید اروند حتی بیشتر هم شده است و حتی توانسته کشور را از واردات این گریدهای تخصصی بینیاز کند. با این حال تقاضای بالای صنایع چرم مصنوعی و ساختمانی همچنان از عرضه بیشتر است که این شکاف عرضه و تقاضا به قاچاق PVC منجر میشود.
وی با تاکید بر نقش شرکت پتروشیمی اروند در توسعه بازار داخل گفت: توسعه اروند از جمله افزایش ظرفیت تولید و انجام پروژههای بهینهسازی میتواند عرضه داخلی را تقویت کرده، قیمتها را در بازار تثبیت کرده و انگیزه قاچاق که از اختلاف قیمت داخلی و خارجی ناشی میشود را کاهش دهد. با این حال مهار کامل قاچاق تنها به افزایش تولید وابسته نیست و نظارت دقیقتر بر زنجیره توزیع، اصلاح و تقویت قوانین ضدقاچاق ضروری است. توسعه اروند قطعا انگیزه قاچاق را کاهش میدهد اما لازم است اقدامات مکمل به این شرکت در تحقق این مهم کمک کنند.